Bedre samarbeid mellom folkebibliotek og skolebibliotek: Like muligheter for barn og unge

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Indre Østfold bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: FNs bærekraftsmål og bibliotek, Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:400 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2023, 2024

Søknad

Andre filressurser

Mål

1. Gjøre barn og unges vilkår for oppvekst og læring så like som mulig ved å bygge opp skolebibliotekene i samarbeid med folkebiblioteket
2. Finne best mulig samarbeidsmodell mellom folkebibliotek og skolebibliotek
3. Skape bedre lesere ved å samarbeide om løpende aktiviteter for lesing og litteraturformidling
4. Alle skoler skal bruke Bibliofil smart og effektivt med drahjelp fra folkebiblioteket

Beskrivelse

BAKGRUNN
Et av samfunnsoppdragene til folkebibliotek og skolebibliotek er å fremme opplysning og utdanning. Vi ønsker å gjøre barn og unges vilkår for oppvekst og læring så like som mulig i en kommune som har levekårsutfordringer med en høy andel lavinntektsfamilier. Skolebibliotekene er et viktig ledd i dette arbeidet og de skal være bygd opp slik at barn og unge får tilgang til likeverdige tjenester og tilbud.
Det er ulikt hvor gode muligheter foreldre har til å hjelpe til med lesing hjemme og å skape leseglede, så gode skolebibliotek vil være med på å utjevne forskjeller. Vi vet at fritidslesingen går ned, derfor er det avgjørende at folkebiblioteket samarbeider med skolen for å skape gode lesere i fremtiden.
Indre Østfold kommune består av fem kommuner som ble slått sammen i 2020, med fem bibliotekavdelinger. Vi har ca 45.000 innbyggere, 18 barneskoler og 5 ungdomsskoler med rundt 5500 elever.
Drift av skolebibliotek og samarbeid med folkebiblioteket ble gjort ulikt i de gamle kommunene. Vi leter fortsatt etter hvordan det kan gjøres på best mulig måte, og utforsker ulike modeller for å få det til. Arbeidet er startet ved at vi fikk midler fra UDIR fra 2021-2023 og vi ønsker å jobbe videre med det. Mye er på plass, men det er et krevende arbeid, og i den fasen vi er i nå trenger vi litt ekstra ressurser og tid for å få det til.
I løpet av prosjektperioden vil vi forsøke å komme fram til en god modell for samarbeid slik at vi kan gjøre barn og unges vilkår for oppvekst og læring så like som mulig. Vi vil etablere et permanent, forpliktende samarbeid mellom folkebibliotek og skole, med gode rutiner og rollebeskrivelser.

PROSJEKTBESKRIVELSE

– Gjøre barn og unges vilkår for oppvekst og læring så like som mulig ved å bygge opp skolebibliotekene i samarbeid med folkebibliotekene
Et godt skolebibliotek bidrar til å utjevne forskjeller. Vi skal øke kvaliteten på skolebibliotekenes tjenester på alle skoler i kommunen med samarbeid mellom folkebibliotek og skole. Folkebibliotekene i samarbeid med en ressursgruppe og skolebibliotekrådgiver tilfører ny kompetanse der det trengs og setter dette i system. For å kunne få til tettere bånd mellom folkebibliotek og skole, kompetanseheving i skolen og fokus på leseglede trenger vi en synlig og sterk gruppe i en periode. Vi skal kvalitetssikre arbeidet som skal gjøres på skolebibliotekene med hjelp av kompetansen på folkebiblioteket.
Ved å ha en felles skolebibliotek-rådgiver som styrer en ressursgruppe i en periode, kan vi samle kunnskapen bedre, og bli gode til å dele med alle skolebibliotekene. Mange har lite ressurser og skolene prioriterer ulikt. Vi må bygge opp et godt fundament som er enkelt å drive videre, ved hjelp av rutiner og systemer som er lett å jobbe etter og vedlikeholde. Ressursgruppen samarbeider tett med folkebiblioteket for å få dette til.

– Finne best mulig samarbeidsmodell mellom folkebibliotek og skolebibliotek
Vi ønsker å sette sammen en ressursgruppe som består av skolebibliotek-rådgiver, pedagogisk personale og barnebibliotekar ved folkebiblioteket. Disse skal jobbe sammen for å innarbeide gode rutiner, jobbe med kommunale planer og være spesialistene som kan bidra med sin kompetanse på alle skolebibliotek.
Vi ønsker å utarbeide en oversikt over hva folkebiblioteket kan tilby ut mot skolene, for å formalisere og konkretisere samarbeidet slik at det blir permanent og forpliktende. Denne oversiktene kan være en egen plan, en del av leseplanen eller et vedlegg, eller en del av en ny skolebibliotekplan.
Skolebibliotekene skal være folkebibliotekets forlengede arm. Skolebibliotek har ofte små ressurser og det er veldig viktig at vi klarer å ha gode systemer slik at uansett hvem som sitter på skolebiblioteket, så vet de hvor de kan henvende seg for hjelp og hvor de kan finne planer og metoder for å bidra til leselyst blant barna.
Biblioteket skal nå nye brukere med litteratur og lesing, vi skal legge til rette for kunnskapsformidling. Vi skal nå frem til flere, også de som ikke selv oppsøker biblioteklokalet. Alle barn går på skolen. Folkebiblioteket har kompetansen, og den må deles med små og store skolebibliotek. Vi har allerede en link og et felles mål, og dette må styrkes. Barna går på skolen og vi når fram til flere brukere ved å ha tett samarbeid med skolene og bidra med formidling og vår kompetanse der. Dette går også andre veien – barna skal lære om folkebiblioteket på skolen. Vi ønsker også å oppfordre til gjenbruk ved å utnytte utgåtte bøker fra folkebiblioteket bedre, ved å fordele bøker vi ikke trenger lenger til skolebibliotekene, og lage gode rutiner på dette.

– Skape bedre lesere
Vi ønsker å skape bedre lesere ved å samarbeide om løpende aktiviteter for lesing og litteraturformidling. Vi ønsker et ekstra fokus på disse punktene i prosjektperioden:
Enda tydeligere markedsføring av Sommerles, som er en bibliotek-kampanje. Folkebiblioteket er på alle skoler for å promotere sommerles hvert år, men i 2024 ønsker vi støtte til å gjennomføre innleide Sommerles-forestillinger i mai. Dette blir en avslutning av prosjektet, som en motivasjon til videre arbeid på skolene og motivasjon til lesing for barna. Vi ønsker også støtte til en forestilling for elevene på ungdomsskolen slik at det ikke bare er barneskolen som får den ekstra innsatsen. Forestillingene skal helst foregå på biblioteket, der det er plass.
For å styrke båndet mellom skolebibliotek og folkebibliotek og styrke tilbudet av litteratur på skolebibliotekene, skal alle våre avdelinger tilby bokpakker på bestilling. Det er ulikt budsjett og fokus på skolene, men uavhengig av dette bør det finnes nye og aktuelle bøker på skolebiblioteket. Skolen har ansvaret for å ha et tilgjengelig skolebibliotek med et minimum av bøker, men folkebibliotekene skal bidra med påfyll.
Vi ønsker å utvikle et godt leseprosjekt som kan brukes av alle skoler. Folkebibliotekene bør vite når leseprosjektene er og hva de inneholder, for å kunne hjelpe barna som kommer på folkebiblioteket og for å kunne bistå skolene med bokpakker.

– Bruke Bibliofil smart og effektivt med drahjelp fra folkebiblioteket
Alle skoler gikk over til bibliofil i 2021, og nå er nesten alle skolenes bøker registrert digitalt. Skolebibliotekene trenger fortsatt støtte fra folkebiblioteket til å utnytte Bibliofil, og de trenger kurs. Her må det ekstern kompetanse til i en periode for å få i gang det digitale systemet på en effektiv måte, tilrettelegge slik at det kan brukes både av elever, lærere og skolebibliotekarer. Det reduserer tidsbruken, de får oversikt over hva de har, og barna føler at skolebiblioteket er relevant siden de lever i en digital tid. Bibliofil brukes også på folkebiblioteket, så om barna blir vant til å bruke Bibliofil på skolen, blir de tryggere når de skal bruke det på folkebiblioteket. De har allerede fått det første møtet på skolen.

FORANKRING
Prosjektet støtter opp om flere punkter i Nasjonal bibliotekstrategi 2020-23 for bedre ressursutnyttelse, blant annet:
– Ulike modeller for drift og samarbeid om bibliotek og bibliotektjenester i sammenslåtte kommuner.
– Nye samarbeidsformer mellom skolebibliotek og folkebibliotek
I kommuneplanens samfunnsdel (Sammen om framtida 2021-2032) er ett av målene «Levekår – like muligheter: I Indre Østfold vil vi at våre barn og unge skal ha gode oppvekstbetingelser».
Lesestrategiplan for Indre Østfold-skolene sier at skolene skal «systematisk bruke folkebiblioteket og skolebiblioteket i leseopplæringen på alle trinn».