
Hvordan heve kompetansen i digital veiledning for bibliotekansatte?
Det finnes en rekke ressurser som dere kan benytte for å bli gode veiledere, og for å utvikle et godt tilbud sammen med andre.
Når vi skal jobbe med formidling og veiledning i bibliotek trenger vi kunnskap om:
- hva vi skal formidle
- hvordan vi skal formidle
- hvem målgruppa er
- hvem vi kan samarbeide med
- hva samfunnets behov og forventninger er
I ressursene under finner du informasjon om tema knyttet til bibliotekenes arbeid for å styrke innbyggernes digitale ferdigheter.
For veiledere og bibliotek som skal i gang
Det er mulig å bestille kurs fra HKdir (Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse) som står bak Digidel-ressursene. Ta kontakt med digidel@hkdir.no
I tillegg er disse sidene svært nyttige:
-
Til deg som veileder – ressurser I HK-dir sine ressurser digidel.no ligger samlet ressurser til deg som veileder, samtidig som du får tilgang til Digidels kursinnhold for bruk i lokale tilbud.
-
E-læringskurs for veiledere i digitale ferdigheter. HK-dir har utviklet et eget e-læringskurs, gratis og tilgjengelig for alle som oppretter en profil.
-
Digihjelpen- en netthåndbok fra KS (Kommunenes sentralforbund) For ansatte i bibliotek og kommuner som ønsker å utvikle eller videreutvikle veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse for sine innbyggere.
Hvordan – om bibliotekets tjenester
Her ligger kompetansetilbud og ressurser som handler spesielt om bibliotekets oppgaver:
-
Informasjonssøk og kildekritikk i bibliotekkontekst – enkeltemne Et nettbasert videreutdanningstilbud fra Oslo Met.
-
Digital kildebevissthet i biblioteket: et grunnkurs. Kompetansebanken Denne digitale kursrekken introduserer deg for praktiske verktøy og metoder du kan bruke i møte med publikum, slik at ditt bibliotek kan bidra til å styrke motstandskraften mot desinformasjon
-
Kunnskapsaktør – kursløyper og teksthefte. Kompetansebanken Ved hjelp av denne ressursen kan bibliotekets ansatte øve seg og reflektere over rollen som kunnskapsaktør. Mange av bibliotekenes kunnskapskilder er digitale, og dermed vanskelig å bruke for en del av innbyggerne.
-
Digiteket En svensk plattform for digital opplæring og inspirasjon.
Ulike målgrupper og enkeltpersoner
Vi trenger kunnskap om ulike målgrupper og enkeltpersoner behov. Under finner du ressurser som kan være til hjelp. Bruk også tid på å sette deg inn i kunnskapsgrunnlaget i egen kommune eller fylkeskommune.
Hva og hvordan – om digitale redskaper og innhold
Det finnes flere aktører og nettsteder som gir god hjelp. Men alle forutsetter et minimum av digital kompetanse. Her er bibliotekets lavterskeltilbud og personlig veiledning en viktig nøkkel.
-
Digital Norway: Kunnskapen du trenger i en digital hverdag – kurs og digital kompetanse Et høyt antall kurs for økt digital kompetanse (gratis) som kan egne seg for ansatte/veiledere
-
Nettvett Et nettsted hvor man finner informasjon, råd og veiledninger om sikrere bruk av Internett. Informasjonen er rettet både mot enkeltpersoner fra barn til voksne, forbrukere og små og mellomstore bedrifter.
-
Faktisk.no En ideell organisasjon som jobber for at det norske samfunnet skal være motstandsdyktig i møte med feilinformasjon og påvirkning
-
Kakadu En privat bedrift som gir veiledning for enkeltpersoner og bedrifter. <br>Her er en rekke pedagogiske, korte veiledninger for å gi grunnleggende digitale ferdigheter. Kan være en god hjelp både for den som skal veilede og den som veiledes
Samarbeid
Her er lenker til eksempler, nettkurs og informasjon om samarbeid. Se gjerne også startpakken for samskaping i sammenheng med avsnittet om målgrupper lenger opp.
-
Beste praksis for bibliotek og innbyggertorg. Kompetansebanken Dokumentasjon og resultater fra prosjekt om innbyggertorg og bibliotek fra Drammen og Indre Østfold kommuner.
-
Startpakke for samskaping. Kompetansebanken Et nettkurs fra fylkesbibliotekene i Innlandet, Viken, Finnmark, Vestfold, Telemark og Rogaland
-
Frivillighet Norge – Verktøy for det offentlige Samarbeid mellom frivilligheten og kommunene
Samfunnets behov og forventninger
Nasjonale strategier, handlingsplaner og forskning forteller om mål, utfordringer og muligheter når det gjelder digital kompetanse og digital inkludering. Her ligger mye grunnlag for holdningsbygging og læring i eget personale, og som argumentasjon for styrking av bibliotekenes tilbud.
-
Digital hele livet – regjeringen.no Strategi fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, publisert i 2021.
-
Digital sårbarhet: Hvem har høy risiko for å falle utenfor? – SSB Rapport fra Statistisk sentralbyrå, publisert i 2022.
-
Ny nasjonal digitaliseringsstrategi – regjeringen.no Strategi fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, gjelder perioden 2024-2030.
-
Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn – regjeringen.no Fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, gjelder perioden 2023-2026.