Juniorakademiet forprosjekt
Søknad
Rapporter
Mål
Vestre Toten folkebibliotek vil starte et helt nytt tilbud til barn; Juniorakademiet. Juniorakademiet skal bli en møteplass for kunnskaps- og forskningsformidling hvor barn kan få høre om spennende temaer på fritiden, presentert av fageksperter. Juniorakademiet blir det første tilbudet i sitt slag på Østlandet.
Vi søker nå Nasjonalbiblioteket om støtte til forprosjekt. Nedenfor er både målene for forprosjektet og for tilbudet som helhet.
Mål for forprosjekt:
• forankre prosjektet i den kommunale organisasjonen
• etablere en grafisk profil og markedsføringsstrategi for Juniorakademiet
• etablere en nettside for Juniorakademiet (www.juniorakademiet.no)
• hente kunnskap fra andre som har lignende tilbud, særlig barneuniversitetet ved Trondheim folkebibliotek
• definere hovedsamarbeidsparter og etablere kontakt med disse
• lage en rekrutteringsplan
• arrangere 3 forelesninger i Juniorakademiet høsten 2014
Overordnede mål:
• økt kunnskapslyst blant barn
• befeste bibliotekets rolle som kunnskapsallmenning
• gjøre biblioteket mer attraktivt som møteplass og skape ny aktivitet i bibliotekrommet
• øke barns forståelse for sammenhengen mellom egen nysgjerrighet og senere utdanningsløp
• bidra til kommunen og regionens attraktivitet, identitet og omdømme
• etablere biblioteket som en attraktiv samarbeidspart for privat næringsliv og høyere utdanning
Beskrivelse
Bakgrunn
Biblioteket har et godt etablert samarbeid med skolene i kommunen og er svært aktive i sitt arbeid med lesestimulering for barn. Da vi i fjor besluttet at barn allikevel skulle være hovedsatsningsområdet vårt i 2014 ønsker vi å nærme oss dette på en ny måte, og med et helt nytt tilbud, Juniorakademiet. Vi skal befeste bibliotekets rolle som møteplass og kunnskapsallmenning. Kunnskapslyst og kunnskapsentusiasme blir vårt hovedfokus i dette prosjektet. Juniorakademiet skal være et gratis tilbud om forskningsformidling til alle barn mellom 8 og 12 år. Foreleserne skal være i front på sitt fagfelt i Norge.
I den nye bibliotekloven er bibliotekenes rolle som uavhengig møteplass forankret i formålsparagrafen. Vi mener Juniorakademiet svarer på bibliotekenes samfunnsoppdrag på en god og nyskapende måte. Bibliotekplan for Gjøviregionen 2013-2017 er politisk vedtatt i Vestre Toten kommune. Denne sier at bibliotekene i regionen skal møte utfordringen fra St.meld 10(2011-2012), Kultur, inkludering og deltaking ved å utvikle bibliotekene som møteplass. Kulturutredningen 2014 (NOU 2013: 4) slår klart fast at biblioteket er en møteplass og formidlingsarena også for kunnskap: ”(…) kjerneoppgaven folkebibliotekene har som kulturell og kompetansegivende møteplass og kunnskaps- og kulturformidler til hele befolkningen”. Gjennom Juniorakademiet blir Vestre Toten folkebibliotek en kunnskapsallmenning som støtter kulturutredningen sitt ønske om ytterligere å styrke bibliotekets posisjon som lokalsamfunnets kollektive kunnskapsbank og kunnskapsformidler.
Vestre Toten kommune, og regionen for øvrig, har lavt utdanningsnivå, samtidig som næringslivet i kommunen har et enormt behov for høyt utdannet arbeidskraft. Denne situasjonen har resultert i klare målsettinger om attraktivitetsutvikling og omdømmebygging både i kommunale og fylkeskommunale strategidokument. Vestre Toten kommunes planprogram for 2012-2023 har attraktivitet og vekstkraft som prioritert fokusområde, herunder: ”Bygge opp under omdømme og attraktivitet ved å støtte et aktivt, kompetent og inkluderende kulturliv”. Bibliotekplan for Gjøvikregionen 2013-2017 har som satsingsområde 1: Bidra til å styrke Gjøvikregionens attraksjonsutvikling og omdømmearbeid”. Oppland fylkeskommune sin Regional planstrategi 2012 – 2016 sier: ”Samarbeid blir sett på som en viktig forutsetning for å skape attraktivitet. Samarbeid mellom kommuner, også over fylkesgrensene, samarbeid mellom kommuner og statlige sektortjenester, med forskningsmiljøer og næringsliv må prioriteres fremover”.
Med Juniorakademiet, både som tilbud og merkevare, vil biblioteket bidra til denne målsettingen. På denne måten vil biblioteket også synliggjøre hvordan vi støtter overordnede fylkeskommunale, regionale og kommunale strategier.
Vestre Toten folkebibliotek har en av Norges mest høyteknologiske næringsklynger som nærmeste nabo, Norwegian Centres of Expertise, Raufoss (www.nceraufoss.no). Kunnskap og innovasjon er en viktig del av den lokale og regionale identiteten. Når biblioteket satser aktivt på forskningsformidling med forelesere på svært høyt faglig nivå, står vi sterkt forankret i den lokale identiteten. Det er også et mål for dette prosjektet å vise barn at det er en sammenheng mellom egen nysgjerrighet og senere utdanning og yrke
Med dette prosjektet ønsker vi å gjøre oss attraktive for helt nye samarbeidsparter utenfor den kommunale organisasjonen, også privat næringsliv. Bibliotekplan for Gjøvikregionen 2013-2017, satsingsområde 7 sier at: ”Bibliotekene skal utvikle seg gjennom forpliktende partnerskap og samarbeid med andre offentlige institusjoner og private aktører”.
Gjennomføring
Vi har valgt å dele prosjektperioden i forprosjekt og hovedprosjekt. I denne omgangen ønsker vi å søke Nasjonalbiblioteket om midler til forprosjekt. For at vi skal oppnå den endelige målsettingen om at et så stort og nyskapende tilbud som Juniorakademiet skal kunne bli en del av bibliotekets vanlig drift, er vi helt avhengige av en svært grundig prosjektperiode som også kan ta opp i seg både evaluering, endring og eventuelt utvidelse underveis.
For Vestre Toten folkebibliotek vil Juniorakademiet være en svært god måte å profilere biblioteket på, både i kommuneorganisasjonen og til innbyggerne. Det kan også bli en høyt profilert sak fra Vestre Toten kommune hvor biblioteket får en enestående mulighet til å vise seg fram. Forprosjektet skal gjøre en grundig jobb med å forankre Juniorakademiet i egen organisasjon. Prosjektideen er lansert administrativt for kultursjef og for politikere gjennom ordfører og utvalget vi hører inn under.
Parallelt med at forankringen kommer på plass vil vi legge stor vekt på å etablere en grafisk profil og markedsføringsstrategi. Vi mener det er viktig at den grafiske profilen etableres tidlig og holdes tydelig gjennom alle prosjektets faser. Vi skal bygge Juniorakademiet som merkevare. Markedsprofilen til Juniorakademiet skal uttrykke profesjonalitet, seriøsitet og faglig tyngde. Samtidig er dette et tilbud til barn, profilen må gjøre dem nysgjerrige. Forprosjektet skal avklare hvordan dette kan gjennomføres og etablere den grafiske profilen.
Vi mener at Juniorakademiet bør ha sin egen nettside.
I forprosjektet vil vi:
kjøpe domenet www.juniorakademiet.no
etablere en nettside basert på grafisk profil
benytte denne nettsiden til grunnleggende markedsføring og rekruttering / kommunikasjon
For å kunne gjennomføre Juniorakademiet er vi helt avhengige av å finne gode samarbeidsparter. Særlig viktig vil dette være for å finne høykompetente forelesere. I forprosjektet vil vi finne ut hvilke samarbeidsparter det er mest relevant å ta kontakt med. Vi vil kontakte partene og begynne arbeidet med å definere roller. Kompetanseintensivt privat næringsliv, som NCE Raufoss, og institusjoner for høyere utdanning, som Høgskolen i Gjøvik, er svært aktuelle som førstekontakter. Ettersom dette i stor grad dreier seg om parter vi ikke har hatt et samarbeid med tidligere vil dette bli en stor og viktig jobb. Vi har mye å lære på dette området.
Trondheim folkebibliotek har et tilbud som ligner på Juniorakademiet, nemlig barneuniversitetet. Positive tilbakemeldinger fra Trondheim har allerede bidratt til vår beslutning om å satse på et så omfattende prosjekt som Juniorakademiet.
Vi vil fortsatt holde en dialog med Trondheim for å hente erfaringer og lære av dem gjennom forprosjektet. I denne sammenhengen skal forprosjektet også vurdere og vise hvordan erfaringer fra et stort bibliotek kan tilpasses og være nyttig for mindre bibliotek som Vestre Toten.
Forprosjektet skal finne ut hvordan vi best kan samarbeide med skole om Juniorakademiet. Vi ser for oss at særlig skolebibliotekene blir viktige for å klare å spre informasjon om tilbudet til alle barn. Allikevel vil vi være tydelige på at dette er et fritidstilbud.
Juniorakademiet skal testes ut i praksis i løpet av forprosjektet. Høsten 2014 vil vi gjennomføre de tre første forelesningene.
All kommunikasjon og aktivitet i forbindelse med Juniorakademiet skal være universelt utformet.
Veien videre
Vi ønsker å gjennomføre hovedprosjektet i 2015. Forprosjektet etablerer et grunnlag for evaluering, endring og utvidelse som hovedprosjektet skal ta opp i seg. Erfaringene fra dette arbeidet skal bidra til at Juniorakademiet finner sin endelige form i løpet av hovedprosjektet. I hovedprosjektet skal det også vurderes utvikling som vi ikke har kapasitet til å ta med i forprosjekt. Vi ser for oss at dette kan være:
– flere samarbeidsparter for å gi Juniorakademiet en bredere plattform
– formalisering av samarbeidsavtaler
– vurdere flere eller nye formidlingstyper som live streaming, videoer på youtube, publisering på radio i samarbeid med NRK
– utvide nettsiden fra forprosjektet til også å bli en arena for erfaringsoverføring for at andre bibliotek skal kunne utvikle lignende tilbud på sin egen måte
– etablere forum for brukermedvirkning
Endelig prosjektresultat
Etablere Juniorakademiet som en del av Vestre Toten folkebibliotek sitt faste tilbud til befolkningen fra 1. januar 2016.