Litterær tirsdag 3.0

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Tromsø bibliotek
Samlet støtte:75 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2022

Søknad

Mål

Mål: Å gjøre biblioteket og litteraturen tilgjengelig for mennesker som ikke naturlig søker seg til oss i dag. Vi ønsker å utvide tilbudet til voksne der høytlesning og samtale rundt tekst står i fokus og i tillegg utvider vi med tiltak rettet mot barn og unge.

Beskrivelse

Beskrivelse av tiltaket:

Vi ønsker å videreføre arbeidet vi startet på gjennom prosjektet Litterær tirsdag oppgradert, som vi har fått midler til å gjennomføre inneværende år. Her har målet vært å dra ut av biblioteket og gjennomføre lesegrupper på andre arenaer. Arbeidet kom litt sent i gang grunnet korona-restriksjonene i vår, men i høst er vi i full gang med mange ulike grupper. Vi kan nevne Tromsø kretsfengsel, demente på omsorgsboliger, rehabilitering av rusavhengige, samarbeid med menighet og engelskspråklig lesegruppe på universitetet og med voksenopplæringa i Tromsø. Vi ønsker å kunne videreføre en del av disse gruppene også neste år, for å kunne høste fruktene av oppstarten i år og å få til en overgang for en del av disse brukerne til våre interne grupper på biblioteket. Målet for noen av gruppene er at de på sikt skal kunne føle seg trygge nok til å starte i en «ordinær» lesegruppe her på biblioteket. Dette betyr også at vi må bygge ut vårt interne gruppenettverk med flere lesegrupper her hos oss.

I tillegg ønsker vi å starte opp med digitale grupper for studenter og for brukere bosatt i utkanten av Tromsø, som har lang reisevei til tilbudene på hovedbiblioteket. Vi samarbeidet i sommer med prosjektet Sommerbokbussen, også med støtte fra NB, om å nå ut med lesegrupper til distriktene. Det finnes også arenaer vi ikke har nådd i løpet av høsten, som vi ønsker å nå med et utvidet prosjekt. Dette gjelder særlig innvandrergrupper, både gjennom kommunens nettverk samt andre arenaer som Røde kors, Kirkens bymisjon og internasjonale studentgrupper.

Vi har i løpet av våren kurset seks medarbeidere i metoden shared reading, slik at vi nå totalt er åtte bibliotekarer med denne kompetansen på Tromsø bibliotek. Det meste av arbeidet vil derfor være konsentrert omkring denne formen for lesegrupper, men vi ønsker også å utvide og eksperimentere med andre former for litteraturdeling, og da særlig på nett.

Vi ønsker også å prøve ut lesegrupper til barn og ungdom, som et ledd i planen om å utvide tilbudet til disse gruppene. Tromsø bibliotek har mange tilbud rettet mot skolen, men færre som retter seg mot barn og unges fritid. Dette er et tiltak som kan gi økt leselyst og mulighet for gode samtaler både på hovedbiblioteket og på våre bydelsbibliotek. Dette kan også være grupper som konsentrerer seg om å dele leseforslag, leser bøker sammen eller på annen måte bruker litteraturen aktivt.

Planen er å bygge på de erfaringene vi har gjort oss i år og gjennom tidligere år med formidling i grupper, både lesesirkler og shared reading-grupper. For å kunne markedsføre og utvide kapasiteten på disse arrangementene har vi behov for frikjøp av personal både i planlegging, gjennomføring og løpende evaluering av prosjektets ulike deler.

Effekten av tiltaket vil være å bidra til lavere terskel inn i biblioteket og forhåpentligvis åpne for flere nye brukere av både lesegrupper. litteraturtilbudet og andre tilbud i biblioteket.