Synlig på skolen

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Indre Østfold bibliotek
Samlet støtte:75 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2023

Søknad

Mål

– Vi vil gjøre folkebibliotekets tjenester bedre kjent blant ungdommen på videregående skole
– Vi vil øke målgruppas bruk av folkebiblioteket

Dette måles i utlån av ungdomsbøker, antall henvendelser, bruk av møterom og besøk av målgruppa på bibliotekene.

Beskrivelse

Vi vet at bruken av biblioteket går ned når barn blir ungdom, og vi ønsker å øke særlig de eldre ungdommenes kjennskap til biblioteket og bibliotekets tjenester slik at de bruker oss mer både nå og i framtiden. Vi er innbyggernes møteplass og vi tilbyr mange former for veiledning som ungdom/unge voksne kan ha nytte av.

For å nå så mange som mulig, inngår vi et samarbeid med de to videregående skolene i kommunen: Mysen og Askim videregående skole. Vi planlegger å dra ut til hver av skolene minst en gang i måneden, i midttimen når ungdommen ikke har fag. Vi ønsker å vise oss fram, snakke med ungdommen og gjøre våre tjenester kjent. I tillegg ønsker vi å høre hva de ønsker av folkebiblioteket sitt. Vi har en prosjektansvarlig som holder i prosjektet. Sørger for framdrift, planlegging, kontakt med skolene, og som blir med ut hver gang. Det blir også med en til, som bruker litt mindre tid på dette, men det er greit å være to både med tanke på rigging, bæring og kontakt med målgruppa.

For å vekke interesse, stiller vi med en del av de andre aktivitetene som biblioteket kan tilby, ikke bare bøker, for det er mye annet man kan gjøre på biblioteket. Vi tilpasser opplegget litt og det kan varierere fra gang til gang eller skole til skole, litt avhengig av fasilitetene. Vi tar med gamingstasjoner, playstation, VR-briller eller buttonsmaskin. Grunnen til det, er at dette er noe de færreste vet at vi har på biblioteket og det er noe som fenger målgruppa. Vi tar også med aktuell litteratur, informasjonsbrosjyrer og alt som kan være aktuelt for å markedsføre biblioteket. Vi tenker ikke bare på det ungdommen har bruk for nå, tanken er også å vise dem hva de kan ha behov for i fremtiden. Etter videregående skal mange studere og gjør det mye hjemmefra, vet de at rom og gratis wifi kan lånes hos oss? De har fått barn, hvordan kan de søke barnehageplass? De har besteforeldre som ikke får til nettbrettet, men selv er de i Trondheim og kan ikke komme hjem. Hvordan kan de hjelpe besteforeldrene da? Når de kommer opp i disse situasjonene og mange andre, er målet at de skal huske informasjonen de fikk den gangen de gikk på videregående. Biblioteket kan bidra med mye.

Mange barn er kjent med biblioteket, det er bøker, leker, kanskje teater, men så faller de fra etterhvert, og biblioteket får en ny mening og funksjon for dem. Det er dette vi ønsker å informere om, på terskelen til voksenlivet.