Melkeruta

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Vestvågøy bibliotek
Samlet støtte:75 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2022

Søknad

Mål

Meieriet bibliotek ønsker å gi flere brukergrupper tilgang til litteratur og bibliotektjenester som er relevante for dem, og i større grad drive formidling mot de som av ulike grunner ikke etterspør tilbudene våre. I henhold til Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023 vil vi fortsette å styrke formidlingsarbeidet vårt på nye arenaer. Dette ønsker vi å gjøre på to måter: Hjemmebesøk og institusjonsbesøk under navnet Melkeruta
Målet med Melkeruta er å øke utlånet ved å nå grupper som per i dag ikke er aktive lånere.

Delmål:

1) Vi etablerer et omreisende bibliotektilbud til innbyggere som ikke selv får til å besøke biblioteket.
2) Knytte tettere bånd til lokalsamfunnets institusjoner
3) Vi utvikler vår interne formidlingskompetanse rettet mot nye brukergrupper.

Beskrivelse

1) Melkeruta – Hjem

Gjennom Melkeruta vil vi tilby innbyggere som på grunn av alder, sykdom og/eller funksjonshemminger ikke kan komme til oss, å komme til dem i stedet. Ordningen organiseres i samarbeid med Vestvågøy frivilligsentral og hjemmetjenesten i Vestvågøy kommune på følgende måte:

1. Vi kartlegger innbyggergrupper med behov for mobile bibliotektjenester.
2. Vi markedsfører Melkeruta gjennom aviser, nettside, sosiale medier og samarbeidspartnere.
3. Vi oppretter abonnement og regelmessige leveringsruter.
4. Vi kartlegger de nye brukernes preferanser gjennom samtaler og innhenting av konkrete bestillinger.
5. Vi finner/bestiller og låner ut relevante medier og kjører det hjem til melkerute-abonnentene i månedlige intervaller.
6. Vi låner oss selv ut som bibliotekarer for å formidle bibliotektjenestene; dvs. vi blir med på utkjøring for å snakke med/formidle direkte til brukere som bestiller dette.
7. Vi tar med oss et velkuratert bibliotektilbud og reiser på 4-6 institusjonsbesøk i løpet av prosjektperioden.

Vi møter ofte folk i skranken som er innom biblioteket for å finne og låne litteratur til foreldre, besteforeldre eller en nabo som ikke lenger beveger seg utenfor døra. Dette ønsker vi selvsagt at de fortsetter med, men vi ønsker mer, dvs. å tilby alle (av ulike grunner) «immobile» innbyggere mulighet til å bli aktive og autonome brukere av biblioteket. Vi vil utvikle en formidlingsstrategi rettet mot innbyggere som ikke får til å besøke biblioteket pga. høy alder/lange avstander/funksjonshindringer. I forlengelsen etablerer vi Melkeruta: en bestillings- og leveringstjeneste av medier og tjenester for innbyggere som ikke kan komme til oss, og som vi som «demokratihus» derfor har et særlig ansvar for å nå ut til.

Vestvågøy kommune (11564 innbyggere) er en av Norges største fiskerikommuner og en av Nord-Norges største landbrukskommuner. Befolkningen er spredt over flere bygder med lang kjørevei og et begrenset kollektivtilbud. Tidligere fantes det bibliotekfilialer på to tettsteder i tillegg til hovedbiblioteket på Leknes, men siden midten av 2000-tallet har Meieriet bibliotek (tidligere Vestvågøy bibliotek) på Leknes hatt i oppgave å serve hele kommunen. Vestvågøy kommune vedtok i 2020 ny kommunedelplan der visjonen er Kultur for alle – hele livet. For de mange eldre og/eller uføre som bor i grisgrendte strøk, er imidlertid ikke tilgangen til kultur en selvfølge. Vi vet at en stor andel av dem aldri har besøkt biblioteket på Leknes, og vi har grunn til å tro at mange heller ikke har kjennskap til hva vi kan tilby av litteratur og bibliotektjenester. Også på Leknes fins det dessuten flere eldre og andre som ikke besøker biblioteket på grunn av funksjonshindringer.

Biblioteket organiserer, driver og kvalitetssikrer Melkeruta. Selve utkjøringen foregår via hjemmetjenesten og frivillige ved Vestvågøy frivillighetssentral.

Én gang per halvår vil vi hente de melkeruteabonnentene som ønsker det til biblioteket, slik at de kan se seg omkring og låne selv. Under disse treffene (Melkeruta samLES) byr vi på omvisning, enkel servering og høytlesning før vi formidler smakebiter av bøker vi vurderer som relevante for de oppmøtte. Disse arrangementene vil være åpne for alle interesserte.

2) Melkeruta – Institusjon

Meieriet bibliotek har ved tidligere anledninger gjort sporadiske institusjons- og organisasjonsbesøk. Som en del av Melkeruta ønsker vi å formalisere og bygge gode rutiner for denne type besøk, også med mål om å øke egen formidlingskompetanse ute i felten. Gjennom disse besøkene ønsker vi å formidle vår fysiske samling og digitale medier (e-bøker, Bokhylla, avistjenester og spill) Ved å spre leseinspirasjon og informasjon om øvrige tilbud gjør vi biblioteket mer synlig og tilgjengelig ulike steder i lokalsamfunnet samtidig som vi sikte på å nå sårbare brukergrupper som så altfor havner utenfor.

3) Ruta videre

Gjennom arbeidet med å, i løpet av 2022, utvikle, etablere og drifte Melkeruta samt melketankene/melkekassene utvikler vi ny, erfaringsbasert kompetanse som vi tar med oss videre i bibliotekarbeidet. Mens utgangspunktet og kjernen er litteraturformidling, tar vi også sikte på å implementere så mange som mulig av våre øvrige bibliotektjenester. Ved å legge vekt på å utvikle gode og overførbare rutiner samt knytte til oss de samarbeidspartnerne vi har bruk for, mener vi det er realistisk å lage en permanent ordning av et visst omfang.