Biblioteket leser med barn i barnehagen

Type:Aktiv formidling
Prosjekteier:Indre Østfold bibliotek
Samlet støtte:75 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2021, 2022

Søknad

Rapporter

Mål

– Få bøkene ut til de som er sjelden på biblioteket eller opplever lesestunder. Vi ønsker å øke antall årlige lesestunder som tilbys utenfor biblioteket for å nå dem vi vanligvis ikke har noen kontakt med.
– La barna få delta i valg av bøker og være aktive deltakere. Vi tar med oss innspill under lesestunden og planlegger neste lesestund med den samme gruppen ut fra det.
– Samarbeide med flere barnehager. Vi ønsker å øke antall lesestunder ute i barnehagene og skape kontakt med enda flere barnehager enn før.
– Skape leseglede hos flere barn fra de er små. Ved å følge barna gjennom lesestunder over 6 sammenhengende uker, håper vi å se en økning i barnas interesse for bøkene.
– Legge et godt grunnlag for videre drift av tilbudet. Vi dokumenterer det vi gjør i form av oversikt som viser kontaktpersoner for barnehagene, antall lesestunder gjennomført og hva som er lest.

Beskrivelse

Hva ønsker vi å gjøre?
Vi ønsker å dra ut til barnehagene for å lese med dem, i større grad enn før. Med tittelen «Les MED barn» ønsker vi å vektlegge at lesestunden skal skapes gjennom dialog med barna. Vi ønsker å gå vekk fra tanken om å komme med en ferdig lesestund og presentere den slik praksisen har vært. Vi vil ha samme gruppe over tid for å bli godt kjent og samtidig fange opp barnas interesser i deres miljø. På den måten lar vi barna aktivt få være med på å påvirke innholdet og oppleve at de har medbestemmelse.
Deretter kommer vi tilbake med bøker innen temaet de er opptatt av som er blitt observert gjennom f.eks. lek. Dermed får vi også tidlig lært barna at det går an å finne svar på det de lurer på i bøker eller rett og slett finne litteratur etter sine interesser. Ved siden av bøkene vil vi også ta i bruk lek, sang og bevegelse.

Skape relasjon over tid.
Barna glemmer fort og lesing er ferskvare. Ved å gjøre noe sammen over tid og la bøkene være en naturlig del av hverdagen, så vil barna huske dette og ta det med seg videre.
Vi vil satse på barna som er 3-4 år, og ønsker å gjøre avtale med samme barnegruppe over 6 uker hvor vi har en samling hver uke. I løpet av den tiden vil vi kunne skape en trygghet, vi blir kjent og kan velge ut de bøkene som passer best for gruppa. Vi ønsker at samme person fra biblioteket er i barnegruppa hele tiden slik at de får et forhold til den personen, husker det de gjorde sammen og forbinder denne personen med biblioteket. Dette gjør at de lettere husker hva biblioteket står for og hva de kan gjøre der.

Likt tilbud for alle.
Vi er fem kommuner (Askim, Hobøl, Spydeberg, Trøgstad og Eidsberg) som fra 1.1.2020 har blitt til en. Det tidligere tilbudet av lesestunder var ulikt og arealet vi nå skal dekke er stort og favner 35 barnehager. Mange barn har lang vei til biblioteket, så det er viktig at biblioteket kommer til dem. Det er også verdt å merke seg at kommunen har en høy andel fremmedspråklige, og det er stor forskjell blant foreldres interesse for litteratur og bibliotek. Vi ønsker å gi et likt tilbud, slik at alle kan få en relasjon til biblioteket fra de er små.

Hva ønsker vi å oppnå?
Vi vet at det er viktig med tidlig innsats for å skape et godt ordforråd og dermed være bedre rustet til skolestart. Forskning viser at barn som blir lest for har et bedre utviklet språk. Blir de lest for tidlig i livet sier også undersøkelser at barn blir tryggere, blir flinkere til å konsentrere seg og har en større utviklet evne til å være empatiske og tenke kritisk.
I vår kommune får barna lånekort i 1. klasse og besøker biblioteket samtidig, men vi ønsker å fange dem opp før det. Vi er i gang med et nytt samarbeid med helsestasjonen fordi vi ønsker å nå de aller yngste. Alle barn født i 2019 skal få en bok med en veileder for hvordan foresatte kan lese og snakke med barna om boka. Videre skal de via helsestasjonen få et hefte med tips om billedbøker til høytlesing. Når vi legger til barnehagebesøk slik vi har skissert ovenfor, så vil alle ha et kjennskap til bøker og biblioteket før de begynner på skolen. Vi mener det vil bidra til at de får lyst til å komme igjen – eller å dra dit for første gang og bruke sitt nye lånekort. Siden de har «møtt biblioteket» i barnehagen som 3-4-åring, har de allerede en relasjon til oss. Vi ønsker å gi alle barn en god start og gjøre litteratur tilgjengelig for alle!

Vi er en ny kommune hvor fem har blitt til en, og vi har også fem fysiske bibliotek. Vi har derfor foreløpig ingen nedskrevet felles bibliotek- eller kulturplan. Vi har allikevel en felles tanke og et mål om at det skal satses mer på formidling, for barn og unge generelt og spesielt ute av biblioteklokalene.
I bibliotekloven understrekes det at folkebibliotekene skal jobbe med aktiv formidling. Den nasjonale bibliotekstrategien sier blant annet at «I et langsiktig perspektiv skal aktiv formidling av bibliotekenes innhold bidra til å styrke bibliotekene som folkeopplysnings- og dannelsesinstitusjoner samt nå ut til nye brukere». Begge disse dokumentene jobber vi etter, og prosjektet i denne søknaden vil bidra til å nå disse målene.

Etter prosjektperioden vil vi ha et grunnlag slik at vi kan videreføre tiltaket i ordinær drift. Vi vil jobbe med å skape et godt samarbeid med barnehagene og kontaktpersonene. Vi kommer til å dokumentere det vi gjør underveis og ta vare på det som sendes ut til barnehagene. Vi vil lage en oversikt over de mest brukte bøkene, inndelt i temaer vi får innsikt i gjennom kontakten og lesingen med barna. Da vil vi ha gode rutiner og en hjelp som vil gjøre arbeidet enklere og mer ressurseffektivt. Når vi har opplegget, samarbeidet og kontaktpersonene på plass, kan vi tilby slike lesesamarbeid i årene som kommer.

I løpet av året skal alle barnehagene i kommunen få et tilbud fra biblioteket om å bli med på et lesesamarbeid som går over 6 uker og som foregår i deres egen barnehage. Alle som ønsker det, skal få dette i gjennomført i 2021.