Ofte stilte spørsmål om prosjektsøknad
Sist oppdatert: 24. januar 2023
Vi har samlet en del ofte stilte spørsmål vi får fra søkere, med svar fra saksbehandlerne i Avdeling for bibliotekutvikling. Disse kan det være fint å lese før dere går i gang med søknadsprosessen.
Folke -, fylkes- og fagbibliotek kan søke, gjerne i samarbeid med andre institusjoner når det det gjelder utviklingsmidler. Skolebibliotek kan ikke søke, men kan inngå som samarbeidspartner i prosjekter. Leder for biblioteket skal stå som ansvarlig for søknaden og prosjektet.
- Sett deg inn i hva du søke midler om og les utlysningsteksten grundig.
- Finn deretter en god problemstilling: Hva ønsker du å oppnå med prosjektet?
- Ta en titt på prosjektbanken for å bli inspirert.
- Søk gjerne tips og veiledning hos ditt fylkesbibliotek eller spør oss i avdeling for bibliotekutvikling.
Vi kan ikke gi konkrete råd og tips til enkeltsøknader. Nasjonalbiblioteket vil i så fall raskt befinne seg på begge sider av bordet som både bidragsyter til søknaden og saksbehandler av den samme søknaden. Men vi gir gjerne råd til søknadsskriving på generelt grunnlag og informerer gjerne om søknadsprosessen og innsatsområder på fellesmøter eller i andre sammenhenger.
- Det gis ikke tilskudd til drift. Dette omfattter også klassebesøk, eventyrstunder, lesefester, omvisninger og utstillinger. Det må i fall vises til nye metoder og nytekning omkring slike etablerte tilbud og tjenester.
- Det gis ikke tilskudd til utvikling eller markedsføring av tjenester med sikte på salg.
- Det kan ikke søkes om tilskudd til ordinært IKT-utstyr, inventar eller medier.
Søknadsfrist oppgis i den enkelte utlysningsteksten.
Søknader som kommer for sent til fristen, vil ikke komme i betraktning.
Budsjettet bør samsvare med størrelsen på prosjektet. Egenfinansieringen bør normalt utgjøre minst 40 prosent av samlet budsjett og kan bestå av arbeidsinnsats i prosjektet. En del av egenfinansieringen kan komme fra andre kilder. Nasjonalbiblioteket kan bevilge tilskudd som er mindre enn søknadsbeløpet.
Ja, dere kan sende inn flere søknader om utviklingsmidler. Men dere må huske at disse i så fall konkurrerer med hverandre, i tillegg til å konkurrere med andres søknader. Det kan derfor være lurt å tenke gjennom og prioritere hvilken søknad som er viktigst for dere.
Det trenger ikke å foreligge en skriftlig avtale før søknaden sendes, men det forutsettes at samarbeidspartnere er kjent med, og involvert i, prosjektsøknaden.
Det er fint om eventuelle arbeidsgrupper eller prosjektgrupper beskrives med tanke på roller og oppgaver i prosjektet.
Ja, men det da må idéen videreutvikles. Dere må vise til at dere tar utgangspunkt i et tidligere prosjekt med å ønske om å gjøre en egen vri på prosjektet og prøve ut nye elementer.
Ja, det er mulig å søke om støtte for å arrangere faglige konferanser. For å få støtte må konferansen ha nasjonal interesse og være i en oppstartsfase. Vi kan også støtte konferanser som er del av et bibliotekfaglig prosjekt.
Ja, det kan søkes om støtte til kurs dersom det er i sammenheng med bibliotekfaglig utvikling, aktuelle innsatsområder og andre føringer som er gitt i utlysningen. Det gis ikke støtte til kompetanseutvikling som eneste aktivitet.
Ja, det er mulig å søke midler til et forprosjekt for å finne ut behovet for et mulig framtidig tilbud eller tjeneste, og man ikke har grunnlag nok til å sette i gang et hovedprosjekt. I forprosjektet bør man gjøre en behovsanalyse, finne fram til samarbeidspartnere og velge metode.
Dere må redegjøre for hvordan dere vil gripe an et eventuelt hovedprosjekt. Som minimum angis mål og tids- og handlingsplan.
Støtte til et forprosjekt vil ikke uten videre innebære støtte til et hovedprosjekt.
Ja, det er mulig i en dialog med oss og så framt det er forenlig med prosjektets grunnidé og målsetting. Det kan altså ikke gjøres endringer som er utenfor prosjektets opprinnelige plan, f.eks. innkjøp av møbler fordi det er oppstår et akutt behov. Det kan heller ikke kalkuleres med planlagt bruk av restmidler etter prosjektavslutning når prosjektet er nylig påbegynt eller er halvveis i løpet.
Ja, det kan gis tilskudd til 2-årige og unntaksvis 3-årige prosjekter, med forbehold om bevilgninger og forutsetning av godkjent statusrapport for hvert år. Statusrapporten fungerer også som en søknad om støtte for det kommende året i prosjektet. I tildelingsbrevet fra oss det første året gis det beskjed om at tildeling for neste år normalt vil være på samme størrelse så framt prosjektet går som planlagt.