Innbyggerlosen. Biblioteket som kjerne i et Innbyggernes hus og en sømløs, imøtekommende kommune.
Søknad
Rapporter
Tilleggsinformasjon
Mål
Dette forprosjektet skal legge til rette for at bibliotekets naturlige rolle som møteplass, informasjonssenter og sted for kreative dynamikker kan danne mønster for kommunens publikumsrettete virksomhet for øvrig, ved at biblioteket blir en kjerne i et «Innbyggernes hus» som er fokusert på folkehelse, individ og informasjon.
Publikum skal oppleve en kortest mulig vei fra henvendelse til løsning, ved at en «Innbyggerlos» veileder videre i kommunale tjenester.
Forprosjektet vil gjennomføre en bred og gjensidig forpliktende medvirkningsprosess som involverer alle innbyggerrettete tjenester i kommunen, for å finne fram til en struktur og organisering der disse målene kan nås.
Bibliotekets kjerneoppgaver blir styrket ved at biblioteket blir et naturlig sentrum for kunnskap og menneskemøter i kommunens strategi og innbyggernes bevissthet.
Innbyggerne opplever en inkluderende, åpen møteplass og lettere tilgang til informasjon.
Beskrivelse
A: Bakgrunn (Prosjektets «hvorfor»):
Tvedestrand kommune har cirka 6000 innbyggere. Biblioteket ligger i sokkeletasjen av kommunens administrasjonsbygg i nær tilknytning til og samspill med publikumsskranken. Fra 2017 har biblioteket drevet en rekke prosjekter knyttet til barn i biblioteket, ungdom og debatt, integrering, levekår mm. Parallelt har biblioteket opplevd en økende forståelse for dets rolle som møteplass og innen menings- mangfolds- og levekårsfeltet, både fra innbyggerne og fra politikerne/ kommuneledelsen.
Vinteren 2017/2018 gjennomførte «Byløft» (en tverrfaglig gruppe med mandat innen tettstedsutvikling, og med samskaping som arbeidsmetode) en bred idedugnad for utvikling av administrasjonsbygget og arealene rundt. Innbyggerinvolveringen synliggjorde bl a et sterkt ønske om et «innbyggernes hus».
Fra 01.01.2021 har Tvedestrand kommune iverksatt en gjennomgående sektoriell omorganisering. For bibliotekets del innebærer dette en reduksjon med om lag 20% i fast stab fra 1,7 til 1,50 stillinger. Samtidig har kommuneledelsen utfordret folkebiblioteket, Tvedestrand kommunes kulturavdeling (0,7 st) og Tvedestrand Frivilligsentral (1:1 st) til å samarbeide for bl.a. å unngå redusert åpningstid i biblioteket (som ved nyttår var 26 t/ uke). Fra før har disse tre instansene på eget initiativ dannet samarbeid på flere nivåer.
Henstillingen fra kommuneledelsen om å finne fram til et ytterligere samarbeid gjorde det naturlig for biblioteket / kulturavd / frivilligsentralen å peke på ønsket fra innbyggerne om et «Innbyggernes hus» og idealet om kortest mulig vei fra henvendelse til løsning («Innbyggerlosen»), som en ønsket ramme for dette samarbeidet. Som respons på dette har kommuneledelsen gitt biblioteket / kulturavd /frivilligsentralen i mandat å «nytenke» grunnlaget for hvordan kommunen møter sine innbyggere i bred forstand.
Dette danner bakgrunn for vårt ønske om å gjennomføre et forprosjekt: «Innbyggerlosen». I praksis vil forprosjektet anvende bibliotekets potensiale og kultur som forbilde for å skape levende møteplasser og stille kunnskap til rådighet, som forbilde for kommunen i sine øvrige møter med publikum.
Vi tror at vi har gode muligheter for å lykkes, og at vi dermed kan komme til å skape en struktur som kan ha overføringsverdi til andre, små biblioteker og kommuner i samme situasjon som oss.
B: Prosjektbeskrivelse (Prosjektets «hva» og «hvordan»):
Forprosjektet skal være en bredt forankret prosess som skal lede fram til et hovedprosjekt: Implementeringen og omformingen av kommunens måte å arbeide på, både fysisk (omdisponering av arealer), strukturelt og mentalt.
Forprosjektet skal:
– kartlegge, identifisere og konkretisere medvirkningen og ønskede resultater.
– Fasilitere og gjennomføre workshops og gjestebud.
– Hente ut resultatene fra medvirkningsprosessen, systematisere og konkludere.
Det vil bli utarbeidet en prosessplan inkludert en medvirkningsplan som grunnlag for forprosjektet. Disse vil anvende prosessdesign som metode for å nå de respektive ønskede resultatene, og for å se hvor skoen trykker og arbeidsmengden blir størst.
Forprosjektet ønsker å utrede:
• «Innbyggernes» hus:
Vurdere utnyttelse av arealer i 1. etg til å bli et sted med lav terskel for kommunens innbyggere.
• «Innbyggerlosen»:
En veiledningstjeneste der den som mottar en henvendelse sørger for kortest mulig vei fra henvendelse til løsning i en sømløs informasjonsflyt mellom innbyggerne og kommunen.
• Utvikle digitale informasjonstjenester.
Kan kreative og identitetsskapende løsninger tenkes, som f eks en talende «kommune-elg», jamfør bibliotekets allerede gjennomførte prosjekt «Poelgen»?
• Andre muligheter/ideer, eventuelle begrensinger.
C: Innsatsområder/ forankring i den nasjonale bibliotekstrategien:
Forprosjektet (og prosjektet) passer særlig inn i den nasjonale bibliotekstrategien 2020-2023 sitt innsatsområde «Nye samarbeidsformer» («nye måter å samarbeide på», og «eksperimenter med ulike måter for drift og samarbeid»). Det tar til følge dette strategidokumentet sine bemerkninger om at
«Økt samarbeid gir grunnlag for bedre ressursutnyttelse på tvers av institusjoner. Samarbeid mellom institusjoner om tjenester eller prosjekter medfører som regel at ressurser frigjøres til andre behov. Ofte vil det innebære ikke bare kompetansedeling, men også kunnskapsdeling og læring, både bevisst og ubevisst. Dette gjelder både ved samarbeid mellom bibliotek og bibliotektyper, og kanskje i enda større grad mellom bibliotek og andre aktører i samfunnet.» (Strategiplanen, kap. 5 s. 27).
Dette forprosjektet/prosjektet passer også inn i strategiplanens ønske om at «Utviklingsprosjekter skal (—) inneholde elementer av nyhetsverdi, fremtidsperspektiv, praktisk anvendelighet og bredde. (samme sted s. 28.)
Forankring i andre planer og strategier:
Forprosjektet er forankret i samfunnsdelen til Tvedestrands kommuneplan 2018-2030, som bl a påpeker viktigheten av at innbyggerne opplever kommunen som ett faglig nettverk og at fagpersoner utveksler nødvendig informasjon for helhetlig tjenestetilbud. Kommunens ledere og ansatte skal medvirke til effektive arbeidsprosesser innad i organisasjonen og som tjenesteleverandør, finne fram til nye og bedre løsninger basert på samskaping og teste ut samarbeidsformer gjennom ulike konkrete prosjekter.
Regionplan Agder 2030 har lignende målsettinger og tiltak, som prosjektet knytter an til.
Folkehelseloven (2011) gir også biblioteket og kommunen for øvrig et mandat på feltet. «Folkehelsepolitisk rapport 2017» påpeker en skjevhet mellom og igangsatte tiltak kommunenes erkjennelse om at psykisk helse og sosial ulikhet er to av de viktigste folkehelseutfordringene. Rapporten påpeker også at de fleste kommunale tiltakene skjer på felt som i begrenset grad oppfattes som utfordrende (eksempelvis fysisk aktivitet utendørs), mens den store etterspørselen etter samlings- og møteplasser gjerne forblir uløst.
Byløft: Konklusjonene fra den brede, kommunale samskapingsprosessen «Byløft» 2017-2018 pekte på et behov for nettopp slike innendørs arenaer, og gir forprosjektet et «folkelig» mandat på dette feltet.
Under det hele klinger FNs bærekraftsmål om å utrydde fattigdom og bekjempe ulikhet.
Henvisning til andre, lignende prosjekter:
Vi har merket oss organiseringen av bibliotektjenestene innen rammen av «Innbyggertorg og bibliotek» i Indre Østfold kommune og tidligere Søgne kommune som potensielle tilfang for erfaringer og forbilder på hvordan de tjenestene også Tvedestrand skal tilby sine innbyggere kan løses.
Vi har også merket oss Fylkesbiblioteket i Innlandet sitt fokus på Biblioteket som samskaper, og følger deres Startpakke for samskaping (https://bibliotekutvikling.no/biblioteketsomsamskaper/2020/10/19/startpakke-for-samskaping/ )
Prosjektet ønsker å anvende impulsene fra disse eksterne prosjektene inn i Tvedestrands virkelighet, og med et bottom-up-perspektiv for gjennomføringen.
Vi Stiller oss til rådighet for å dele resultater og erfaringer i prosjektet til enhver tid, på alle nivåer.
Prosjektet har oppstart januar 2022.
Publisert: 03. september 2021