Les´a!

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Drammen bibliotek
Samlet støtte:400 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2023, 2024

Søknad

Andre filressurser

Tilleggsinformasjon

  • Prosjektet er forskjøvet i henhold til opprinnelig tidsplan til 2024.

    Publisert: 16. juni 2023

Mål

Formidle litteratur for ungdommer i Drammen, Holmestrand, Kongsberg og Øvre Eiker hele året
Stimulere til leselyst blant ungdommer
Medvirkning og dialog med ungdommer om prosjektet og tiltakene
Tiltaket skal også fungere som en lesekampanje, hvor ungdommer formidler litteratur til hverandre gjennom sosiale medier
Bibliotekarene får erfaring og kompetanse i å formidle til ungdom
At Drammensbiblioteket tar en koordinerende rolle i prosjektet

Beskrivelse

Les´a! er et samarbeidsprosjekt mellom Drammen, Holmestrand, Kongsberg og Øvre Eiker folkebibliotek. En samlet erfaring er at ungdommer leser mindre litteratur og oppsøker biblioteket mindre i litteratursammenheng i ungdomsskolealder. Bibliotekene ser et økt behov for fokus på ungdommen som lesegruppe, og ønsker å stimulere dette gjennom en egen kampanje og aktiv formidling blant ungdommer, f. eks. på ungdomsskolene og i sosiale medier i 2023.

Mye av ungdomslitteratur blir i dag formidlet gjennom sosiale medier som TikTok og Instagram, fra ungdom til ungdom. Derfor ønsker bibliotekene å gjennomføre et prosjekt med denne form for formidling som bakteppe. Prosjektet vil gjennomføres ved at ungdommer fra alle kommunene tas med i råd om hvordan leselysten kan økes, og hvordan en lesekampanje kan utvikles og formidles til ungdommer på ungdomskolene og i sosiale medier. Gjennomføringen av prosjektet vil følgelig ha et digitalt aspekt som vil legge til rette for deltakelse for alle, uansett leseevne og funksjonsnivå.

Det antas at det er et kompetansegap mellom samtidens ungdomskultur og formidlingsevnen fra bibliotekene overfor ungdommene. Ved praktisk gjennomføring av prosjektet vil bibliotekarer trenes og få kompetanse i bruk av noen av ungdommenes kulturuttrykk, gjennom faktisk formidling. Prosjektet vil ta form ved at bibliotekene informerer om prosjektet på ungdomsskolene og inviterer med ungdomsambassadører inn i utviklingen av prosjektet. Drammen kommune har over 100 000 innbyggere, og har 9 ungdomsskoler og 5 kombinasjonsskoler. Prosjektet ønsker å nå flest mulig av elevene på ungdomsskolene, og det er allerede inngått dialog med flere av skolene om prosjektet. Signalene fra skolene er at de ønsker å støtte og tilrettelegge for å øke deltagelsen.

I den forbindelse vil Drammensbiblioteket koordinere og lede prosjektet på tvers av kommunegrensene. Drammensbiblioteket vil dermed stille med ressurspersoner som skal jobbe både internt i Drammen kommune og med samarbeidskommunene. Dette kan eksempelvis være å sørge for framgang, koordinere formidlingen, bedrive faktisk formidling ut til ungdommene i alle kommunene, markedsføring og arbeid med sosiale medier, og å samle inn erfaringer.

Det vil undersøkes hvilke sosiale medier som kan brukes, og hvordan en lesekampanje praktisk kan la seg gjennomføre gjennom de sosiale mediene. Deretter vil det formidles litteratur fram mot sommeren, som munner ut i en lesekampanje i sommeren 2023. Her vil også bibliotekene, ved siden av ungdommene, delta aktivt i formidlingen. Ungdommene vil også bidra med å beskrive hvilke virkemidler lesekampanjen kan bruke for at den skal være relevant og attraktiv. Ut ifra erfaringene som gjøres vil det vurderes hvordan prosjektet vil utvikles og videreføres i 2024.

Drammen kommune vedtok temaplaner for 2022-2030. I temaplanen «Kultursektorens tjenester for utvikling av kunst- og kulturlivet» skal biblioteket jobbe med følgende tiltak som er relevant for prosjektet: «Utvikle bibliotekenes funksjon som aktivitets- og formidlingsarenaer», og «Barn og unge medvirker i utformingen av aktivitetstilbudet». I temaplanen «Fellessatsinger for alle hovedutvalgene» er følgende tiltak relevant for prosjektet: «Ha varierte og forbyggende tilbud som bidrar til god psykisk og fysisk helse for barn, unge og voksne». Formidlingsprosjektet vil følgelig bidra til å styrke Drammen kommunes satsninger og tiltak, og naturligvis være et viktig grep i å nå ut til en viktig målgruppe.

Drammen kommune har erfaring med spillbasert opplæring på kommunale systemer. Prosjektet vil søke råd hos ressurser som har jobbet med problemstillingene for å høste erfaring på hvordan Les´a! best mulig kan øke engasjement gjennom digitale flater.