Mangfoldig litteratur i Norden

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Melhus bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass, Mangfold og inkludering, Nye formidlingsmetoder, Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:200 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014, 2015

Søknad

Mål

Målet er 2-delt:
1) Øke samkvem, kunnskap og kulturopplevelse i et nordisk perspektiv. Tema: a) Nyere nordiske forfatterskap b) Bli kjent med den litterære bakgrunn til innvandrere og flyktninger som bor i våre nærområder, dvs. kjente forfattere fra deres heimland, og nye forfatterskap i de flerkulturelle miljøene.
2) Utvikle, strukturere og kvalitetssikre lese-/studiesirkeltilbudene ved biblioteket. Tema, nivå, mer og mindre formelle opplegg kartlegges og initieres som en viktig del av bibliotekets formidlingsarena og møteplass.

Beskrivelse

2 – 3 årig prosjekt.
Aktivitets- og framdriftsplan er best strukturert for den første 3/4 av 2014. Det videre løp må naturligvis ha en mer prosessorientert karakter foreløpig. Oppstart tidlig i 2014 med 2 lese-/studiesirkler med tema nyere nordisk forfatterskap. Den ene gruppen tar utgangspunkt i forfattere som har vært innstilt til Nordisk Råds litteraturpris i de senere år. Den andre gruppen tar utgangspunkt i krimlitteraturens nye trender og forfattere i disse landene.

For begge disse lese-/studiesirklene ønsker Melhus bibliotek i utgangspunktet å invitere til faste grupper a 10 deltakere i en 1 – 2 års periode. Trondheim folkebibliotek ønsker en friere tilslutning til de gruppene de skal være med på. Det utarbeides enkle kompendier til gruppene.

Kompetente lese-/studieledere er engasjert, delvis på frivillig basis, til begge disse grupperingene. De skal også utarbeide kompendiene. Foruten eget personale, er disse 3 pensjonerte lærere/konsulenter med norsk/nordisk som spesialfelt.

Forfatterbesøk fra de aktuelle landene; Danmark, Island, Sverige, Finland, Norge, Færøyene, og samiske områder i åpne arrangement er tenkt som en del av konseptet. Forfatterbesøk er aktuelt for begge disse litteraturområdene. Foruten Melhus og Trondheim ser en for seg at slike besøk også kan være aktuelle for andre større bibliotek i Midt-Norge.

For lese-/studiesirkelen vedr. kandidatene som har hevdet seg i Nordisk Råds sammenheng, er det innledet samarbeid med det lokale Folkeakademiet, samt Prestegårdslånas venner (kulturinstitusjon/stiftelse i Melhus) som også jevnlig arrangerer «Litterær salong». Når det gjelder lese- og studiesirkelen med nordisk krimlitteratur, samarbeides det med Trondheim folkebibliotek.
Tora Seljebø ved Sør-Trøndelag fylkesbibliotek er en viktig samarbeidsperson med hensyn til kontaktarbeidet mot forfatterne.

Konseptet for gruppene med krimlitteratur er åpent for et løsere opplegg. Jfr. allerede nevnte ønsker. Representanter fra Melhus bibliotek og Trondheim folkebibliotek samarbeider om å utforme dette tilbudet med innhold, organisering og lignende innen 1.mars 2014. Det er et poeng at denne blir en annen variant av lese- og (eller) studiesirkel i regi av biblioteket.

Høsten 2014 begynner arbeidet med tema b) Bli kjent med den litterære bakgrunn til innvandrere og flyktninger som bor i våre nærområder. Melhus bibliotek har et etablert samarbeid med Voksenopplæringa for disse gruppene i Melhus.Involvering av elever og personale derfra, samt Frivilligsentralen, Rotary o.l. er aktuelt. En av de allerede engasjerte frivillige til de nordiske temaene er også interessert i å ta fatt i dette temaet; utforme innhold, kartlegge og organisere et tilbud i et flerkulturelt miljø. Målgrupper er både innvandrerne og flyktningene selv, samt etnisk norske.

I løpet av 2014 – 2015 vil en ellers kartlegge, samt være på utkik etter aktuelle tema, og ulike former for lese-/ studiesirkler både i Melhus bibliotek og i de omkringliggende kommuner.

Lesesirkler er en trend i tiden, og de florerer rundt om i kommunene.Hvordan kan bibliotekene initiere, ta del i og serve dette området? En kartlegging og vurdering av dette trengs, og vil forhåpentligvis gi tips og veiledning på hvordan vi i bibliotekene med våre tilbud om formidling og møteplass kan opptre overfor de mest uformelle klubbene til de mer strukturerte opplegg.

Prosjektet er i tråd med flere innsatsområder Nasjonalbiblioteket har satt opp for tildeling av prosjektmidler. Vi har møtt interesse fra flere samarbeidspartnere både i vår kommune og i tilliggende kommuner, hvilket har ført til både formelle og uformelle koblinger.

Samarbeidspartnere vi allerede har hatt samtaler med, er satt opp under «Samarbeidspartnere»
Flere samarbeidspartnere vil etter hvert bli aktuelle.

Økonomi: Det søkes prosjektmidler fra Nasjonalbiblioteket på kr. 200.000 i 2014, og på kr.200.000 i 2015. Et eventuelt 3.prosjektår må vi komme tilbake til.
En budsjettskisse er ført opp under «Budsjett og søknadsbeløp»