LitteraTUR

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Lørenskog bibliotek
Samlet støtte:75 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2024, 2025

Søknad

Mål

Målsetninger for del 1 av prosjektet:
• Litteraturformidling utenfor biblioteket og til grupper som ikke leser mye fra før
• Litteratur- og kunnskapsformidling til grupper med begrensede språkferdigheter
• Treffe lånerne på en ny arena og skape gode møteplasser

Målsetninger for del 2 av prosjektet:
• Introdusere litteratur og lesing til barn tidlig
• Nå ut til de barna som ikke blir lest for, eller som har foreldre som ikke bruker biblioteket
• Synliggjøre biblioteket ved at barna kommer hjem og formidler hva de har vært med på, og at biblioteket kommer på ukeplanen til barnehagene

Målsetninger for del 3 av prosjektet:
• Gjøre litteratur, lesing og biblioteket synlig og tilgjengelig for denne gruppen av elever
• Gi de følelse av mestring og leselyst, uavhengig av språklig nivå
• Få flere til å lese og besøke biblioteket
• Tettere samarbeid med videregående skole

Beskrivelse

Litteratur og kunnskapsformidling utenfor biblioteket!
Bakgrunn:
Lørenskog er en kommune i voldsom vekst, og biblioteket ser et stort behov for å drive virksomhet også utenfor bibliotekrommet. I denne søknaden har vi formulert et tredelt prosjekt som alle har som målsetning å nå ut til flere i kommunen, skape leselyst og spre kunnskap, samt at det skal være inkluderende tiltak uavhengig av bakgrunn og språknivå.
I kommunen har vi en overordnet målsetning om å skape sterkere lokal identitet og tilhørighet. Lørenskog har fra 2013 til 2023 økt befolkningen med over 13000 (ssb.no). Kommunen åpner nye barnehager hvert år, og antallet klasser i grunnskolen har økt fra 211 til 249 de siste 5 årene. Samtidig har biblioteket ikke blitt tilført ekstra ressurser ut over prisjustering. Vi har et etterslep på å klare å nå ut til alle barn og unge i kommunen. Lørenskog har en av landets største innvandrerbefolkninger med totalt 37% med minoritetsbakgrunn. Det er flyktningmottak i kommunen og mange mennesker som bruker biblioteket har kort botid.

Del 1
Ut på tur med kunnskap og litteratur!
Lørenskog bibliotek har Språkkafé hver uke. Den er godt besøk, og vi har driftige frivillige gjennom Lørenskog frivilligsentral som gjør en god innsats i gjennomføringen av denne.
Biblioteket ønsker nå å prøve litteratur- og kunnskapsformidling ute på tur med denne gruppen. Det er mye kunnskap i det å lære å gå på tur. Det er også en veldig fin måte å bli kjent i nærområdet, og kan senke terskelen for å bruke naturen. Det er en god arena for å skape felleskap og vennskap.
Vi ønsker å få til integrering gjennom friluftsliv, og bruke naturen som utgangspunkt for samtale og litteraturformidling. Språkkaféens deltakere inviteres med på turer i nærmiljøet en gang i måneden, minst 7 ganger i prosjektperioden, med oppstart i mars 2024.
Vi vil legge opp til turer som er overkommelig for alle. Det vil bli bålstund med litteraturformidling. Deltakerne vil bli invitert med på formidlingsdelen, slik at det kan deles litteratur og fortellinger på flere språk. Frivillige og ansatte på biblioteket vil være turledere. For sikkerhet ønsker vi at det skal være med minst 2 bibliotekansatte på hver tur.
Turene vil foregå på ettermiddag, vare ca 2-3 timer fra start til slutt. Det skal være tilrettelagt også for familier, slik at de som vanligvis kan ha vanskelig for å gå på Språkkafé på grunn av mangel på barnevakt, kan være med.
Biblioteket har opprettet samarbeid med den lokale BUA. Dette skal sikre at deltakerne kan låne riktig utstyr til turen. De stiller også som kunnskapsformidlere, med opplæring i ulikt utstyr. Vi har en plan om å kontakte Lørenskog turlag for et langsiktig samarbeid om dette prosjektet, men dette er ennå ikke gjort.
Vi trenger 2 ansatte til å planlegge, forberede og gjennomføre turene. Vi ønsker også å ha mulighet til å gjennomføre ordinær Språkkafé til de som ikke ønsker å gå på tur, og trenger derfor at begge ansatte som følger opp turene, ikke går i vanlig vaktordning. Lørenskog bibliotek vil at LitteraTUR skal bli en del av ordinær drift på sikt, gjennom samarbeid med det lokale turlaget.

Del 2
LitteraTUR for barnehager
Lørenskog bibliotek vil være mer aktiv i formidlingen til barn, og vi vil møte de der de er! Vi vil være mer sammen med barnehagebarna, for å formidle litteratur og skape begeistring for bøker og lesing blant disse. Kontakt er opprettet med barnehager som er veldig positive til å ha med en bibliotekar på turdager, hvor vi kan skape lesestunder rundt bålet. Vi håper at lesestund på tur kan være stemningsskapende og inspirerende i enda større grad enn ordinær lesestund, og på denne måten klare å rekruttere flere barn til å bli lesere. Vi vil også samarbeide med ansatte i barnehagene for å skape tospråklige lesestunder.
Vi skal gjennomføre turdag med barnehager minst en dag i måneden fra mars til oktober.
Lørenskog bibliotek vil innlemme dette tiltaket i ordinær drift, hvor det kan erstatte noen av de ordinære lesestundene.

Del 3
Litteraturgruppe på Lørenskog videregående skole
Lørenskog vgs har en kombinasjonsklasse for innvandrere med kort botid. I klassen er språkkunnskapen svært varierende. Biblioteket vil tilby et opplegg med litteraturformidling som skal være en trygg og god møteplass, og et utgangspunkt for å dele erfaringer og knytte bånd til hverandre, samt oppleve mestring og leselyst. Lørenskog vgs er svært positive til dette.
Ungdomsbibliotekar og bibliotekar med ansvar for mangfold og inkludering har skissert et opplegg for klassen som vil gjennomføres våren 2024, og forhåpentligvis fortsette høsten 2024. Veronica Salinas, som selv gjennomfører slike grupper, er mentor for bibliotekarene.
2 bibliotekarer vil gjennomføre en litteraturgruppe, den vil vare ca en time, hver tredje uke. Kan økes til annenhver uke. Klassen er stor, og vil deles i 2 grupper. Gruppen vil møtes både på skolen og på biblioteket. Dette vil foregå i skoletiden, timer klassen vanligvis har norskundervisning.