På vei hjem

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Asker bibliotek
Samlet støtte:400 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2024

Søknad

Mål

– Vi ønsker å øke antall unge (11-18 år), aktive lånere hos oss.

– Vi ønsker å øke antall utlån på tegneserier, manga og barne- og ungdomslitteratur.

– Vi ønsker å gi flere et godt etter skoletid-tilbud, samt at flere unge får øynene opp for biblioteket, og anser det som et naturlig og givende sted å være.

«På vei hjem» skal bidra til at flere unge tar turen innom biblioteket på vei hjem fra skolen, og samtidig gi dem en sterkere følelse av fellesskap og tilhørighet, de skal føle seg hjemme i biblioteket. Vi ønsker å gi barn og ungdom mer kunnskap, økt leseforståelse og leseopplevelser, og at de skal få oppleve mestringsfølelse, kreative stimuli, rekreasjon og moro. Når barn og unge lærer seg å bruke biblioteket, og vi inviterer dem inn til å være med på å påvirke (samskape) bibliotektilbudet, bidrar vi også til at biblioteket kan bli det “det tredje stedet” for barn og unge.

Beskrivelse

For Asker kommune er «Kultur hele livet» et innsatsområde hvor særlig det å styrke kulturtilbudet til eldre og barn og unge er viktig. Framover er også «Ungt utenforskap» definert som en samfunnsfloke som vil komme til å kreve ekstra innsats, og her vil gode, trygge og inkluderende møteplasser kunne utgjøre en forskjell. I Norges første stortingsmelding om barne- og ungdomskultur (Meld. St 18 (2020–2021)) står det:

«Det skal bli lettere for barn og unge å delta og finne kunst og kultur som passer for akkurat seg.»

Og:

«Alle barn har rett til å få informasjon, ytre seg, uttrykke seg, leke og utfolde seg igjennom kunst og kultur.»

Både lokalt og nasjonalt er det altså et uttalt mål om å kunne tilby innbyggerne våre relevante og gode kulturopplevelser, også de yngre. Fellesskap og gode møteplasser for barn og unge fremheves som et sentralt virkemiddel. Ved å kunne tilby en god møteplass, håper biblioteket også å få bidratt til at noen problematiske ungdomsmiljøer i Asker sentrum får et bedre fritidstilbud og et bedre alternativ enn hva de har i dag. Tiltaket «På vei hjem» retter seg derfor mot barn og ungdom mellom 11 og 16 år, altså 5.-10. klassinger i grunnskolen.

Askerbibliotekene består av seks bibliotek. Asker bibliotek, Heggedal bibliotek, Slemmestad bibliotek, Midtbygda bibliotek, Sætre bibliotek og Tofte bibliotek. Asker bibliotek er det største, både i areal, besøk, og ressurser, men likevel opplever vi at vi nok er det av kommunens bibliotek som i minst grad blir benyttet av barn og unge som et etter skoletid-tilbud. Dette har litt å gjøre med vår geografiske plassering, vi ligger i Asker sentrum, og det er ingen skoler i umiddelbar nærhet med elever som naturlig passerer biblioteket på vei hjem. Likevel vet vi at behovet er der, og vi ser at vi har potensiale til å få på plass et etter skoletid-tilbud. Vi har allerede mange av fasilitetene som skal til for å gjøre oss til en relevant aktør med et godt tilbud: et eget ungdomsrom med tegneserier, manga og PS5-spill, egnede lokaler for verksteder og workshops, og dyktige bibliotekarer og formidlere. Men vi må arbeide målrettet for å dra flere barn og unge inn.

Første del av tiltaket vil handle om å bygge opp etter skoletid-tilbudet, og her vil vi i samarbeid med frivilligheten, Ungdomsrådet og kommunale aktører som Oppvekst, Innbyggertorgene, Unkgultur og ungdomsklubben Radar høre hvordan vi best mulig kan skape en møteplass som oppleves som relevant for barn og unge. Vi har fasilitetene, men hvilke aktiviteter er det behov for, hvilke aktiviteter oppleves som relevante og hvordan kan de ulike aktørene bidra inn i tiltaket. Her arbeider vi også for å få til en ordning som lar ungdom få plass som betalte aktivitetsledere.

Andre del av tiltaket vil handle om oppsøkende virksomhet, vi skal besøke de skolene som ligger nærmest oss. Her vil vi ha et formidlingsopplegg, informere om tiltaket «På vei hjem» til både lærere og elever, og invitere elevene med. I samarbeid med skolene vil vi også få sendt ut et informasjonsskriv til elevenes foresatte.

I tillegg ønsker vi å nå barn og unge på andre arenaer enn skolen, og derfor vil vi også besøke ungdomsklubben Radar, samt Asker Skiklubb, en av landets største idrettsforeninger, med et kort formidlingsopplegg spisset inn mot idrettsgrenen de bedriver (fotballbøker til fotballspillerne, langrennsbøker til de som driver med langrenn og så videre) og informasjon om tiltaket.

I første omgang ser vi for oss å besøke skolene klassevis ved prosjektets oppstart, og deretter komme tilbake igjen cirka hver åttende uke for igjen å fortelle om tilbudet, formidle bøker, samt formidle de aktivitetene vi ser har vekket størst begeistring hos elevene. Ungdomsklubben Radar ønsker vi å besøke like hyppig, og Asker Skiklubb ønsker vi å besøke lagvis ved oppstart av tiltaket, og deretter to ganger i året.

Ved å reise ut til både skolene, ungdomsklubben og Asker skiklubb kan vi finne ut av hvilke arenaer som egner seg for å nå ut til ungdommene i kommunen. Det vil også gi et grunnlag for videre samarbeid.

De ulike oppleggene på biblioteket vil kunne inkludere følgene:

– Gaming-grupper

– Debattgrupper

– Verksteder og workshops

– Brettspill

– Bokprat

– Leksehjelp

– Filmvisninger

– Temasnakk der vi finner relevante bøker og snakker om tema som kjærlighet, ny teknologi, fake news o.l.

– Bokråd

– Aktivitetsråd

Så vil vi etter hvert også se hva som fungerer, og ikke fungerer, og tilpasse opplegget etter det. Målet er at vi greier å gjøre oss til en attraktiv møteplass etter skolen, og slik bidrar til fremme av demokrati, lokal tilhørighet og fellesskap.

Vi ønsker i første omgang å teste ut dette tiltaket på biblioteket i Asker sentrum, med mål om å bygge nyttige erfaringer og økt kompetanse, som vi senere kan videreføre ved kommunens øvrige bibliotek plassert på Slemmestad, Midtbygda, Heggedal, Sætre og Tofte, slik at disse igjen kan by på et enda bedre etter skoletid-tilbud.