Biblioteket – et levende sted å være

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Ålesund bibliotek
Prosjektkategori:Forprosjekt
Samlet støtte:750 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2022, 2023

Søknad

Rapporter

Andre filressurser

Mål

Formål: Dette prosjektet satser på å utvikle bibliotekene med de nye kommunale- og samfunnsendringene.

Hovedmål 1: Jobbe mot å bli et sentralt, levende og relevant bibliotek med flerbruksrom i en sammenslått kommune. Besøkstallene skal økes. Prosjektet etablerer en ny metode for sammenslåtte kommuner for bedre interkommunalt samarbeid med innbyggere, organisasjoner, næringsliv og utdanningsinstitusjoner. Det skal skrives en rapport med en klar metode som skal deles med biblioteksektoren. Prosjektet skal ha overføringsverdi.
Hovedmål 2: Innføring av kommune 3.0, kommuneplanen, punkt samskapning og medborgerskap i biblioteket. Bibliotekarer skal samskape innovative og kreative tjenester med innbyggerne. Vi skal gå fram som et eksempel på hvordan biblioteket kan være primus motor på å realisere overordnede teoretiske planer.
Hovedmål 3: Prosjektet gir gevinster og nye muligheter etter prosjektperioden som biblioteket bygger videre på og implementerer i ordinær drift.

Beskrivelse

Ålesundsbibliotekene skal være det tredje stedet innbyggerne ønsker å tilbringe tiden sin og samarbeidspartnere vil støtte og samarbeide med oss. Vi vil utvikle det tredje stedet og ha spissede og brukerorienterte tjenester. Bibliotekene skal satse på barn og unge, familier, voksne og seniorer. Tjenestene vil ha klar klar målgruppe definisjon. Innsatsen skal økes for å hente inn flere samarbeidspartnere som vil ha arrangementer i biblioteket. For å få til dette vil vi gå fram på følgende måte:

Førprosjekt: Innovativ og oppsøkende medvirkning

Medvirkning er viktig, slik at innbyggere selv bidrar til å utforme hvordan de vil
ha det. Det er viktig å treffe folk der de er, høre på hva de trenger og ønsker i sitt område. Dette som en invitasjon for at de skal ta mer eierskap for innholdet i det som skjer i biblioteket. Videre må vi drive med oppsøkende arbeid for å komme i tett dialog med samarbeidspartnere. Vi trenger å vite hva som skal til for at vi skal få flere samarbeidspartnere som vil dele ansvar for driften.

Dette prosjektet skal skape trygge rammer og rom der innbyggere og samarbeidspartnere lett kan gi tilbakemeldinger som senere kan realiseres i biblioteket. Til innsamling og anvendelse av data vil vi bruke det digitale verktøyet Tableau.

For å sikre best mulig brukermedvirkning ønsker vi å bruke følgende metode:
Steg 1: Lesing av tidligere empiri, herunder stedsanalyser og trekke ut det som er relevant for biblioteket.
Steg 2: Kontakte og oppsøke foreninger, organisasjoner, næringslivet og utdanningsinstitusjoner. Opprette dialog og spørre om vi kan delta på deres møter for å få innspill til hva biblioteket skal være.
Steg 3: Oppsøkende kvalitative intervjuer av innbyggere. To forskjellige intervjuer: det ene for de som kommer til biblioteket, og det andre i samarbeid med en matbutikk med mange kunder, da dette er et sted vi vil kunne treffe alle brukergrupper. Under intervjuene ønsker vi å finne ut av hva som skal til for at en skal bruke biblioteket mer, men snu det slik at spørsmålet blir: hva gjør du i fritiden og hva skulle du drevet med om du hadde tiden?
Steg 4: Kode data og bruke innspillene som grunnlag for videre utvikling av det tredje stedet, tjenester og innhenting av samarbeidspartnere.

Strategi og tiltak for å nå målene
For å få til disse målene må vi både ha strategier og klare tiltak. I denne delen ser vi nærmere på disse.

Det tredje stedet
For å utvikle Ålesundsbibliotekene skal vi særlig se på hvordan vi kan skape trivsel, trygghet og tilhørighet i det fysiske rommet. Vi skal videre se på hvordan vi kan utfordre det sosiale aspektet gjennom spørsmålet: hvordan skape et levende, trygt og kunnskapsrikt bibliotek?
Vi mener nøkkelsatsningen er å ha et bra tredje sted, samskaping av av nye tjenester og økt samarbeid. Vi har snakket med våre kolleger i Deichman og de melder om at satsning på det tredje stedet er en betydelig grunn til at de har hatt suksess. Det fysiske rommet må være et hyggelig sted folk vil være samtidig som det er et flerbruksrom.
Ålesundsbibliotekene må utvikle seg som det tredje stedet: der vi ikke er hjemme eller jobben/skolen, men der hvor den enkelte anvender betydelig mye tid og koser seg samtidig som hen lærer. Dette må være et funksjonelt sted hvor vi kan tilby bøker, sitteplasser, toaletter, lyd, lys og luft i tillegg til arrangementer, aktiviteter, programmering, formelle og uformelle møter. Dette skal gjøres på en bærekraftig og klimavennlig måte som skal gjenspeile mangfoldet som er i vår by.
Det fysiske tredje stedet skal være et alternativ til det digitale – særlig sosiale medier. I en stadig skiftende tid hvor sosiale medier tar mer og mer av folks tid er vi sikre på at våre bibliotek er nødvendige og kan supplere med spennende aktiviteter.
For å få til dette trenger vi et fysisk sted som tillater alt det ovennevnte, ellers blir det ekstremt vanskelig å få det til undernevnte.

Relasjonsarbeid
Ålesundbibliotekene er gode på å danne gode relasjoner med lånerne, for øke våre besøkstallene og skape mer relevante tjenester, skal det satses ytterligere og betydelig på å etablere gode mellommenneskelige relasjoner med innbyggere og samarbeidspartnere.

Medborgerskap som samskaper
Tidlig i prosjektet skal vi etablere kjernegrupper som samskaper tjenester med oss hvor innbyggere i økende grad bidrar til å utvikle eget lokalsamfunn. Vi skal sette opp faste dialogmøter og gi de plass og rom til å mene hva vi bør ha i programmet. Motivasjonen for å delta skal også underbygges ved å skape en trygg og koselig atmosfære. Det skal jobbes langsiktig med årshjul samtidig som vi ønsker konkrete innspill til arrangementer / aktiviteter.

Økt innsats for samarbeidspartnere
Vi ønsker flere aktører, herunder innbyggere, lag/organisasjoner, næringsliv og utdanningsinstitusjoner velkommen og ønsker at de sammen med oss skaper et levende bibliotek. Vi sammen skal drifte arrangementer på biblioteket. Dette med hensikt å få et sosialt liv og økt frivillighet på biblioteket. VI legger til rette for et variert kultur- og organisasjonsliv og nye former for frivillighet og deltakelse. Vi etablerer et nettverk for økt samarbeid og at aktører skal få utvidet nettverk i vår by.

Metode
Metoden vår er godt beskrevet under hvert punkt i denne prosjektbeskrivelsen.

Sånn kronologisk vil vi begynne med innbyggere medvirkning. Den informasjonen er utgangspunkt for utvikling. Deretter lager vi innbyggere kjernegrupper som vi oppfordrer til å skape tjenestene og det tredje stedet sammen med oss.

Parallelt vil vi kontakte nye samarbeidspartnere og jobbe mot at de skal arrangere aktiviteter hos oss, som de er selv ansvarlig for. Rommene og bibliotekene vil lånes ut gratis. Vi skal ha ha gode intensjonsavtaler i bunn så det sikrer fremdrift

Vi vil fokusere på oppsøkende arbeid, relasjonsarbeid, samskapning og å skape gode nettverk for involverte parter.

Vi vil til enhver tid jobbe mot at aktivitetene er bærekraftige og miljøvennlige. For å sikre fremdrift vil vi som en profesjonell institusjon invitere til faste dialogmøter med innbyggerne og samarbeidsforum med samarbeidspartnere. Dette gir forutsigbarhet, møtepunkt og mulighet for å skape gode samarbeid.