Litterære pusterom som møtested for ungdom og litteratur – for leseferdighet og livsglede

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Malvik bibliotek
Samlet støtte:225 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2023

Søknad

Rapporter

Mål

Gjennom metoden shared reading/litterære pusterom ønsker vi å legge til rette for at ungdom får møte litteratur på ulike arena, både i og utenfor klasserommet – også med et annet fokus enn det å prestere faglig. Vi ønsker å oppnå følgende mål gjennom gode veiledede møter mellom ungdom og litteratur:
– stimulere ungdommers leseferdigheter
– gi ungdommene økt kunnskap om litteratur
– skape nysgjerrighet og undring
– øke/stimulere interessen og lysten til fritidslesing
– gi positive møter med litteratur
– øke utlånet på ungdomslitteratur fysisk og digitalt
– få ungdom inn i biblioteket
– lesestunder for økt livskvalitet ut til nye målgrupper
Dette håper vi kan føre til økt mestringsfølelse på andre områder og bidra til at ungdommene blir bedre kjent med seg selv. Noe som på sikt kan gi positiv effekt på ungdommens skolehverdag, skoleprestasjoner og generell helse. Vi ønsker at prosjektet kan gi et fast samarbeidspunkt mellom folkebibliotek og skole, og bli en del av faste planer.

Beskrivelse

Folkebibliotekene i kommunene Stjørdal, Malvik og Frosta ønsker å videreføre metoden shared reading/litterære pusterom som metode for å øke leseferdigheter og leseglede hos ungdom. Metoden har også vist gode resultater med tanke på økt livsglede og livsmestring. En rapport fra Læseforeningen i Danmark (2020) konkluderer med at deltakelse i slike lesegrupper har «en signifikant positiv effekt på depression, stress og angst. Deltagerne oplever læsegruppen som en meningsfuld, tryg og stimulerende aktivitet, der bidrager positivt til deres hverdag» (https://www.laeseforeningen.dk/tid-til-lsning).
Gjennom metoden ønsker vi å legge til rette for at ungdom får gode møter med litteratur på ulike arenaer – i og utenfor skolen. Vi ser også gode muligheter for samarbeid med ungdomshusene i kommunene, som allerede er etablerte møtepunkter for ungdom utenom skoletid.
Shared reading som metode går i hovedsak ut på å lese skjønnlitterære tekster høyt i en gruppe, veiledet av en utdannet leseleder. Underveis i lesingen tas det pauser. Her kan deltakerne dele sine opplevelser av innholdet. Dette er valgfritt. Leseleder forbereder spørsmål som kan hjelpe deltakerne til å starte egne refleksjoner. Disse bidrar til å bringer fram ulike perspektiver og opplevelser. Målet er ikke å tolke, men utvide opplevelsen av teksten for hverandre. Leselederen legger gjennom spørsmål til rette for oppdagelse, innfallsvinkler, reaksjoner og innsikter. Shared reading er en litterær, personlig og sosial opplevelse. Det dreier seg om gleden ved å lese og dele opplevelsene av en tekst i et fellesskap. Metoden ble utviklet av Jane Davis og The Reader Organisation i Liverpool (https://www.thereader.org.uk/).
Stjørdal, Malvik og Frosta er en del av Værnesregionen, og har lange tradisjoner for samarbeid gjennom et fast etablert nettverk. Målgruppe og metode er fellesnevner for oss, og ved å samarbeide vil vi kunne dra nytte av hverandres erfaringer underveis og på lang sikt. Det vil igjen skape et faglig fellesskap i regionen som enkelt kan deles med de bibliotekene som ikke deltar i dette prosjektet – gjennom faste møtepunkter som allerede er etablert.
Vi ønsker å etablere en prosjektgruppe med deltakere fra alle tre kommunene, med faste møtepunkter fysisk og digitalt, for å sikre kontinuerlig erfaringsutveksling gjennom hele perioden. Prosjektgruppen vil bestå av både bibliotekarer og lærere/skolebibliotekarer fra ungdomsskolene. Vi ønsker også å etablere en digitalt plattform for deling av tekster.
Malvik og Frosta bibliotek har kursede leseledere som i dag jobber med metoden mot voksne. Stjørdal bibliotek skal kurse tre ansatte i løpet av høsten/vinteren 2022. Vi ser det som positivt at leselederne kan treffes og jobbe sammen om tekster til målgruppen, og at mer etablerte leseledere kan hjelpe nye leseledere i gang etter endt kursperiode. Samarbeidet vil også etablere et faglig samarbeid som gjør det lettere å ta metoden videre etter endt prosjektperiode.
Skolestrukturen er litt ulik i kommunene:
Frosta kommune har en 1 til 10 skole der ungdomstrinnet ligger i en egen fløy. Frosta bibliotek er samlokaliser i skolebygget og er et kombinasjonsbibliotek. Frosta vil også ha Folkehelsekoordinator med i prosjektet, som bindeledd mellom prosjektet og andre aktuelle kommunale instanser som jobber med ungdom.
Stjørdal kommune har tre ungdomsskoler. Halsen, Stokkan og Hegra ungdomsskole. Det er ønskelig med samarbeid med alle skolene. I prosjektperioden vil samarbeidet med Hegra ungdomsskole bli spesielt viktig da deres geografiske plassering fører til mindre bruk av folkebiblioteket. De har heller ikke skolebibliotek, noe som gjør elevene til en spesielt viktig gruppe å nå ut til.
Malvik kommune har to ungdomsskoler. Hommelvik ungdomsskole er samlokalisert med Hommelvik bibliotek og er kombinasjonsbibliotek. Vikhammer ungdomsskole ligger få meter fra Vikhammer bibliotek, som er kombinasjonsbibliotek med Malvik videregående skole.

Prosjektmidlene vil brukes til frikjøp av ansatte i biblioteket for å gjennomføre lesestunder med ungdom etter shared reading-metoden. Det vil sikre at vi har mulighet til å nå ungdommene i den tiden de er på skolen, slik at terskelen for deltakelse blir lavere. Det gir også mulighet til å oppsøke ungdom utenom skole og bibliotek. Eksempelvis på ungdomshusene. Vi ønsker gjennom prosjektåret å nå ut til alle elevene, men vil allikevel at tilbudet skal oppfattes som frivillig.
Vi ønsker oss en fast gruppe i hver kommune som kan fungere som en pilot i tillegg til andre mer flytende grupper. Vi håper denne pilotgruppen kan være aktivt deltakende i prosessen og gi oss gode tilbakemeldinger på hva som fungerer godt – og hva vi bør jobbe mer med. Det vil være lærerikt å følge utviklingen i denne gruppen gjennom året gjennom faste samtalepunkter – hva gjør møter med litteratur med oss når det blir en mer kontinuerlig prosess.