BIBFRAME og lenkede data

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Universitetsbiblioteket i Oslo
Prosjektkategori:Fritt forsøk
Samlet støtte:700 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2021, 2022

Søknad

Rapporter

Lenker

Andre filressurser

Mål

Gjennom dette prosjektet vil vi oppnå følgende mål:
• Kunnskap om BIBFRAME-modellen med spesielt fokus på verk og autoritetsdata
• Erfaring med konvertering mellom RFD/MARC (interoperabilitet)
• Kompetanseheving på lenkede data
• Kompetansedeling og samarbeid på tvers av bibliotektyper

Beskrivelse

I den nasjonale bibliotekstrategien for 2020-2023 slås det fast at alle metadata som Nasjonalbiblioteket produserer skal gjøres tilgjengelige som lenkede data i strategiperioden samtidig som bibliotekene fortsatt skal få tilgang til data i dagens utvekslingsformat (MARC 21). Den planlagte metadatabrønnen og de tilknyttede autoritetsregistrene vil understøtte lenkede data samtidig som metadatabrønnen også skal inneholde masterdata fra alle bibliotektyper. I denne kontekst er det viktig at alle innholdsleverandører opparbeider seg kompetanse på og forståelse av det store skiftet som for tiden pågår på formatsiden. Lenkede data innebærer at en reduserer tidsbruk ved katalogisering, men vil først og fremst gjøre det mulig å synliggjøre metadata og sikre interoperabilitet med andre metadatasystemer og tjenesteutviklere.

Fra et internasjonalt perspektiv ser vi at veien til lenkede data vil være uensartet. Det franske nasjonalbiblioteket mener de kan realisere lenkede data gjennom fortsatt bruk av det nasjonale MARC-formatet, mens Library of Congress har utviklet BIBFRAME-modellen som en erstatter for MARC 21. Nasjonalbiblioteket er aktive innenfor rammene av Share VDE. Ulike tilnærminger til lenkede data er verdifullt, og kan gi en dypere forståelse av kompleksiteten.

I det foreslåtte prosjektet ønsker vi å skaffe oss kompetanse på BIBFRAME som vi antar kommer til å bli en de facto standard for mange miljøer. Konkret ønsker vi å ta i bruk BIBFRAME editor ved faktisk registrering av ressurser. Vi ønsker også å eksportere data fra BIBFRAME-formatet til MARC 21 og vice versa. Gjennom dette arbeidet vil vi bli kjent med rammeverket, kunne studere hvordan intensjonene til LRM-modellen og RDA innfris i BIBFRAME samt få kunnskap om hvordan hybride data (lenkede data og data i MARC-formatet) vil kunne fungere side om side. Dette vil gi oss et grunnlag for å forstå hvordan ulike formater, regelverk og datamodeller vil innvirke på samhandlende vedlikehold av felles autoritetsregistre (herunder for personer/korporasjoner og verk). Gjennom en slik tilnærming vil vi kunne opparbeide både praktiske og teoretiske kunnskaper. Disse kunnskapene vil vi formidle aktivt, både i form av publisering, foredragsvirksomhet og ikke minst i dialog med Nasjonalbiblioteket og øvrig bibliotekvesen.

Vi ser på et samarbeid mellom Biblioteksentralen og Universitetsbiblioteket som berikende i denne sammenhengen. Vi har ulike innfallsvinkler til metadataproduksjon. Biblioteksentralen grunnkatalogiserer både norsk og utenlandsk materiale, mens Universitetsbiblioteket gjenbruker og beriker internasjonale metadata. Vi bruker ulike arbeidsverktøy til katalogisering. Det vil kunne påvirke vurderingene våre samtidig som vi vil kunne oppdage ulikheter.

For Universitetsbiblioteket gjelder dette: Ex Libris, som står bak Alma-produktet, er i gang med å utvikle en BIBFRAME-editor. At Universitetsbiblioteket opparbeider seg kunnskaper om BIBFRAME innebærer at biblioteket kan bidra til kvalitetssikring av dette produktet og konverteringer av eksisterende metadata i konsortiet. Det er derfor viktig at prosjektet har tett kontakt med Faggruppen for Resource Management i UNIT-samarbeidet.

Samarbeidet mellom Biblioteksentralen og Universitetsbiblioteket i dette prosjektet vil sikre at vi studerer lenkede data fra både et folke-. skole- og UH-bibliotekperspektiv. Forståelsen av verk og relasjonen mellom dokumenter er sentralt for begge institusjoner og avgjørende for god interoperabilitet på tvers av sektoren.

UNIT er en viktig samarbeidspartner på leverandørsiden. og også på innholdssiden. UNIT vil bidra med teknisk støtte for installasjon av BIBFRAME-editoren hos Biblioteksentralen og Universitetsbiblioteket, samt, om mulig, kobling til nødvendige autoritetsregistre og kontrollerte lister. Videre vil de bidra med integrasjoner mot Alma for Universitetsbiblioteket.