Digital festival

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold
Prosjektkategori:Forprosjekt
Samlet støtte:300 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2018, 2019

Søknad

Rapporter

Mål

Målet for prosjektet er å styrke og synliggjøre bibliotekenes opplagte plass som en arena hvor alle kan søke digital kompetanse.

Beskrivelse

I samarbeid med Seniornett vil Fylkesbiblioteket i Akershus prøve ut «Digital festival» ved tre av folkebibliotekene i fylket. Disse bibliotekene er Lørenskog, Oppegård og Ullensaker. Prosjektet er et forprosjekt til Seniornetts hovedprosjekt «Fra Seniorsurfdag til Digital Festival».

I festivalperioden vil bibliotekene bli fylt med digital kunnskap, lek og utforsking. Målgruppen er den eldre delen av befolkningen. Gevinsten er at flere eldre skal kunne delta digitalt, ta del i digitale nyheter, samtaler og e-tjenester.

BAKGRUNN
Den økende digitaliseringen i offentlig og privat sektor krever at kommunikasjon, informasjon og transaksjoner skjer gjennom digitale kanaler og på digitale flater. Det å være digitalt kompetent betyr mer enn å ha tilgang på nettbrett eller PC. Alle må lære seg å bruke tjenestene på en sikker måte og lære digital dømmekraft. En av de antatt mest sårbare gruppene når det gjelder digital kompetanse, er den eldste delen av befolkningen.

Med prosjektet «Digital festival» i bibliotekene ønsker vi å synliggjøre bibliotekene som en opplagt arena for økt digital kompetanse for alle. Seniornett har i samarbeid med bibliotekene arrangert Seniorsurfdagen i en årrekke. Nå har de sett behovet for fornying, og har bedt bibliotekene bli med på laget. Vi vil ha stor nytte av Seniornetts erfaringer med arbeid rettet mot eldre. Vi vil også hente inspirasjon fra Digidel Sverige og Digidelnätverket. I Sverige markerer bibliotekene eMedborgarveckan og All digital week. Slagordet er «Digital kunskap åt alla!»

I en epost datert 23. januar 2018, videresender Arne Gundersen fra Nasjonalbiblioteket en invitasjon fra Seniornett om å være med å planlegge «Nye seniorsurfdagen». Nasjonalbiblioteket sier i samme epost at det her er mulig å søke utviklingsmidler til et delprosjekt for bibliotekene. Kopi av eposten er vedlagt søknaden. Notat fra Seniornett vedrørende hovedprosjektet er også lagt ved.

Oppegård bibliotek kontaktet fylkesbiblioteket for et samarbeid om et forprosjekt. Oppegård bibliotek har over flere år arbeidet målrettet med å øke innbyggernes digitale kompetanse, blant annet gjennom tilbudet «På nett klokken ett». De har også gjennom mange år hatt et seniorsurftilbud som bl.a har vært forankret i Seniornett. Med støtte fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har de styrket de ansattes kunnskap om veiledning i digitale tjenester.

Ullensaker bibliotek har også hatt en langvarig satsning rettet mot de eldre og digital kompetanse. Ukentlig har de «Datahjelpen» hvor innbyggerne kan bestille tid og få hjelp med det de ønsker. Hver høst samarbeider Ullensaker bibliotek med Jessheim videregående skole, hvor unge gjør eldre digitale. Samarbeidet har også blitt en etablert del av skolens læringsmål for elevene på datalinjen.
Dette er et godt eksempel på biblioteket som møteplass, hvor man kan bli kjent på tvers av generasjoner og utveksle kunnskap og erfaringer.

Lørenskog bibliotek fikk i 2016 midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å utvikle kursrekker for dataopplæring og IT-kafe i biblioteket. Kursene ble holdt av en elevbedrift på Mailand videregående skole, og baserte innholdet på digihjelp.no. Lørenskog bibliotek har fortsatt med disse tilbudene rettet mot eldre og andre voksne som vil øke sin digitale kompetanse.

Fylkesbibliotekene i Buskerud, Vestfold og Akershus har utviklet tjenesten «23 offentlige ting», hvor ansatte ved folkebibliotek har fått økt kompetanse på veiledning i offentlige digitale tjenester. Dette kurset danner grunnlag for videre opplæring av innbyggere i flere kommuner.

GJENNOMFØRING
I vår festival ser vi for oss myldredager i bibliotekene. Mange forskjellige digitale tjenester vil bli presentert på stands. Skoleelever vil undervise eldre på PC, nettbrett eller smarttelefoner. Aktuelle tema kan være reiser, kulturelle billetter, streamingtjenester, bibliotekenes e-tjenester, digipost, tv-dekoder og offentlige digitale tjenester. Vi ser for oss større foredrag fra scene om temaer som slektsforskning, falske nyheter, digital kildekritikk, hvordan bekjempe hatske meldinger og kommentarer på sosiale medier, trygghet på nett og digitale avtrykk.

Ullensaker bibliotek har nylig åpnet sitt nye virtuelle tilbud «Det levende rommet». Her finner man en interaktiv vegg med lokalhistorie, hvor man blant annet kan lese om kommunens landbrukshistorie, ferdsel og forsvaret. Dette nye tilbudet kan utnyttes under festivalen med demonstrasjoner og «prøv selv».

Festivalstemningen sikres ved at publikum kan leke seg med blant annet VR-briller, dataspill, 3D-print og digitale quiz. Målet er å senke terskelen for bruk av digitale tilbud.

Fylkesbiblioteket vil jobbe for at folkebibliotekene i fylket deltar i kommende festivaler og det europeiske programmet «All digital week» fra 2019. Det må vurderes etter endt prosjekt om «Digital Festival» skal bli en del av den større europeiske kampanjen «All digital week» eller om det skal være to satsinger hvert år.

ORGANISERING
Fylkesbiblioteket i Akershus vil ha prosjektlederansvar. Lørenskog, Oppegård og Ullensaker bibliotek skal være vertskap og arena for de ulike aktivitetene under festivalen.

Prosjekteier:
Fylkesbiblioteket i Akershus

Prosjektgruppe:
1-2 representanter fra Seniornett og en representant fra hvert av folkebibliotekene og fylkesbiblioteket.

Andre samarbeidspartnere vil kunne være:
Jessheim videregående skole og Mailand videregående skole.