Regionale kompetanseaktører og folkebibliotekenes rolle

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Trøndelag fylkesbibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:1 660 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2023, 2024

Søknad

Lenker

Andre filressurser

Mål

Utvikle folkebibliotekets praksis og nettverk for å støtte studenter og andre innbyggere som er i en læringssituasjon. Hensikten er:
– Å utvikle folkebiblioteket som medspiller og ressurs i lokalsamfunnsutvikling og arbeid med lokale/regionale kompetansestrategier
– Å styrke bibliotekansattes kompetanse og trygghet i rollen som kunnskapsaktør
– Å tilby studenter og andre lærende et lokalt studiested
– Å utvikle praksisfellesskap på tvers av kommuner når det gjelder tjenester til studenter og andre lærende

Beskrivelse

Det er et erklært mål i Trøndelagsplanen å ha livskraftige regioner, der bosetting og aktivitet opprettholdes. Nedgang i folketall og vansker med å få nok kvalifisert arbeidskraft preger deler av fylket. Mange distriktskommuner, spesielt Indre Namdal, Fosen og indre/sørlige deler av fylket, sliter med å få riktig kompetanse og har utfordringer med stor avstand til studiesteder.
Det er økt fokus og satsing på etter- og videreutdanning, og mange aktører jobber med næringsutvikling, å skaffe arbeidsplasser, bolyst, kompetanseutvikling og utdanning i Trøndelag. Eksempler på kompetanseaktører er blant annet regionrådene, fylkeskommunen, utdanningsinstitusjoner, regionale kompetansefora og ulike prosjekter. Noen av disse blir nærmere beskrevet under delmål 1.

Folkebibliotekene har et klart samfunnsoppdrag om å fremme opplysning og utdanning gjennom formålsparagrafen i bibliotekloven.
I Økonomiplanen for 2023-2026 for Trøndelag fylkeskommune står det at «Fylkeskommunen vil:
Bidra til å utvikle folkebibliotekene som studiesteder, med nødvendige fasiliteter og lettvint tilgang til faglitteratur, digitalt og fysisk».

Vi ser for oss en todeling av prosjektet:
• Etablere og utvikle samarbeid mellom ulike regionale kompetanseaktører og prosjektbibliotek
• Styrke folkebibliotekenes kompetanse og rolle som kunnskapsaktører, med spesiell tilrettelegging i prosjektkommunene

Delmål 1
Etablere og utvikle samarbeid mellom ulike regionale kompetanseaktører og prosjektbibliotek

Kompetansestrategi for Trøndelag er nå under revisjon, og sendes i disse dager ut på høring. I løpet av våren skal den konkretiseres i form av en handlingsplan som skal behandles politisk i juni 2023. Vi jobber for at dette prosjektet skal komme inn i handlingsplanen.

Det er ønskelig å bygge på eksisterende strukturer og samarbeidsrelasjoner og arbeid som allerede er i gang eller på trappene i fylket. For å inkludere folkebibliotekene som en medaktør, ønsker vi å utforske samarbeidsrelasjoner med ulike kompetanseaktører. Folkebibliotekenes samfunnsoppdrag er relevant for regionale kompetansemål. Denne delen av prosjektet vil dreie seg om synliggjøring av folkebibliotekene som ressurs og samarbeidspartner.

Aktuelle samarbeidspartnere:

• Kompetansepilot: en treårig søknadsbasert tilskuddsordning finansiert over Kommunal- og distriktsdepartementets (KDD) budsjett. Prosjektene skal bidra til utvikling av gode modeller og metoder for bedre samsvar mellom behov og tilbud av kompetanseutviklende tiltak i distrikts-Norge. Det overordnete ansvaret for prosjektene blir ivaretatt av fylkeskommunen som prosjekteier, og gjennomføres i vårt fylke i Fosen, Namdalen og Trøndelag Sør

• Bygdevekstavtaler: et nytt distriktspolitisk virkemiddel som skal bidra til bosetting, tilgang på kompetent arbeidskraft og framtidsrettet næringsutvikling i distriktskommuner.
Fem pilotområder fikk tilsagn om midler i november 2022 fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og skal prøve ut denne ordningen, tre i Finnmark og to i Trøndelag; Indre Namdal (Røyrvik, Grong, Lierne og Namsskogan) og Rindal sammen med Holtålen kommune.

• Studiesenter er en statlig satsing på kompetanse med tilskudd fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Målet er at flere får tilgang til utdanning der de bor. Ordninga skal legge til rette for fleksibel og desentralisert utdanning som møter behovene lokalt og regionalt. Studiesentre må vise til samarbeid med akkreditert fagskole, universitet eller høgskole. Som et ledd i kompetansepilotarbeidet ble Namdal studiesenter etablert og fikk midler gjennom denne tilskuddsordningen i 2022. Prosjektleder er knyttet til Namdal regionråd.

Etter fylkessammenslåing og intern omorganisering er det behov for mer samhandling innad i fylkeskommunen, både geografisk og mellom ulike avdelinger. Relevant for dette prosjektet er
• arbeidet med Kompetansestrategi for Trøndelag, prosjektledelsen for Kompetansepilot samt arbeid med studiesentra, knyttet til avdeling for Utdanning og kompetanse
• koordinering av blant annet Bygdevekstavtaler, knyttet til avdeling Plan, næring og kulturminner
• fylkesbibliotekets kompetansearbeid sammen med folkebibliotekene, knyttet til avdeling Kultur og folkehelse.

Det er et sammensatt landskap, men vi har tro på at bibliotekene kan være en partner for ulike kunnskapsaktører. Denne delen av prosjektet vil dreie seg om å etablere kontakter, utforske mulig samarbeid, prosess og nettverksbygging mot felles mål. Vi ønsker gjennom prosjektet å bidra til at folkebibliotekene styrker sitt samarbeid med andre aktører og sin strategiske kompetanse.

Delmål 2
Styrke folkebibliotekenes kompetanse og rolle som kunnskapsaktører, med spesiell tilrettelegging i prosjektkommunene

Det er et økt kompetansebehov og satsing på desentraliserte, samlingsbaserte og nettbaserte studier. Prosjektet Folkebibliotek som kunnskapsaktør i Troms har vist at folke- og fagbibliotek både har felles brukergrupper og utfordringer. Ifølge Universitets- og høgskolerådets rapport Retningslinjer for dokumentlevering til lånere utenfor egen institusjon (UHR-Bibliotek, 2021) er det viktig å etablere et tett samarbeid mellom fag- og folkebibliotek for å møte behov for faglige bibliotektjenester på tvers av sektorene.

Studenter befinner seg over alt, og oppsøker ofte det biblioteket som ligger nærmest, uavhengig av type bibliotek. Mange folkebibliotek yter i dag gode tjenester til studenter, men vi ønsker i dette prosjektet å utvikle disse tjenestene.

Tilrettelegge folkebibliotekets lokaler som arbeidssted for studenter:

Prosjektet Studenttjenester i folkebibliotek på Senja viste at tilgang til lokaler er et sentralt ønske fra studenter på desentraliserte studier. Mange av disse studentene har behov for tilgang til en arbeidsplass utenfor heimen med fasiliteter som for eksempel stor skjerm, skriver og muligheter for digitale møter eller undervisning. Vi ønsker å tilrettelegge for at prosjektbibliotekenes lokaler i større grad kan benyttes slik.

Kompetanseheving:

For at folkebibliotekene skal kunne spille en rolle og gi tjenester til studenter og andre i en opplæringssituasjon, er det viktig å bygge kompetanse. Prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek (FiF) gjennomførte en spørreundersøkelse blant bibliotekansatte høsten 2021. Svarene forteller at bare 37 % føler seg trygge i rollen som kunnskapsformidler i folkebibliotek. Hele 70 % opplever at de har behov for kompetanseheving om digitale ressurser og databaser.

En stor del av studentene bosatt i Trøndelag deltar i studier i regi av enten Nord universitet eller NTNU. Det er ofte vanskelig for utdanningsinstitusjonene å nå ut til sine studenter på ulike desentraliserte studier med nok informasjon. Her kan folkebibliotekene bidra som vegvisere mellom student og utdanningsinstitusjon. Dette krever gjensidig informasjonsutveksling og kunnskapsdeling og et tett samarbeid mellom samarbeidspartene.

Dette prosjektet blir en del av en handlingsplan for å ta tak i fylkesbibliotekenes kunnskapsaktørsatsing i FiF. Dette innebærer at kompetansehevende tiltak tilbys alle folkebibliotek i Trøndelag, slik at det kan resultere i et løft for hele regionen på dette området.

Kompetansehevingstiltak kan være webinarer, informasjonsmøter eller workshop med utgangspunkt i kursløypene som er utarbeidet i FiF-prosjektet.

For organisering av prosjektet og ressursgrupper, se eget vedlegg