Sammen om nordnorsk litteratur

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Troms og Finnmark fylkesbibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Nye formidlingsmetoder, Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:1 400 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Søknad

Rapporter

Andre filressurser

Tilleggsinformasjon

  • Prosjektet er forlenget i forhold til opprinnelig søknad. Prosjektansvaret ligger nå hos fylkesbiblioteket i Nordland.

    Publisert: 27. september 2022

Mål

Prosjektet skal utvikle en varig samhandling mellom litteraturmiljø og bibliotek i Nord-Norge med Nordnorsk litteraturstrategi 2017-2021 som redskap og plattform for økt samarbeid.

Beskrivelse

Finnmark fylkesbibliotek søker på vegne av de tre nordnorske fylkesbibliotekene om et treårig utviklingsprosjekt.

Bakgrunn
Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner har lenge samarbeidet om en felles satsing innenfor kulturfeltet gjennom Nordnorsk kulturavtale. Nordnorsk litteraturstrategi 2017-2021 er en del av kulturavtalen og er utarbeidet av fylkesbibliotekene på bestilling fra Landsdelsrådet for kultur. Den nordnorske litteraturstrategien skal styrke produksjon og formidling av nordnorsk litteratur og styrke samarbeidet mellom ulike kunstuttrykk. Det søkes midler til å iverksette strategien.

Prosjektet skal arbeide frem løsninger for samhandling, etablere og koordinere nettverk, formidlings- og fellestiltak for nordnorsk litteratur i bibliotek og andre arenaer innenfor litteraturmiljøet.

Fylkesbibliotekene har utarbeidet strategien med tydelig involvering fra organisasjoner og institusjoner i det nordnorske litteratur- kunst- og kulturmiljøet. Det er avdekt stort potensiale for og ønske om samarbeid mellom de ulike litteraturaktørene i nord.

Forankring
Prosjektet bygger på Nordnorsk litteraturstrategi 2017-2021 og er forankret hos fylkesbibliotekene gjennom Regional plan for bibliotek i Nordland 2015-2025, Regional plan for bibliotekutvikling i Troms 2017-2028 og Regionalt handlingsprogram for bibliotekutvikling i Finnmark 2017-2020.

Arbeidet med Nordnorsk litteraturstrategi
Nordnorsk litteraturstrategi ble vedtatt av fylkestingene i Nordland, Troms og Finnmark våren 2017.

De nordnorske fylkeskommunene har sammen bevilget kroner 100 000.- til et årlig arbeidsstipend og kroner 150 000.- per år i stimuleringsmidler til forfattere for å styrke produksjon av nordnorsk litteratur. Det er etablert et formelt samarbeid og en arbeidsgruppe med representanter fra fylkesbibliotekene leder arbeidet. Arbeidsgruppen videreføres i prosjektet.

Innhold
Prosjektet skal sikre gjennomføring av tiltakene lagt i Nordnorsk litteraturstrategi. Prosjektet skal gi økt fokus på og kunnskap om nordnorsk litteratur. Prosjektet skal opprette en struktur som kan gi varig samhandling mellom litteraturfeltet og bibliotekene. Det er viktig med et solid grunnarbeid, derfor vil tid og fleksibilitet være viktige suksesskriterier. I landsdelen er det store avstander, små ressurser, mange enheter men få arenaer for å møtes. En hel landsdel skal samarbeide og samle ulike aktører i litteraturfeltet. Det krever tid. Prosjektets skal ledes av en prosjektleder med kunnskap om bibliotek og litteraturmiljøet. Det er vil ansettes en prosjektleder i 50% stilling over tre år.

Prosjektets fremdriftsplan
1. Etablere nettverk.
Prosjektet skal danne et nettverk av alle som formidler nordnorsk litteratur. Det er behov for å få oversikt over litteraturfeltet og kjenne til formidlingstiltak som allerede gjennomføres. Årlige møtepunkter for litteraturmiljøet gir nettverksbygging og kompetanseheving for kunstfeltet som skaper utvikling og engasjement. Andre viktige arenaer for prosjektet er en egen innspillkonferanse, bibliotekledermøter og litteraturfestivaler.

2. Koordinere samarbeid og litteraturformidling, fellestiltak i hele Nord-Norge
Prosjektet skal å jobbe fram et godt samarbeid om nordnorsk litteratur. Prosjektet skal utvikle verktøy og metoder for å styrke deling av lokal og digital formidling.

Det er aktuelt med kompetanseheving i formidlingsmetoder, både digitalt og fysisk. Prosjektet skal finne ut hvordan lokale og digitale formidlingsmetoder kan deles og brukes i hele Nord-Norge. Prosjektet skal også bruke allerede eksisterende metoder som f.eks lesersørvis-metoden eller bokanbefalinger med en tilpasset løsning der bibliotek enkelt kan benytte formidling fra andre bibliotek.

Litteraturpriser (Pris for barne- og ungdomslitteratur og Havmannprisen) gir økt oppmerksomhet til forfatter og verk, og bidrar til et formidlingsarbeid og synlighet rundt nordnorsk litteratur. Bibliotek og litteraturfelt bruker formidlingsarbeidet som blir lagt ned i prisutdelingene og markedsfører prisene gjennom sine kanaler.

3. Danne varig struktur for samhandling om nordnorsk litteratur:
Samhandlingen som etableres i prosjektet skal videreføres etter prosjektavslutning. Samarbeidet må konkretiseres til gode samarbeidsrutiner som kan brukes i fremtiden. I prosjektets siste år utarbeides en videre plan for felles fremtidsrettet samarbeid.

Organisasjon
Finnmark fylkesbibliotek er eier av prosjektet.
Styringsgruppe: de tre fylkesbiblioteksjefene (administrasjon) og Landsdelsrådet for kultur (politikere).
Prosjektgruppe: arbeidsgruppen fra fylkesbibliotekene
Referansegruppe: bibliotekarer og representanter fra det litterære miljøet sikrer et bredt nedslagsfelt og grad av gjennomføring.
Prosjektleder: Rekrutteres.
Deltakere: Litteraturmiljøet og bibliotekene i Nord-Norge.