Klar, ferdig, del!

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Drammen bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass
Samlet støtte:400 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014, 2015, 2016

Søknad

Rapporter

Mål

Klar, ferdig, del!-prosjektets mål er å gi ungdom en arena der de kan møtes og trives, samtidig som de kan ta i bruk og tilpasse ny teknologi for å skape eget materiale. De vil få muligheten til selv å forme tilbudene på sitt eget bibliotek, og dermed sin egen fremtid. Vi vil hjelpe ungdom til å fange mulighetene som ligger i den nyeste teknologien, i krysningspunktet mellom digitale plattformer og den fysiske møteplassen. Vi ønsker å opprette en Mekkeboks der ungdom skal utforske ny teknologi og skape brukergenerert innhold til biblioteket og våre brukere. Produktene skal tas opp i samlingen og formidles gjennom en rekke ulike arrangementer, utstillinger og digitale plattformer.

Beskrivelse

BAKGRUNN
Drammen kommune har et mål om at Drammensbiblioteket skal være et regionalt litteraturhus; en arena for debatt, læring og møter mellom mennesker. Formålsparagrafen i den nye bibliotekloven legger større vekt på et formidlingsansvar hos folkebibliotekene. De skal fungere som både møteplass og debattarena for alle grupper i lokalmiljøet. For at biblioteket skal kunne fungere som en arena for offentlig samtale og debatt for ungdom, må det tilrettelegges for en skapende rolle for ungdommen selv. De må føle at de er med før de kan delta. Samtidig må biblioteket (for)bli relevant for ungdom og møte informasjonsbehovet deres, noe som nødvendigvis innebærer mer bruk av teknologi. Bibliotekar Pål M. Lykkja har satt dette behovet i et større perspektiv når han snakker om overgangen fra et read only-bibliotek til et read write-bibliotek, og fra et samle-globalt, tilby-lokalt til et innovativt samle-lokalt, tilby-globalt bibliotek.

Drammensbiblioteket har i mange år vært et foregangsbibliotek når det gjelder arbeid med ungdom i sin nyskapende Popkult-avdeling. Gjennom en konsekvent satsing på blant annet spill og populærkultur, har mange nye brukere funnet veien inn i biblioteket. Men for å få våre unge brukere til å ta del i den etterlyste offentlige samtalen, må det tenkes nytt. Bibliotekrommet må tilpasses og fornyes.

Vi mener at ved å la ungdommer være kreative medskapere, vil de føle seg inkludert på veien til et litteraturhus. Ved at de skaper eget innhold, vil de få et personlig forhold til, og engasjement for, bibliotekets tilbud fremover. Det vil gi en følelse av involvering og eierskap de ikke opplever på andre arenaer. Det vil gjøre dem bedre i stand til å være aktive deltakere i sitt eget liv, i samfunnet og i demokratiet.

MÅL

Hovedmålene til prosjektet:

1. Bibliotekrommet: Opprettelsen av en ny digital avdeling, Mekkeboksen, som blir en del av et utvidet Popkult-konsept, blant annet gjennom en oppgradering av teknisk utstyr.
2. Aktiviteter: Å organisere kurs og arrangementer knyttet til brukergenerert innhold.
3. Kompetanseheving for de ansatte.

GJENNOMFØRING

I den første fasen av prosjektet vil vi opprette en digital avdeling i tilknytning til Popkult-avdelingen. Vil vil bygge videre på Popkult-konseptet med en ny lokalisering i biblioteket, og tilpasse avdelingen til de nye målsetningene i bibliotekloven. Vi vil, i samarbeid med arkitekter og andre eksperter, utforme en Mekkeboks med teknisk utstyr som er tilpasset formålet om brukerskapt innhold: 3D-printer, 3D-prosjektor nettbrett, elektronisk tegnebrett, ulike typer programvare, touch-tv og musikkinstrumenter. For å få til dette må de fysiske rammene i biblioteket endres.

I prosjektets andre del vil vi tilby formell læring gjennom kurs og arrangement, men også muligheter til å tilegne seg kunnskap gjennom «learning by doing». Fokus skal være på produksjon av musikk, tegneserier, animasjon og spill/nytteprogramvare. Vi har valgt oss disse områdene fordi vi har god kompetanse på dem, i tillegg til at det finnes god ekspertise i lokalsamfunnet. Popkult har helt siden oppstarten vært en pioner innenfor spill og bibliotek. Sammen med et levende, lokalt spillmiljø, som blant annet inkluderer spillstudioet Ravn og ulike spillforeninger, gjør dette spill til et naturlig satsingsområde. Kurs i produksjon av spill, programmering i forskjellige programeringsspråk og 3D-design skal inngå her. Vi har også god kontakt med lokale tegneserieskapere, noe som vil gjøre det lettere å få til gode opplegg rundt digitale tegneserier/animasjon. I tillegg har vi et helt unikt utgangspunkt for musikkproduksjon.Drammen bibliotek er nærmeste nabo til et populært øvingslokale og musikkstudio for ungdom. Her har vi allerede etablert et godt samarbeid, og det skal vi spille videre på. Vi vil også flytte bibliotekets musikkavdeling til samme område av biblioteket som Popkult. Dette fordi vi ønsker å gå vekk fra en konsumentbasert musikksamling og over til et skapende og kreativ musikktilbud. Vi vil ha muligheter for å kunne lage musikk både på instrumenter og maskin, men også andre beslektede aktiviteter som radio/podcaster og radioteater. Digital-animasjon er tilbudet som binder det hele sammen. Her trenger vi kunnskap i lyd og design, tegning og musikk.

Den tredje fasen vil være fokusert på arrangementer og digital formidling av det brukerskapte innholdet. Her tenker vi på spillkvelder, konserter, foredrag, utstillinger, samt nyskapende formidling under egen fane på våre nettsider. Vi ønsker at ungdommene skal oppleve en stolthets- og mestringsfølelse ved å vite at noe de har laget, blir inkludert i samlingen og gjort tilgjengelig for alle.Vi vil også involvere dem i formidlingsarbeidet, fysisk og på nett.

En nyetablering og utvikling av denne størrelsen krever ombygging, annen innredning av bibliotekerommett, tilgang til mye teknisk utstyr og en betydelig kompetanseheving hos våre ansatte. Så samtidig som vi skaper Mekkeboksen, må vi kurses i opphavsrett, digitale formater, kompatibilitet, nettvett, teknisk kompetanse, og arrangementsplanlegging.

EVALUERING OG OPPFØLGING

Til slutt vil vi evaluere prosjektet, både måten Mekkeboksen blir brukt på, og produksjonen og formidlingen av det brukerskapte innholdet. Vi setter oss som mål at dette prosjektet går over i fast drift hos oss, men at vi i tillegg kan gi råd til andre bibliotek for å komme i gang. I et tidligere prosjekt støttet av Nasjonalbiblioteket, har vi bygget Popkult-avdelinger i Molde og Fredrikstad, samtidig som vi introduserte en startpakke for å komme i gang med Popkult, Flere bibliotek har meldt sin interesse, og jobber nå opp mot dette konseptet. Dette nettverket gir oss et glimrende utgangspunkt for kunnskapsoverføring, oppfølging og en videreutvikling av konseptet.

Vi ser for oss flere potensielle samarbeidspartnere. Ingen formelle samarbeidsavtaler i er inngått, men vi samarbeider allerede tett med flere av disse aktørene:
G60 (ungdomshus med øvingslokaler og konsertscene), Microsoft, Ravn studio, Buskerud musikkråd (UKM), det lokale tegneseriemiljøet (Håvard Johansen), KinoCity, Notam (norsk senter for teknologi i musikk og kunst).