Modell for ungdomsmedvirkning i praksis.

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Bodø bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass
Samlet støtte:1 500 000
Antall tildelingsår:3-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014, 2015, 2016

Søknad

Mål

Hovedmål

Hovedmål
Prosjektet har som hovedmål å utvikle og etablere Stormen bibliotek og litteraturhus som et av landets mest nyskapende sted for kunnskap og kulturopplevelser, forankret i kjerneverdiene tilgjengelighet, mangfold og mot.

Med ungdom og medvirkning både som mål og metode, vil det bli utarbeidet en modell som forsterker hovedmålet om at biblioteket blir en samtidsaktuell møteplass for de unge, med ulike formidlingsformer som litteratur, musikk, visuell kunst og scenekunst.

De positive møteplassene i Stormen Bibliotek og litteraturhus sikrer barn og ungdom et sted å oppleve, mestre og eksperimentere ut fra egne forutsetninger, behov og kultur. For å oppnå disse målene, skal prosjektet bidra til å etablere strategiske metoder og en grunnleggende arbeidsform for medvirkning mellom de unge og de som er ansatt eller brukere på biblioteket.

Delmål
Når Stormen bibliotek og litteraturhus åpner i september 2014 vil det være sterk fokus på at dette er en møteplass og en formidlingsarena i et utvidet kultur- og utdanningsperspektiv. Følgende delmål er satt:

1. Kompetanseutvikling knytta til metoden ungdomsmedvirkning for involverte parter i biblioteket formaliseres

2. Stormtroppen etableres som et ungdomsnettverk i Stormen, som en likestilt part i organisasjonen

3. Utvikle og teste minimum tre konsepter innenfor hver av dimensjonene skape, oppleve, delta og oppdage over prosjektets hele periode

Beskrivelse

1. Innledning
Stormen bibliotek og litteraturhus og Stormen konsert og teaterhus realiseres i Bodø høsten 2014. Dette er to bygg som reiser seg midt i hjertet av Bodø og utgjør til sammen 17000 kvm og har oppnådd status som nasjonalt kulturbygg med investeringstilskudd fra Kulturdepartementet. Nordland fylkeskommune er inne med betydelig tilskudd også. Stormen Bibliotek og litteraturhus vil ha ca 4500 kvm, fordelt på 3 etasjer.

Det nye bibliotek og litteraturhuset har i tillegg til bibliotekarealene, også en kafé, store fellesarealer, en litteratursal, en fortellerhule, et multifunksjonsrom samt visningsrom for visuell kunst. Det ble, etter vedtatt driftsmodell for Stormen i bystyret i februar 2013, tatt initiativ til å definere omfang av aktører og mulighetsområdene i Stormen bibliotek og litteraturhus.

Fagområdene/funksjonene bibliotek, visuell kunst, scenekunst og litteraturhus, har i et utredningsarbeid lagt frem hvilke ambisjoner vi satser på for at dette skal bli en møteplass i tråd med Norgesbiblioteket sine definisjoner av morgendagens bibliotek. Barn og unge er definert som den målgruppen organisasjonen skal ha sterkest fokus på innen alle fagområder. Bibliotekene har spesielle utfordringer knyttet til publikumsutviklingen generelt og ungdom spesielt.

2. Forprosjektet STORMEN Bibliotek og Litteraturhus – Ungdomsmedvirkning som suksessfaktor for økt bruk og aktivitet

Bodø kommune har gjennomført forprosjektet STORMEN Bibliotek og Litteraturhus – Ungdomsmedvirkning som suksessfaktor for økt bruk og aktivitet.

Målsetningene med forprosjektet var

– Søke, og beskrive kunnskap om hvilke strukturer og mekanismer som har virket så bra for ungdomsmusikkmiljøet i Bodø, og ført til stor oppblomstring av unge og lovende artister.
– Etablere en modell for drift i STORMEN bibliotek og litteraturhus, som innehar grunnleggende verdier for en driftsform der ungdoms medvirkning er sentral. Modellen skal beskrives slik at den kan være overførbar til andre kommuner.
– Utvikle rammene for et hovedprosjekt og forberede en prosjektsøknad til Nasjonalbiblioteket der vi kan prøve ut metodene i større skala

Svaret på forprosjektet var at Bodø kommune har særlig god kompetanse og forutsetninger for å etablere og gjennomføre et nasjonalt pilotprosjekt i STORMEN, i den hensikt å søke kunnskap og fakta om hvordan man skal skape fremtidens bibliotek, med vekt på ungdom og deres behov. Målet med prosjektet er å se på nye måter å tilpasse bibliotekene til den nye tid, slik at de vil fortsette som viktige kulturbærere i samfunnet.

3. Hovedprosjekt: modell for ungdomsmedvirkning i praksis

Det er mange naturlige samarbeidspartnere for et bibliotek og litteraturhus, og i første del av prosjektperioden prioriteres formalisering av samarbeid og partnerskap.

Samarbeidsformer vil være nettverksbygging, erfaringsutveksling, referanser/ inspirasjon, felles aktiviteter/tiltak, utprøving av metoder med evaluering/justering og felles utviklingsarbeid med tanke på videreføring av Bodøs medvirkningsmodell etter prosjektslutt.

Med bakgrunn i biblioteknettverket i Salten, samt gode erfaringer fra samarbeidsprosjekt i regi av Salten Kultursamarbeid, vil vi knytte til oss bibliotek og en rekke andre partnere, som er interessert i å arbeide med ungdomsmedvirkning som metode. Et samarbeid mellom flere bibliotek regionalt, nasjonalt og internasjonalt med felles interesser av å lære mer om dette feltet og dele erfaringer, er en kritisk suksessfaktor for prosjektet.

Følgeforsking vil dokumentere og evaluere de konkrete tiltakene som settes i verk for å etablere en driftsmodell basert på ungdomsmedvirkning i STORMEN litteratur- og kulturhus.

Innføring av nye arbeidsmetoder tar tid, og man må regne med en innkjøringsperiode før man ser virkelige resultater og en godt integrert arbeidsform. Bevisstgjøringen og innarbeiding av metoden krever koordinering av tiltak og oppfølging. Dette vil være banebrytende arbeid, og planene bør resultere i at det opprettes et nasjonalt tre-årig pilotprosjekt som skal gi kunnskap om arbeidsformen i hele Norge. Det må gjøres gjennom ulike tilbud og aktiviteter der ungdom rekrutteres inn for direkte involvering og medvirkning.

a. Innovasjon
Et konkret virkemiddel for å oppnå dette, er å etablere STORMTROPPEN som en likestilt part i ideutvikling og beslutningsprosesser som berører dem som målgruppe.

Stormtroppen består av et demokratisk nedsatt organ, bredt sammensatt i forhold til interessefelt, alder og geografisk tilhørighet, beskrevet her:

– Etablere en pool av kompetent ungdom som referansegruppe for aktiviteter innenfor forskjellige kunst og kulturuttrykk. En slik pool vil inkludere ungdom med kompetanse på veiledning av andre, og benyttes som kursholdere på frukt og andre relevante tiltak. Rekruttering til en slik pool tenkes å være fra ungdomsmiljøenes egne nettverk og via evalueringer og ønsker.

– Rekruttering av ungdom inn i Stormen som produsenter og brukere. Et samarbeid med Nordlandsforsknings følgeforskning som beregnes å føre til årlig spørreundersøkelse /evaluering i regi av ungdommer i Stormtroppen.

– Prosjektmentor. For å ivareta ungdomsinitiativ til prosjekter og aktivitet i Stormen etableres en mentorfunksjon for oppfølging og veiledning av den enkelte ungdom/gruppe. Med en mentor i bibliotek og litteraturhuset, og en i opera og konserthuset vil stor grad av ungdomsmedvirkning i produksjon kunne ivaretas. En slik mentorordning videreføres som en naturlig del av de fleste funksjoner i Stormen slik at hele verdiskapningskjeden ivaretas ved at prosjektmentor f.eks formidler kontakt mellom teknikere og lyd/lys interessert ungdom samt innenfor markedsføring og salg, drift, kommunikasjon, dokumentasjon, tilrettelegging og produksjon.

– Trainee-funksjon. Stormen får mange yrkesgrupper der det vil være naturlig å innføre en trainee-funksjon for ungdom. I prosjektet skal det jobbes med utviklingen av en modell for involvering med beskrivelse av premisser og løsning.

b. Tilbudene må ha tilknytning til språk og litteratur, men gjerne i sammenheng med andre kunst- og kulturuttrykk, som vil skape cross-over effekter.

c. Prosjektet skal munne ut i en årlig nasjonal konferanse om temaet, Stormtinget 1, 2 og 3. Det skal også måles resultater av prosjektet gjennom følgeforskning.

d. En prosjektleder/koordinator engasjeres for å sette i gang og følge opp tiltakene. Etter den tre-årige prosjektperioden er målsettingen at metoden skal være godt innarbeidet hos ansatte og blant ungdom i Bodø, og være «selvgående» og være et ressurssenter for andre bibliotek som ønsker utvikling på dette området.

e. Informasjon om prosjektet ovenfor andre kommuner/organisasjoner er viktig i hele prosjektperioden på grunn av overføringsverdien, og prosjektet må ha en egen interaktiv informasjonskanal.

Hovedprosjektet vil konsentrere seg om fire innsatsområder:
• Mangfold og inkludering
• Nye formidlingsmetoder
• Biblioteket som møteplass
• Samarbeid og partnerskap

4. Strategisk og faglig forankring

Bibliotekreform 2014 Del 1 Strategier og tiltak ,
Bibliotekreform 2014, Del 2 Norgesbiblioteket – nettverk for kunnskap og kultur
Kultur, inkludering og deltaking
Ny biblioteklov og formålsparagraf.
Høringsutkast for planprogram Regional plan for bibliotek i Nordland 2014-2025
Bodø biblioteks visjoner for Stormen

Som et ledd i planlegging av ungdomstiltakene i STORMEN, er det en rekke tiltak der ungdoms-medvirkning og ung – til – ung formidling står sentralt. En del av tiltakene ble satt i verk under forprosjekt 2013, og skal være innarbeidet til STORMEN åpner høsten 2014. Andre er eksisterende tiltak som planlegges flyttet til STORMEN. Vi har laget en tidslinje/framdriftsplan for aktivitetene. Prosjektene skal følges med forskning, og beskrives med hensyn til overføringsverdi.