Litterær tirsdag

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Tromsø bibliotek
Samlet støtte:75 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2021, 2022

Søknad

Mål

Mål: å skape gode møter mellom mennesker der litteraturen står i sentrum. Vi ønsker å gi et tilbud til voksne der høytlesning og samtale rundt teksten står i fokus. Det nye i dette prosjektet er å utvide tilbudet til å gjelde grupper og enkeltmennesker som ikke kan eller ønsker å komme til biblioteket.

Beskrivelse

Prosjektet er en videreutvikling av et allerede eksisterende litterært tilbud som foregår i biblioteket.

Høsten 2019 startet biblioteket opp tilbudet som nå har fått navnet »Litterær tirsdag», som innebærer at det hver tirsdag er et litterært tilbud for voksne i biblioteket. Inn i dette tilbudet inngår lesesirkler en gang i måneden, hvor deltakerne har lest samme bok på forhånd. Disse har til nå vært lokalisert til biblioteket, men vi vil gjennom samarbeid med eksterne aktører ha sirkler andre steder i Tromsø by. I forbindelse med 100-årsjubileet til Cora Sandel har vi inngått et samarbeid med Perspektivet museum om lesesirkel i utstillingslokalene deres.

På de resterende tirsdagene har vi startet en pilot kalt «Lytt og snakk i Fokus» (Tromsø bibliotek og byarkiv ligger i gamle, ombygde Fokus kino). Her samles vi rundt en tekst som vi leser sammen, og underveis samtaler om. Vi ønsker å benytte oss av metoden «Shared reading» til dette arbeidet. Målet vårt er å skape gode møter mellom folk og litteratur der man er i teksten sammen. Disse tirsdagene er ikke så innarbeidet som lesesirklene og trenger mer og bedre markedsføring for økt deltakelse. Dersom vi får midler, vil disse brukes på å frigjøre personalressurser som skal brukes til å avholde slike arrangement utenfor biblioteket. Slik håper vi å nå et bredere nedslagsfelt for litteraturformidlingen. Prosjektet har et særlig blikk mot studentgruppene fordi vi ikke så ofte treffer de unge voksne med våre litterære arrangementer. Lesegruppe-konseptet, med sin umiddelbare tilstedeværelse og mulighet for å delta her og nå, opplever vi at appellerer til denne gruppen. Tanken er å prøve ut nye arenaer for dette arbeidet, slik som noen av byens kafeer og studenthuset Driv.

I en videreføring av dette arbeidet ønsker vi å nå lengre ut med lesegruppene, siden dette er et arbeid som skaper gode ringvirkninger. Vi har allerede opprettet samarbeid med Åsgård psykiatriske sykehus, UNN hvor vi som en del av medikamentfritt tilbud arrangerer lesegrupper to uker i året. Vi ønsker både å videreføre og videreutvikle dette arbeidet, siden brukere og ansatte er fornøyd med tilbudet og ønsker oss tilbake oftere enn vi har mulighet til med dagens personalressurser. I tillegg ønsker vi å prøve ut lesegrupper i Tromsø fengsel, i samarbeid med fengselsbibliotekaren og andre ansatte. For å få til dette har vi behov for kursing av flere ansatte og dermed personalressurser til frikjøp av ansatte over noe tid. Et prosjekt vil dessuten gi oss mulighet til å prøve ut lesegrupper i andre settinger, som på Kafe X (for rusmisbrukere), på sykehjem og dagsenter eller for noen av Tromsøs mangfoldige innvandrergrupper gjennom samarbeid med ulike organisasjoner som feks Kirkens bymisjonen og UiT – Norges arktiske universtiet. Dette vil også kreve økte personalressurser å få i gang, men vil etter endt prosjekttid være mulig å drifte innenfor våre rammer og ved hjelp av samarbeidspartnere og frivillige.

Det planlegges å gjennomføre Litterær tirsdag gjennom hele 2020/2021-sesongen. I tillegg ønsker vi å nå videre ut og vil planlegge lesegrupper på flere arenaer utenfor bibliotekets fysiske rammer. For å kunne markedsføre og utvide kapasiteten på disse arrangementene har vi behov for frikjøp av personal både i planlegging, gjennomføring og evaluering av prosjektets ulike deler.