Pop-up-biblioteket

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Vestre Toten bibliotek
Samlet støtte:75 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2022

Søknad

Rapporter

Lenker

Mål

Det er mange som bruker biblioteket vårt, men det finnes også mange som ikke vet hva vi kan tilby eller de synes ikke det vi tilbyr er attraktivt for dem. Vi ønsker å nå ut til flere med våre nåværende tilbud og å skape nye tilbud. Derfor vil vi oppsøke folk der de er. Vi ønsker å skape aktiviteter som foregår utenfor bibliotekrommet for å gjøre biblioteket kjent, for å øke besøk og utlån, stimulere til leseglede og kunnskapssøken, kreativitet, samfunnsengasjement, sosialt samvær, fordypning og rekreasjon. Effekten av å ta biblioteket ut av det fysiske rommet er at vi kan skape nye aktiviteter og opplevelser som skjer der folk er. Vi vil nå ut til folk som ikke har tenkt på oss som relevante. Og vi vil øke vår kunnskap om hva som rører seg i vårt lokalsamfunn. Vi ønsker å være relevante i vårt lokalsamfunn, og tilby attraktive aktiviteter og tjenester. Dette vil øke kvaliteten på våre tjenester, og det vil øke vårt besøk og vårt utlån.

Beskrivelse

I Nasjonalbibliotekets strategi 2020-2023, Rom rom demokrati og dannelse, står det: «Moderne bibliotek skal være relevante institusjoner
i lokalsamfunn, på skoler og andre læringsarenaer. De er som fristeder med tilgang til kunnskap og kultur. Som møteplasser spiller bibliotekene en
sentral rolle i integrering, i opplæring og som serviceinstitusjon i kommunen. Kommuner som utvikler sine bibliotek til å bli gode og tilgjengelige
er demokratifremmende og skaper felleskap.»
Ved å ta biblioteket ut til der folk er, gjennom pop-up-bibliotek på kjøpesenteret, friluftsfestival, matmarked, julemarked med mer, og gjerne knytte oss tematisk til disse stedene og samlingsstedene, både gjennom et utvalg bøker og gjennom aktiviteter og arrangementer, vil vi bli enda mer relevante i folks hverdag enn vi er i dag. Vi mener at vi vil bidra til å nå et av Vestre Toten kommunes overordnede mål, formulert i kommuneplanen, «å legge til rette for gode levekår for alle.». Kommunens strategi for å nå målet er å «skape arenaer for mening, læring, nyskapning og samfunnsengasjement.» Ved å flytte noen aktiviteter ut til der folk er, og ved å skape nye og midlertidige scener og møtesteder, vil vi kunne tilby arenaer for mening, læring, nyskapning og samfunnsengasjement.

Konkret ønsker vi å kjøpe et lite telt som vi kan slå opp nesten hvor som helst og ha et pop-up-bibliotek tilpasset stedet vi er på og de aktivitetene som eventuelt foregår der. Vi ser for oss følgende aktiviteter:
-Lesestunder for barn og voksne
-Shared reading på institusjoner
-Pop-up-bibliotek med utvalgte bøker tilpasset f. eks festivaler og julemarkeder
-Historiefortelling
-Rollespill
Det vil være aktuelt å samarbeide med lag- og foreninger, næringsliv, skole, barnehage og andre kommunale enheter.

Vi ser for oss å planlegge aktivitetene i første fjerdedel av 2022 og gjennomføre i de tre siste fjerdedelene. Pluss at vi kontinuerlig vil evaluere de aktivitetene vi har gjennomført og vurdere om vi vil videreføre dem.
Prosjektet skal gi oss et grunnlag å jobbe videre med etter endt prosjekttid, og vi vil videreføre tjenester og aktiviteter som har vært vellykkede, til varig drift.

Gjennom å møte nye brukergrupper vil vi også få mulighet til å snakke med dem om hvilke tilbud de ønsker seg. Vi vil bruke muligheten bevisst til å dra innbyggerne inn i utformingen av nye tjenester og aktiviteter. Innbyggermedvirkning vil altså være en del av prosjektet.