Barn og unge

Lesesørvis til barn

Bli leselystekspert! I boka «Lesersørvis til barn» lærer du om lesesørvismetoden og hvordan du kan bli en enda bedre veileder i barnelitteratur.

Lesersørvis er en metodisk tilnærming til leseveiledning i bibliotek. I 2022 ble håndboka Lesersørvis til barn gitt ut, et verktøy som hjelper formidlere til å finne bøker til hvert enkelt barn, ved hjelp av lesersørvismetoden.

Boka henvender seg til bibliotekarer i skole- og folkebibliotek, men kan også brukes av lærere, formidlere og andre voksne som jobber med å skape leselyst.

Last ned boka som pdf

Nasjonalbiblioteket har støttet utgivelsen av boka gjennom det nasjonale prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek. Boka er skrevet av fylkesbibliotekene i Innlandet, Vestfold og Telemark, Troms og Finnmark og Viken. Underveis har vi fått verdifulle innspill fra skole- og folkebibliotek og Biblioteksentralen. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen har bidratt med forord.

Boka er trykket og skal spres til landets folkebibliotek via fylkesbibliotekene i begynnelsen av 2023. Boka er også tilgjengelig i BookBites, og den kan lastes ned som pdf. Har du ikke fått boka i papirutgave ta kontakt med ditt fylkesbibliotek.

Lesersørvis bygger på den amerikanske tjenesten Readers’ Advisory, og ble tilpasset norske forhold av Vanja Øyrås i boka Lesersørvis (2017). I Lesersørvis til barn har hun fått med seg fem medforfattere: Linn T. Sunne, Camilla Sørbye, Troels Posselt, Ida Zachariassen Sagberg og Vibeke Stokka. Sammen har de bearbeidet lesersørvismetoden slik at den passer for deg som formidler bøker til barn.