Biblioteket som verktøy og støttefunksjon i overgangen fra videregående til høyere utdanning

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Høgskolen i Østfold. Biblioteket.
Prosjektkategori:Innsatsområder: Utvikling av nye bibliotektjenester
Samlet støtte:250 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2022, 2023

Søknad

Rapporter

Mål

Målet med dette prosjektet er å øke kjennskap til bibliotek som verktøy og støttefunksjon, bidra til å minske frafall i videregående skole og gi elevene et godt informasjonsgrunnlag for å kunne velge høyere utdanning. Videre vil vi gi elevene praktisk kunnskap innen informasjonskompetanse og akademisk skriving for å lette overgangen mellom videregående og høyere utdanning.

Målgruppen er elever ved VG1 ved tre videregående skoler i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden: St.Olav, Frederik II og Halden videregående skoler.

Beskrivelse

Prosjektet er et samarbeid mellom Høgskolen i Østfold (HiØ), folkebibliotekene i Halden og Fredrikstad kommuner og bibliotekene ved St. Olav, Frederik II og Halden videregående skoler.

Halden, Sarpsborg og Fredrikstad er kommuner i gamle Østfold fylke, med stolte tradisjoner innen industrien, men utdanningsnivået er lavt. Vi mener at bibliotekene er viktige verktøy for hindre frafall i videregående skole, samt inspirere til høyere utdanning. På denne måten er vi med på å nå flere av FNs 17 bærekraftsmål, som er en felles internasjonal arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Vi har hatt disse målene med oss i utarbeidelsen av prosjektskissen: 1) utrydde fattigdom, 3) god helse, 4) god utdanning, 8) anstendig arbeid og økonomisk vekst og 10) mindre ulikhet.

I henhold til Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023: Rom for demokrati og dannelse er det ønskelig med økt samarbeid mellom folkebibliotek, skolebibliotek og bibliotek i høyere utdanning, for å synliggjøre virksomhetene i kommuner, skoler og læringsinstitusjoner. Søknadspartene i Østfoldbyene jobber for en tettere samhandling mellom bibliotektypene. Dette har vi gode forutsetninger for gjennom en allerede etablert intensjonsavtale mellom Høgskolen og folkebibliotekene i Fredrikstad og Halden, og et erfaringsutvekslingssamarbeid om informasjonskompetanse mellom bibliotekene i de videregående skolene og høgskolebiblioteket.

Viken fylkeskommune har nylig vedtatt Temastrategi for bibliotekutvikling 2022-2025. Vårt prosjekt bygger opp under denne strategien, og kan i korthet sammenfattes med disse felles målene:
• vi vil bidra til at bibliotekene stimulerer innbyggerne til kritisk tenkning og kunnskapsdeling
• bidra til at det blir utarbeidet en utviklingsplan for bibliotek i videregående skole som forsterker bibliotekenes rolle som pedagogisk læringsarena
• bidra til økt samarbeid mellom folkebibliotek og bibliotek i skole og høyere utdanning

Hovedtendenser fra Studiebaromenteret 2018 viser at de fleste studenter både forventer og opplever at overgangen til høyere utdanning er faglig utfordrende. At elevene allerede i første klasse på videregående får tilknytning til en høgskole kan gjøre at terskelen for å søke høyere utdanning blir lavere. Et annet funn fra undersøkelsen er at videregående opplæring ser ut til å forberede de fleste moderat godt med hensyn til samarbeid med andre og teoretisk kunnskap, mens kritisk tenkning, selvstendig læring og spesielt akademiske skriveferdigheter og tekstforståelse scorer forholdsvis lavt.

Vi ønsker gjennom dette prosjektet å fokusere på elevene som er i sitt første år i videregående opplæring på studiespesialisering for å skape en plattform for videre progresjon når det gjelder kritisk tenkning og akademisk skriving. Disse elevene tilbys undervisning i informasjonskompetanse ved sine skoler, og vi ønsker å ta utgangspunkt i denne undervisningen og sette den i sammenheng med overgangen til høyere utdanning. Tiltak som skolebesøk vil både tilføre verdien av å gjøre seg kjent med lokalene, bibliotekene og studentene, men også kunne føre til at elevene tar i bruk høgskolebibliotekets ressurser i form av ulike databaser som skolebibliotekene ikke kan tilby.

Elever på videregående skal være studieforberedt til høyere studier, presisert i LK2020 Overordnet del 1.3: Kritisk tenkning og etisk bevissthet (udir.no)
“Skolen skal bidra til at elevene blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet. Opplæringen skal gi elevene en forståelse av kritisk og vitenskapelig tenkning. Kritisk og vitenskapelig tenkning innebærer å bruke fornuften på en undersøkende og systematisk måte i møte med konkrete praktiske utfordringer, fenomener, ytringer og kunnskapsformer.»

Videre viser vi til relevante kompetansemål for norsk, samfunnsfag og matte ved VG1:

• Bruke kilder på en kritisk, selvstendig og etterrettelig måte
• formulere ei aktuell samfunnsfagleg problemstilling og skrive ein drøftande tekst ved å bruke fagomgrep, variert kjeldetilfang og kjeldetilvisingar
• bruke varierte digitale søkjestrategiar for å finne og samanlikne informasjon som beskriv problemstillingar frå ulike synsvinklar, og vurdere formålet og relevansen til kjeldene
• bruke samanfallande og motstridande informasjon frå statistikk til å drøfte ei samfunnsfagleg problemstilling
• formulere og løyse problem ved hjelp av algoritmisk tenking, ulike problemløysingsstrategiar, digitale verktøy og programmering
• identifisere variable storleikar i ulike situasjonar, setje opp formlar og utforske desse ved hjelp av digitale verktøy

HiØ-biblioteket og skolebibliotekene ved St.Olav, Frederik II og Halden videregående skoler vil med utgangspunkt i disse kompetansemålene
• utarbeide korte kurs i akademisk skriving og innføring i informasjonskompetanse, kildekritikk og plagieringsforebygging for å tydeliggjøre biblioteket som verktøy og “rød tråd” i utdanningsløpet.
• skape en arena for elevene der de kan møte bachelor-studenter som kan fortelle fra sin studiehverdag og presentere forskningsprosjekter de arbeider med.

Høgskolen har allerede tiltak som fadderordning, akademisk skrivekurs og studentassistenter som veileder medstudenter og vi ser for oss å gjøre dette kjent for potensielle studenter. Med dette ønsker vi å skape en motivasjon spesielt blant de elevene som i utgangspunktet ikke har vurdert muligheten for å fortsette på høyere utdanning av ulike grunner. Vi ser at denne typen inspirasjon fra studenter som ikke er så langt unna dem selv i alder og livserfaring vil kunne skape nye muligheter.

Folkebiblioteket i Halden vil invitere klasser fra videregående skole VG1 til sine lokaler for et opplegg med følgende innhold:
• Bibliotekbesøk med omvisning og informasjon
• Faglig tilpasset programmeringsøkt med studenter fra HiØ
• Et etter-skoletid tilbud i programmering med matservering

Folkebiblioteket i Fredrikstad vil invitere klasser fra videregående skole VG1 til sine lokaler for et opplegg med følgende innhold:
• Bibliotekbesøk og opplegg med lunsjservering
• Formidling av noen nye og spennende bøker for å bidra til leselyst i samarbeid med biblioteket på Frederik II
• Informasjon om bibliotekets tjenester. Både de fysiske og digitale. Spesielt fokus på hva vi kan hjelpe elever og studenter med.
• Arbeidsverksted der studenter har et opplegg for elevene relatert til studiehverdag.