Skitt og kanel: informasjonskompetanse

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Bergen bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Nye formidlingsmetoder, Nye samarbeidsformer og partnerskap, Utvikling av nye bibliotektjenester
Samlet støtte:350 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2017, 2018, 2019

Søknad

Rapporter

Mål

Literacy-prosjektets overordnede mål, er å stimulere til økt lese- og informasjonskompetanse. Utgangspunktet er anskuelsen av disse evnene som en forutsetning for et velfungerende demokrati, der borgere kan manøvrere i det moderne informasjonsveldet, på grunnlag av kritisk sans og fakta. Gjennom fire delprosjekter skal Bergen Offentlige Bibliotek arrangere samtaler, debatter, foredrag og workshops, med utgangspunkt i skjønnlitteratur, kildekritikk og ulike nyhetskilder, med formål om å øke bevisstheten om hvordan vi forholder oss til informasjon i en ny, digitalisert tid, og hvordan nye medier endrer våre verdensbilder.

Beskrivelse

Bakgrunn

Som en åpen og gratis kunnskapsinstitusjon, står biblioteket i en særstilling hva angår mulighetene for å tilgjengeliggjøre og veilede i bruken av informasjon. Ny teknologi endrer medie- og informasjonshverdagen i raskt tempo, og nyhetsbildet på nett fremstår stadig mer polarisert og klikkorientert. Flere analyser, særlig i forbindelse med det amerikanske presidentvalget i 2016, har vist at falske nyhetshistorier er en fremtredende del av nyhetsbildet på nett. I Norge har politikere etablert en ny form for retorikk fra egne Facebook-kontoer, og det at det er enklere for nettbrukere å velge sine egne nyhetskilder uten å bli eksponert for alternative vinklinger, er en utfordring i møte med den nye mediehverdagen.

En forutsetning for et velfungerende demokrati, er borgere med et reflektert og kritisk syn på informasjonen som omgir dem, inkludert kildene denne informasjonen kommer fra, og evnen til å sette ny informasjon inn i en historisk kontekst som gir nyhets- og verdensbilder sammenheng. Dette forutsetter “literacy” – evnen til å lese, og evnen til å absorbere informasjon. Et nyere underbegrep – Information literacy – defineres av International Association of Library Associations som evnen til å finne relevant informasjon, sile, sortere og velge den ut; fortolke data og informasjon til kunnskap, innsikt og forståelse; å skape nye ideer gjennom å utvikle ny innsikt.

Bergen Offentlige Bibliotek (BOB) tar sin posisjon som kunnskaps- og formidlings-institusjon på alvor, og ønsker å anvende tilgjengelige ressurser og relevante samlinger for å fremme kritisk tenking, informasjonskompetanse og faktabasert kunnskapstilegnelse hos nye og gamle brukere. For å konkretisere dette arbeidet, vil BOB satse på prosjektet “Skitt og kanel: informasjonskompetanse” over det neste året. Prosjektets overordnede mål, er å formidle flere former for kunnskap og evner som kan knyttes til begrepet literacy på et overordnet plan, og Information literacy spesielt.

Gjennom delprosjekter vil BOB arbeide for å fremme lese- og informasjonskompetanse, kritisk sans, kunnskapstilegnelse og kildekritikk. Prosjektet vil omfatte formidling av relevante samlinger innen fag- og skjønnlitteratur; debatter og foredrag om sannhetsgehalten i informasjonen som omgir oss i dag; kurs og workshops som stimulerer til kritisk bruk av kilder og tenkning.

Problemstilling, målsettinger, målgrupper

Bakgrunnen for denne søknaden, er bibliotekets ønske om å kunne arbeide konkret og praktisk med de ovennevnte målene. “Skitt og kanel” skal arbeide mot disse målene på et bredt spekter, som spenner fra arbeid med grunnleggende kompetanse på kilde- og informasjonsinnhenting, til dybdekunnskap og breddeforståelse gjennom analyser av både relevant skjønnlitteratur og samtidige mediekanaler. Som en rettesnor i dette arbeidet, vil biblioteket benytte følgende problemstilling: ”Hvordan kan Bergen Offentlige Bibliotek stimulere lesekunnskap, kritisk sans og tenkning for gamle og nye brukere?”

Prosjektet skal nå flere målgrupper, noe som vil gjenspeiles i sammensetningen av delprosjektene som nevnes under. Et uttalt mål ved prosjektet, er å trekke nye brukergrupper som ellers ikke benytter biblioteket. Særlig unge voksne vil vektlegges i denne satsingen. Lav terskel for deltakelse og høy kvalitet vil være et styrende prinsipp i programmeringen av aktiviteter som skal være åpne, gratis og tilgjengelige for alle. På sikt er et overordnet prosjektmål å bidra til økt lesning, og økt samfunnsdeltakelse.

Delprosjekter

Bergen Offentlige Bibliotek vil arbeide med Skitt og kanel-prosjektet fra august 2017 til juli 2018 . I dette tidsrommet skal flere delprosjekter gjennomføres. Delprosjektene kan ta form av kurs, debatter, samtaler, foredragsrekker og workshops. Utviklingen og programmeringen av de konkrete arrangementene og kursene, er kjernen i arbeidet med prosjektet.

I programmeringen vil biblioteket fokusere på bred representasjon blant bidragsytere og publikum, både med henblikk på kjønn, alder og minoritetsbakgrunn. Aktiv brukermedvirkning er en forutsetning for flere av delprosjektene. En viktig del av det konkrete arbeidet med delprosjektene, blir kartlegging av aktuelle målgrupper og hvordan nå ut til disse med tilbudene. Delprosjektenes fokusområder er hovedsakelig fag- og skjønnlitteratur, informasjonskompetanse, og tilrettelegging for en faktabasert, saklig offentlig debatt.

“Litt.vit. light”
Hvordan realiserer lesere flest potensialet som ligger i skjønnlitterære verk? Bergen Offentlige Bibliotek har i løpet av det seneste året arrangert to debatter om kvalitetsbegrepet i skjønnlitteraturen, begge med svært god oppslutning. I forlengelse av bibliotekets Til Kjernen-prosjekt (2015-17), hvis formål var formidling av kvalitetslitteratur, ønsker Biblioteket å tilrettelegge for en fortsatt diskusjon av litterær kvalitet. Skjønnlitteratur er en unik kilde til kunnskap; uvurderlig som brobygger, redskap for forståelse, kunnskap og utviklingen av kritisk sans, historisk innsikt og bevissthet. Biblioteket vil lage en arrangementrekke som skal fungere som en introduksjon til litteraturvitenskapen, og som løfter lesekompetansen brukere, med fokus på både litteraturhistorie og kritisk teori. Hvordan forholder vi oss til skjønnlitteraturen; på hvilke premisser kan den tolkes og forstås? Planlagt form for denne arrangementrekken, er en kronologisk serie i ti deler. Biblioteket vil invitere fagpersoner fra universitets- og skrivekunst-miljøet i Bergen, forfattere og andre for å gi brukerne våre en innføring i litteraturvitenskapen fra antikken til i dag.

Tankegods for vår tid
Etter valget av Donald Trump som USAs president i 2016, har George Orwells 1984 ligget komfortabelt på salgstoppen av amerikanske boklister i flere måneder. Kan skjønnlitteraturen gi oss kontekst, rammer og en dypere forståelse av vår egen tid? Og hvordan kan kritisk sans utvikles gjennom lesing av politisk litteratur? Biblioteket planlegger en arrangementrekke bestående av foredrag og samtaler, der forfattere inviteres for å drøfte moderne litterære verk med politisk brodd og sprengkraft, både av nasjonalt og internasjonalt kaliber. Aktuelle titler er allerede nevnte 1984, Aldous Huxleys Brave New World, Gert Nygårdshaugs Mengele Zoo, Camilla Collets Amtmannens døtre, J.M. Coetzees Disgrace og Ayn Rands Atlas shrugged, blant andre. Biblioteket ønsker å invitere forfattere som kan situere verkene historisk og ideologisk, og drøfte verkenes implisitte og eksplisitte problemstillinger, enten disse knytter seg til en bestemt politisk ideologi, fremtidsdystopier, samfunnsorganisering, eller spørsmål om makt, kjønn eller etnisitet. Skjønnlitteraturen utvider leserens forståelse, utvider verdensbilder, og stiller spørsmål ved etablerte sannheter. Med denne serien ønsker biblioteket å stimulere til kritisk tenking og en åpen diskusjon rundt politikk, makt og ideologi, med skjønnlitteraturen som redskap.

Kampen om sannhet på nett
Hvordan påvirker Internetts algoritmer og publiseringsmuligheter vår tilegnelse av informasjon? Og hvordan endrer den nye informasjonsflyten ulike menneskers tilegnelse og forhold til ulike nyheter og fakta? I denne debattserien vil biblioteket å sette søkelyset på nettopp disse spørsmålene. Biblioteket vil invitere aktuelle deltakere til diskusjoner om: propaganda i sosiale medier knyttet til politiske valg, konfliktsituasjoner og kriger; algoritmene som styrer det skreddersydde innholdet på sosiale medier; politikere og interesseorganisasjoners anvendelse av sosiale medier; falske nyhetshistorier. Arrangementene vil ha utgangspunkt i konkrete, aktuelle diskusjoner og konfliktlinjer, både nasjonalt og globalt. Slik håper biblioteket å nå innbyggere som vanligvis ikke benytter seg av bibliotekets tilbud, med håp om at debattene vil føre til engasjement og deltakelse. Et mål for delprosjektet, blir dermed å utvide bibliotekets funksjon som en arena for saklig, offentlig debatt, og tilrettelegge for møteplasser der faktisk meningsbrytning og -utveksling finner sted. Gjennom å diskutere sannhetsgehalten i forskjellige nyhetssaker og -fremstillinger, vil biblioteket stimulere til økt informasjonskompetanse og kritisk bevissthet blant nye og gamle brukere. Biblioteket vil særlig arbeide for å knytte til oss samarbeidspartnere ved Medievitenskap ved UiB i dette delprosjektet.

Kildekritikk
Bibliotekarer innehar en spesialkompetanse i innhenting og formidling av informasjon, og er skolert i søking og kildekritikk. Dette delprosjektet bunner i et ønske om å synliggjøre og formidle denne kompetansen, slik den finnes både hos bibliotekarer og innenfor bibliotekets vegger i samlinger og ressurser. Bergen Offentlige Bibliotek vil ta i bruk egne ressurser og samlinger på nye måter, som fremmer kritisk informasjonsinnhenting og -siling. Et av tiltakene som prioriteres, er et eget mesterskap innen informasjonsinnhenting. Dette kan ta form av en konkurranse der deltakerne eksempelvis kan analysere nyhetsstrømmen i en Facebook-feed: “Sant eller usant?”. Biblioteket ser dette som en særlig mulighet til å involvere klasser fra ungdoms- og videregående skoler i nærområdet, og formidle bruk av bibliotekets samlinger og ressurser. Et annet forslag er workshops i bevisst Facebook-bruk: hvordan former cookies og digitale spor nyhetsfeeden for individuelle brukere, og hvilken informasjon siles ut på brukernes vegne? Finnes det måter å omgå algoritmene på? Et tredje forslag er å konstruere et kildekritisk Escape-room i biblioteket, da i form av et spill der deltakerne må løse flere oppgaver gjennom å ta i bruk bøker, elektroniske ressurser og veiledning fra bibliotekarer. Dette delprosjektet vil orienteres særlig mot unge voksne og skoleklasser.

Organisering
Prosjektet vil ha en dedikert prosjektleder i en stilling på 40 % over et år. En ressursgruppe for research, planlegging og gjennomføring av arrangementene vil også etableres. Videre ser biblioteket prosjektet som en mulighet for samarbeid med lokale aktører, blant annet: Røde Kors, Universitetet i Bergen, lokale ungdoms- og videregående skoleklasser, Bergens Tidende, Klassekampen, og ulike tenketanker som Agenda og Civita.