Aktiv formidling, Utviklingsprosjekter

Leselyst i barnehagene – samarbeid mellom fylkesbibliotek, folkebibliotek og barnehager

Allerede i barnehagen skal barn få møte et mangfold av litteratur, og de skal få oppleve spenning og glede ved høytlesing. De skal få erfare ulike formidlingsmåter av tekster, sanger og fortellinger. Regjeringen vil opprette en ny tilskuddsordning for å bidra til økt samarbeid mellom barnehager og folkebibliotek slik at barnehagebarn får bedre tilgang til bøker.

Sammen om lesing. Leselyststrategien 2024-2030.

Midler til aktiv formidling og utviklingsmidler for 2024 ble tildelt bibliotekene tidligere i år. Flere av tiltakene og prosjektene som fikk støtte kan være til inspirasjon for arbeidet med å fortsette å styrke samarbeidet mellom bibliotekene og barnehagene for å stimulere til tidlig leselyst for barn.

Ny tilskuddsordning skal nå flere barn og flere bibliotek

Målet er at barnehagebarn og foreldre gjennom den kommende tilskuddsordningen skal få bedre tilgang til bøker. Barn skal bli stimulert til å møte litteraturen så tidlig som mulig. For foreldrene er målet at de bevisstgjøres om betydningen av høytlesing som et viktig grunnlag for barns utvikling.

Mange bibliotek har allerede arbeidet i flere år med ulike samarbeid og ordninger rettet mot barnehagene. Målet er nå at alle bibliotek i alle kommuner skal få midler gjennom den nye kommende tilskuddsordningen for å gi barn økt tilgang til bøker.

Tiltak som allerede er i gang

Et flertall av fylkesbibliotekene i samarbeid med folkebibliotekene har allerede etablert tiltak som Tøyveskebiblioteket, Lesefrø, Boklek og Bokstart som er gode tilbud for målgruppen barnehagebarn og foreldre.

Vi presenterer noen utvalgte aktive formidlingstiltak og utviklingsprosjekter som har mottatt støtte fra Nasjonalbiblioteket som handler om samarbeid mellom bibliotek og barnehager.

Et utvalg av tiltak i regi av fylkesbibliotek:

Formidlingskompetanse i folkebibliotek: Trygghet og kunnskap for å nå et mangfold av mennesker. Fif2 (2023-24)

ved Trøndelag fylkesbibliotek på vegne av alle fylkene i Norge. Se prosjektbeskrivelse

Dette er et overordnet prosjekt med samarbeid mellom alle fylkesbibliotekene i landet, unntatt Oslo/Deichman. Prosjektet skal bidra til å styrke formidlingskompetansen fysisk og digitalt i biblioteket og på andre arenaer og motivere til mer aktiv formidling, og knytte kompetansehevingen til folkebibliotekenes tiltak for aktiv formidling.

I denne andre prosjektperioden jobbes det videre med målgruppen barnehagebarn med Lesersørvis til barn hvor det arrangeres fysiske kurs og Leselyst med dei minste. Saman for lesekultur hvor det er lansert en læringsressurs i kompetansebanken på bibliotekutvikling.no. Trøndelag fylkesbibliotek arrangerte også en nasjonal konferanse Sammen om lesekultur. En konferanse for barnehager og bibliotek  i samarbeid med Vestland fylkeskommune og Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning.

Leselyst med dei yngste – saman om lesekultur i Møre og Romsdal

Ved seksjon for arkiv, bibliotek og museum i Møre og Romsdal fylke. Se prosjektbeskrivelse

Målet for tiltaket er å styrke de 24 bibliotekene i fylket sin innsats for å nå ut med lesing og litteratur til de minste barna og at bibliotekene prøver ut nye formidlingsaktiviteter. Tiltaket går parallelt med det kompetansehevende tiltaket i FiF-prosjektet Leselyst med dei minste – Saman om lesekultur.

Gjennom ulike aktiviteter er målet å skape leselyst hos barn i alderen 0-6 år, spre kunnskap om verdien av lesing og etablere en bevisst lesekultur hos de voksne som er tett på barna i dagliglivet. Det skal jobbes på tvers sammen med barnehager, helsestasjoner med flere. Effekten håper fylkesbiblioteket å kunne se i nyetablert eller bedre kontakt med barnehager og helsestasjoner spesielt, og at bokutlånet til de yngste øker, og at flere foreldre oppsøker bibliotekene sammen med barna sine.

Bok ut, bok inn! Litteraturformidling til barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold

Ved Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold. Prosjektbeskrivelse

Tiltaket omfatter samarbeid mellom Viken fylkesbibliotek og 27 kommuner om å prøve ut nye formidlingsmetoder med erfaring fra Fif-prosjektet. 18 bibliotek vil gjennomføre tiltak for barn i aldersgruppen 0-6 år og vil ta utgangspunkt i læringsressursen «For dei minste» (Fif-prosjektet). Et av resultatmålene er at flere ansatte formidler jevnlig litteratur i barnehager og helsestasjoner og at ansatte i barnehager, helsestasjoner kjenner til den nye litteraturen.

Leselyst med dei minste – aktiv formidling i Vestland i 2024.

Ved Vestland fylkesbibliotek. Prosjektbeskrivelse

Målet er å stimulere til at barn 0-6 år får økt tilgang til bøker og at voksne leser høyt for dem i hjem, barnehager og bibliotek og at biblioteket aktivt går ut til nye brukere. Fylkesbiblioteket har med seg 22 kommuner i tiltaket og aktuelle formidlingstiltak er: Formidling rettet mot barnehagebarn i barnehagen eller andre steder utenfor biblioteket. Formidle verdien av høytlesing fra tidlig alder til voksne. Ta utgangspunkt i lesersørvis-metoden og bruke læringsressursen Leselyst med dei minste.

Bare les! Systematisk innarbeiding av høytlesingskampanjer i folkebibliotekene i Troms.

Ved Troms fylkesbibliotek. Prosjektbeskrivelse

Målet er at flest mulig foreldre og personale i barnehagene skal bli bevisst viktigheten av høytlesing. For å oppnå dette tas to godt innarbeidede prosjekt; Les høyt! fra Tromsø bibliotek og byarkiv, og Loga munnje (Les for meg!) fra Sametinget i bruk, og gir 10 folkebibliotek verktøy til å gjennomføre ett eller begge prosjekt i sine kommuner for å styrke høytlesingen.

Et utvalg tiltak i regi av folkebibliotek:

Fra generalisering til spesialisering – modell for skolering av litteraturformidling.

Ved Deichman bibliotek. Se prosjektbeskrivelse

Det skal utvikles en modell for å skalere Deichman tilbud Baby på Bib, som vilgjøre det lettere for bibliotek med mindre kompetanse og kapasitet å innføre tilbudet. Tilbudet er en lesesirkel for babyer med foreldre, men kan også brukes med eldre barn og i småbarnsavdelinger i barnehager.

Ved Nordreisa – Ráisa – Raisi bibliotek. Se prosjektbeskrivelse

Målet er å skape leseglede i tidlig alder ved å la alle førskolebarn i kommunen få oppleve høytlesning. Det utarbeides formidlingsopplegg som biblioteket reiser ut med til alle barnehagene i kommunen. Biblioteket ønsker å være rollemodell for barnehageansatte når det gjelder høytlesning og hvordan ulike formidlingsopplegg kan gjennomføres for ulike aldersgrupper i barnehagen. Det skal lages bokkofferter i samarbeid med barnehagene. Barnehagene skal tas med i kommunens årlige «lesefestival». Det lokale bokstart-programmer «Ole Bok 0 – 6 år skal fornyes. Dette skal bidra til økt utlån av bøker og bidra til at barn blir glad i bøker og høytlesing.

Leselyst fra 0-18

Ved Steinkjer bibliotek. Prosjektbeskrivelse

Biblioteket ønsker å styrke barns leseglede og øke lystlesingen gjennom aktiv formidling. Målet er blant annet at barn skal ha opplevd leseglede gjennom nye lesestimulerende tiltak. Et tredelt tiltak der målet er å spre leselyst helt fra barnehagealder opp til videregående skole. Tidligere populært tiltak med oppsøkende lesestunder i alle barnehagene skal tas opp igjen og et mål om at det blir et fast tilbud på sikt.

Aktiv formidling til barnehagene og SFO i Høyanger kommune Høyanger bibliotek.

Ved Høyanger bibliotek. Prosjektbeskrivelse

Her skal litteraturformidlingen og leselysten styrkes for barn fra 0-10 år hvor målet er å søke barns leselyst. Barnehager skal besøkes med formidlingsopplegg og boksamlingen skal kurateres slik at bokkassene som jevnlig skiftes ut fremstår aktuelle og fristende.

Utviklingsprosjekt i regi av fylkesbibliotek:

Sammen om lesekultur. En konferanse for barnehager og bibliotek.

Sammen om lesekultur. En konferanse for barnehager og bibliotek. – Ved Trøndelag fylkesbibliotek.

Fylkesbiblioteket fikk støtte til å arrangere en konferanse om barnehager og bibliotek 24.-25.april 2024. De ønsker å skape en møteplass for bibliotekarer og barnehagelærere med lesestunder og litteratur for de yngste barna som tema. Konferansen er knyttet til Fif-prosjektet og satsingsområdetLeselyst med dei minste.

Livslang lesing – et prosjekt i støpeskjeen

Livslang lesing – et prosjekt i støpeskjeen -Troms fylkesbibliotek.

Fylkesbiblioteket ønsker i et forprosjekt å gjøre folkebibliotekene i Troms i stand til å bidra til å skape lesere i et livslangt og systematisk perspektiv, fra barndom, ungdom og til voksen alder. Det skal jobbes systematisk med lesing noe som også er forankret i regionale planer. Et nytt samarbeid blant annet med lærer- og barnehagelærerutdanningen ved UIT, Norges Arktiske universitet, håper de vil kunne gi resultater på sikt. Og at framtidige barnehagelærere gjennom samarbeid med bibliotekene vil ha økt søkelys på lesing og litteratur i arbeidet sitt. Fylkesbiblioteket ser for seg to år videre med dette som et større    utviklingsprosjekt (2025-2026).

Oversikt over alle bibliotekene som har fått midler fra Nasjonalbiblioteket hvor samarbeid mellom bibliotek og barnehager om tiltak for lesing inngår som en større eller mindre del av tiltaket eller prosjektet:

Formidlingsmidler:
Formidlingskompetanse i folkebibliotek: Trygghet og kunnskap for å nå et mangfold av mennesker. FiF2. Trøndelag fylkesbibliotek kr 1 500 000
Leselyst med dei yngste – saman om lesekultur i Møre og Romsdal.Seksjon for arkiv, bibliotek og museum, Møre og Romsdal kr 1 200 000
Fra generalisering til spesialisering – modell for skalering av litteraturformidling.Deichman kr 200 000
Klar-Ferdig-Les!Notodden bibliotek kr 50 000
Bok ut, bok inn! Litteraturformidling til barn og unge i Akershus, Buskerud og Østfold.Viken fylkesbibliotek kr 1 400 000
Aktiv formidling i Innlandet. Innlandet fylkesbibliotek kr 1 410 000
Leseglede.Øystre Slidre bibliotek kr 50 000
Aktiv formidling i Rogaland 2024. Rogaland fylkesbibliotek kr 965 000
Bare les! Systematisk innarbeiding av høytlesingskampanjer i folkebibliotekene i Troms. Troms fylkesbibliotek kr 550 000
Aktiv formidling i Finnmark 2024.Troms fylkesbibliotek kr 850 000
Aktiv formidling i barnehagene. Nordreisa, Ráisa bibliotek, Raisi bibliotek kr 75 000
Litteraturen i livet. Aktiv formidling i trønderske lokalsamfunn.Trøndelag fylkesbibliotek kr 1 050 000
Lørdagsåpent bibliotek med formidlingsstund + formidlingsstund for skole/barnehage.Midtre Gauldal bibliotek kr 50 000
Leselyst fra 0-18. Steinkjer bibliotek kr 75 000
Leselyst med dei minste – aktiv formidling i Vestland 2024.Vestland fylkesbibliotek kr 1 150 000
Aktiv formidling til barnehagene og SFO i Høyanger kommune. Høyanger bibliotek kr 50 000
Utviklingsmidler:
Sammen om lesing.Innlandet fylkesbibliotek kr 900 000
Livslang lesing – et prosjekt i støpeskjeen. Troms fylkesbibliotek kr 200 000
Sammen om lesekultur. En konferanse for barnehager og bibliotek.Trøndelag fylkesbibliotek kr 100 000
Prosjektbanken