Her er en kort presentasjon av ulike Bokstart-prosjekter. Felles for prosjektene er at de bygger på samarbeid mellom bibliotek, helsestasjoner og/eller barnehager om å dele ut bøker eller annet materiell som inspirerer til lesestunder med barn.
Du vil også få kjennskap til Sametingets prosjekt «Les for meg!» – et tilbud til samiske småbarnsfamilier.
Strand kommune: Les for meg! Et prosjekt for ettåringer
Antall innbyggere i 2022: 13.285. Antall ettåringer i 2022: 162
Prosjektansvar: Ryfylkebiblioteket Strand
Les mer her.
«Det er veldig viktig at høytlesning etableres som en del av familiens daglige rutiner, det bør være en selvfølge. Med dette prosjektet så bevisstgjør vi folks holdninger til viktigheten av å lese for barna våre.»
Kathrine Vik, biblioteksjef Ryfylkebiblioteket Strand
Strand kommune etablerte prosjektet Les for meg! i 2019 etter et politisk vedtak i kommunestyret. Ryfylkebiblioteket Strand samarbeider med helsestasjonen og barnehagene i kommunen for å nå alle i målgruppen: ettåringene og foreldrene deres.
Målsetningen på lang sikt er at flest mulig av barna i Strand møter til skolestart med språkferdigheter som er gode nok til at de vil lykkes både faglig og sosialt gjennom skolegangen.
GJENNOMFØRING I FIRE PUNKTER:
FORANKRING OG FINANSIERING
Initiativet til Les for meg! kom fra den tidligere kultursjefen i kommunen, og engasjementet han skapte for lesing og tidlig innsats, resulterte i et politisk vedtak i kommunestyret om å satse på prosjektet. Det ble satt ned en prosjektgruppe i kommunen med representanter fra helsestasjonen, barnehager, læringssenteret, barneverntjenesten, NAV, kultur og bibliotek. Prosjektet er finansiert av Rogaland fylkeskommune, SR-bankstiftelsen, Strand kommune og Bufdir-midler. Kr 50 000,- blir satt av hvert år til innkjøp av nye bøker.
Randaberg kommune: Bokstart og bøker fra livets begynnelse
Antall innbyggere i 2022: 11 605. Antall ettåringer i 2022: 115
Prosjektansvar: Randaberg folkebibliotek
Les mer her.
«Det som er unikt med Bokstart er at du får en mulighet til å møte bibliotekbrukere helt fra livets begynnelse.»
Tale Østrem, barne- og ungdomsbibliotekar
På Randaberg folkebibliotek er Bokstart en del av en helhetlige satsing på de aller yngste (0 – 2 år): med bøker fra livets begynnelse.
TILBUD
Erfaringer og gode tips:
FORANKRING OG FINANSIERING:
Bokstart i Randaberg benytter bøker og materiell fra Foreningen !les. Barseltirsdag er støttet av Rogaland fylkesbibliotek.
Fredrikstad kommune: Bokstart Fredrikstad
Antall innbyggere i 2022: 84 414. Antall ettåringer i 2022: 739
Prosjektansvar: Litteraturhuset Fredrikstad
«Vi satser i stor grad på barnehager, lesestunder og en personlig kontakt med barnehagepersonale. Vi mener at barnehagene har en veldig viktig rolle i prosjektet. Det er de som er sammen med barna hver dag over mange timer, de har en daglig kontakt med foreldrene og hjelper til med å spre budskapet.»
Sylwia J. Stasiak, litteraturformidler ved Litteraturhuset Fredrikstad
Bokstart Fredrikstad er et samarbeid mellom Litteraturhuset Fredrikstad, Fredrikstad bibliotek, helsestasjoner og barnehager. Målgruppen i prosjektet er alle barn i barnehagealder og foreldrene deres.
GJENNOMFØRING OG SAMARBEID:
FORANKRING OG FINANSIERING:
Prosjektet er godt etablert i kommunen som et tverrfaglig samarbeid. Det er satt ned en prosjektgruppe med representanter fra biblioteket, barnehager, helsestasjonen og litteraturhuset. Prosjektgruppen er viktig for framdriften i prosjektet og for å skape engasjement. Bokstart Fredrikstad er finansiert av Fredrikstad kommune, Viken fylkeskommune, SpareBank1 Østfold og Akershus, Sparebankstiftelsen.
Oslo kommune: Bokstart – språk fra første stund
Antall innbyggere i 2022: Antall ettåringer i 2022:
Prosjektansvar: Foreningen !les
Samarbeidspartnere: Foreningen !les, Deichman, helsestasjoner i Oslo kommune.
Foreningen !les har siden 2018 gjennomført et pilotprosjekt i Oslo, og ønsker å bidra med kunnskap, ressurser og materiell til gjennomføring av Bokstart-prosjekter i flere kommuner i Norge.
Pilotprosjektet ble først etablert i tre bydeler i Oslo støttet av Oslo kommune (Alna, Stovner og Søndre Nordstrand). Helsesykepleiere i disse bydelene delte ut en spesialprodusert småbarnsbok, Revungen, til familier med små barn på åtte måneder. Foreldrene fikk samtidig et veiledningshefte om små barns språkutvikling. Med en bevilgning fra danske Egmont Fonden, ble pilotprosjektet utvidet i med en gavebok til alle byens toåringer i 2020. Det ble etablert et samarbeid med Deichman om en satsning på Bokstart ved alle lokalbibliotek.
I prosjektet ble det utarbeidet en samarbeidsavtaler med Deichman og med de enkelte helsestasjonene. Pilotprosjektet er finansiert av Foreningen !les, Oslo kommune, Deichman, Egmont Fonden og Sparebankstiftelsen DNB.
Bokstart-tilbudet i Oslo ble evaluert høsten 2021 av forskere ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger og Universitetet i Oslo. Rapporten er basert på spørreskjema til bibliotekarer og helsesykepleiere som deltok i Bokstart, og kvalitative intervjuer med et utvalg av foreldrene. Hensikten var å kartlegge synspunkter fra de involverte i prosjektet, og foreldrenes holdninger og motivasjon til å lese sammen med barna sine.
Sentrale funn i evalueringen er blant annet at:
Lærdommer og anbefalinger:
Tiltaket «Les for meg! Språk fra første stund» er utviklet av Sametinget og tilbyr gavebøker til samiske barn. Prosjektet er inspirert av Bokstart og andre lignende bokgave-prosjekter i andre land, blant annet i Sverige og Finland.
Prosjektet oppfordrer til samarbeid mellom helsestasjoner og bibliotek om å dele ut gavebøker til samiske familier med små barn. Det gjennomføres i det samiske språkområdet, men kommuner i hele landet kan være med på tiltaket.
Bildeboken Revungen av Vibeke Røgler er laget til prosjektet med tekster på de tre samiske språkene: nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. På nettsiden til prosjektet, kan dere lese boken med lydstøtte. Det er også utviklet informasjonsmateriell på de tre samiske språkene.
Å løfte de samiske språkene er en viktig målsetning. «Les for meg!» skal legge til rette for at samiske barn kan få gode leseopplevelser på eget språk, og at de skal kunne ta del i et samisk språkmiljø.
I Norge er nordsamisk det største samiske språket, deretter kommer lulesamisk og sørsamisk. Men alle de tre samiske språkene er oppført i UNESCOs atlas over truede språk.
Veiledning til foreldre når det gjelder språkvalg for barnet er viktig i møte med nybakte foreldre med samisk bakgrunn. Ved å prate, lese, synge og joike for barnet på samiske språk, kan foreldre videreformidle den samiske kulturarven videre til barnet sitt. Et barn som kan samisk språk, kan få sterkere tilhørighet til samisk kultur og det samiskspråklige samfunnet.
Stopp og tenk
Skriv til oss om dine erfaringer!
Mange bibliotek kjenner til og har gjennomført bokgave-prosjekter. Har du erfaringer fra samarbeid med helsestasjonen og/eller et prosjekt med utdeling av bokgaver? Da vil vi gjerne høre fra deg!
Skriv ned navn på kommune, initiativtaker i kommunen og de tre viktigste erfaringene dere har gjort dere, og send e-post til sigrun@foreningenles.no.