MOOC I AKADEMISK SKRIVING FOR STUDENTER
Søknad
Rapporter
Tilleggsinformasjon
Mål
Målet for prosjektet er å utvikle, tilby og evaluere et MOOC-kurs som en enkel og tiltalende introduksjon til akademisk skriving, i samarbeid mellom Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Østfold og Nord universitet. Kurset skal ta for seg temaer som språk, skriveprosessen, disposisjon, drøfting, problemstilling, kildekritikk, kritisk tenking, studieteknikk, referanseteknikk, plagiering og etikk. Målgruppene er den ferske førsteårsstudenten samt den voksne, litt akademisk rustne, etterutdanningsstudenten. Kurset skal være et alternativ til de tilbudene som allerede finnes, både i presentasjonsform, innhold og målgruppe.
Beskrivelse
Bakgrunn for prosjektet
En rekke studier viser at utvikling av akademiske ferdigheter er noe ferske studenter sliter med å få til på en tilfredsstillende måte. Dette har blitt synliggjort i publisert litteratur, resultater på eksamener og på den økende plagieringsproblematikken i UH-sektoren. Problemet er like sentralt nasjonalt som regionalt.
Akademisk skriving kan betraktes som tekstproduksjonen studenten utfører, hvis mål er å skape en forståelse av at ny kunnskap «skapes basert på kritisk tenkning, vitenskapelige metoder, saklig argumentasjon og diskurs» (Pettersen, 2016, s. 11).
Studentens opplæring i tekstproduksjon utvikles og forvaltes svært ulikt av fagdisiplinene. En fellesnevner på tvers av institusjoner og fagdisipliner, er at det i møtet med høyere utdanning ofte er et gap mellom det som forventes at studenten skal kunne og det som studenten faktisk kan.
UH-bibliotekene møter dette ferdighetsgapet med forskjellige undervisningstilbud knyttet opp til søkeundervisning, informasjonskompetanse, kildehenvisning og akademisk skriving. Det som formidles gjennom de ulike tilbudene kan betegnes som en generisk kompetanse i akademiske ferdigheter. Flere UH-bibliotek har allerede utviklet gode nettressurser som dekker dette landskapet som for eksempel Søk og skriv, Kildekompasset, VIKO og iKomp.
Vi vurderer det imidlertid slik at selv om eksisterende nettressurser fungerer som gode «oppslagsverk» for den som vil dykke dypere i oppgaveskrivingsmaterien, er det tungt for førsteårs- eller den voksne etterutdanningsstudenten å sette seg inn i dem. Eksisterende nettressurser av en mer lett tilgjengelig karakter som Kildekompasset og iKomp dekker heller ikke alle temaer som vi mener en bør ta for seg når det gjelder akademisk skriving. Dette kan være temaer som formulering av problemstilling og hvordan skrive/strukturere en tekst.
Etter vår mening er det her et udekket behov for et lett tilgjengelig, tiltalende nettkurs for den ferske studenten, med aktiviteter og oppgaver som oppleves som matnyttige og relevante.
Samarbeidspartenes erfaring
Alle samarbeidspartene i prosjektet har lang erfaring med undervisning i akademisk skriving og har enkeltvis et stort behov for å utvikle digitale ressurser innen akademisk skriving. Dette for å møte kravene til de respektive institusjonenes satsing mot digitale flater, og studentenes etterspørsel etter dette.
HiØ avdeling helse- og sosialfag, har i flere år samarbeidet med biblioteket ved HiØ for å utvikle et akademisk skrivekurs. Her har tradisjonelle undervisningsformer blitt anvendt. For å tilpasse kravene om mer fleksibel utdanning, ble det i studieåret 2013/14 utviklet et e-læringskurs i akademisk skriving i Fronter. Temasidene ga studentene innføring i tema ved hjelp av egenproduserte screencasts, eksterne og interne lenker samt filmsnutter fra youtube. Erfaringer med e-læringskurset viser at studentene opplever det som nyttig, men at det er et omfattende behov for å gjøre dette mer solid på alle områder – ikke minst med tanke på kvaliteten på opplevelsen av kurset, enkelt forstått som de multimediale virkemidlene i kurset. Spesielt ønsker studentene en lettere tilgjengelig nettside om akademisk skriving.
På Nord universitet har Universitetsbiblioteket i flere år tilbudt et kurs kalt «Akademisk lese- og skrivekurs» og etter hvert «Hvordan få en A på oppgaven». Kurset tilbys som åpent kurs hvert semester. I tillegg tilbys i økende grad kursets enkeltmoduler og tradisjonell søkeundervisning i en undervisningspakke som gjennomføres som klasseundervisning etter avtale med undervisere. Dette kurset er hyppig etterspurt som nettkurs. Nord universitet har økende grad av voksne etterutdanningsstudenter som går på samlingsbaserte studier og det er svært utfordrende å legge fysiske kurs til passende tidspunkt. UBs underviserne opplever blant annet at tidligere opptak av undervisningssesjoner gjenbrukes av fagansvarlige i mangel på tilrettelagte digitale ressurser. Denne studentmassen vil etter vårt skjønn ha stor nytte av et nettkurs i akademisk skriving.
For UiS blir MOOC-kurset en videreføring av arbeidet i Studieverkstedet, som ble åpnet av Universitetsbiblioteket 2. februar 2016, og som nå har en koordinator i 50 prosent fast stilling, samt ti studentmentorer. Studieverkstedet har gitt enkeltveiledning til nærmere 300 studenter siden starten, og har holdt skrivekurs for rundt 500 studenter, både som åpne skrivekurs og ute på enkeltstudier. Et MOOC-kurs i akademisk skriving er en naturlig vei videre i dette arbeidet. Gjennom vår skriveveiledning, i tillegg til bibliotekets kurser i blant annet søking og litteraturhenvisning, har vi mye erfaring som vi vil dra nytte av i et slikt prosjekt.
Nettop er UiS sin enhet for digitale læremidler, og har siden 2000 produsert ulike nettbaserte løsninger innen en rekke fag. Nettop har dermed spisskompetanse på utvikling av denne typen løsninger innen akademia. Nettop skal bidra til prosjektet med:
• rådgivning på format og didaktikk
• utvikle visuelle elementer; fotobehandling, videoopptak, tegning, animasjon etc.
• programmering i web-basert verktøy eller Flash
• videoproduksjon
Prosjektbeskrivelse
Med bakgrunn både i vårt eget behov og det generelle behovet i UH-sektoren, vil vi derfor videreutvikle eksisterende kurstilbud ved våre institusjoner til et MOOC-kurs i akademisk skriving. Dette inkluderer temaer som språk, skriveprosessen, disposisjon, drøfting, problemstilling, kildekritikk, kritisk tenkning, studieteknikk, referanseteknikk, plagiering og etikk. Generisk kompetanse vil bli vektlagt slik at dette kurset kan brukes av studenter fra alle fagdisipliner. Et MOOC-kurs i generell akademisk skriving kan danne utgangspunkt for å gi studentene en kvalitetssikret grunnkompetanse i akademiske ferdigheter, og kan videre følges opp med seminarer og undervisning ved de enkelte utdanningsinstitusjonene.
En lett tilgjengelig MOOC i akademisk skriving vil være et svært etterlengtet supplement til de aller fleste fagdisiplinene. Den vil kunne brukes av den enkelte studenten, eller inkluderes i andre kurs- og undervisningsopplegg.
Vi ser for oss et strukturert opplegg, med en foreslått progresjon gjennom innhold og aktiviteter, som bygger opp under et beskrevet læringsutbytte. Vi vil legge til rette nettkurset som et komplett, selvstendig kurs som brukerne kan gjennomføre når som helst, i sitt eget tempo, etter egne behov, der en kan gå gjennom kurset fra start til slutt som en helhet, eller ta de enkelte modulene som er mest relevante med tanke på hvor studenten er i sin egen skriveprosess.
Design
Kurset vil designes som et «self paced», multimedialt nettkurs.
I motsetning til et tradisjonelt kursdesign, som er betinget av tidspunkt og organisert gjennomføring, vil kurset bli designet som «self paced» og bli tilrettelagt pedagogisk for dette formatet. Et slikt opplegg er mer krevende i utvikling, men gir stor fleksibilitet i bruk – enten kurset blir benyttet selvstendig eller inkorporert i tradisjonelle, strukturerte «on campus» opplegg. Såkalte «self paced», multimediale nettkurs, er svært godt egnet som MOOC – bl.a fordi et slikt kursdesign krever lite ressurser til gjennomføring og drift og i praksis ikke har noen grenser for deltakerantall.
Et viktig element i det å gjøre kurset lettere tilgjengelig for våre målgrupper vil være å ha videosnutter/-forelesninger som en del av kurset. Dette vurderer vi at eksisterende nettressurser ikke har tilstrekkelig av. Vi vil også inkorporere interaktive elementer av den typen som blir brukt i for eksempel valgomater, der en kan teste seg selv. Vi ser for oss at slike verktøy skal kunne brukes for eksempel til å analysere sin egen skrivestil og interessefelt, lage hypotese og problemstilling o.l. Hver enkelt modul vil også ha pre- og post-testing av deltagere. Av eksisterende nettressurser inngår dette elementet bare i iKomp.
Vi vurderer også å etablere et diskusjonsforum der en kan stille spørsmål om akademisk skriving og få svar både av medstudenter og av ansatte ved institusjonene. Vi ser for oss at denne siden/gruppa skal ha tett oppfølging av moderatorer fra institusjonene.
Resultater som er forventet i dette prosjektet er følgende: utvikle et høyt faglig solid e-campusbasert MOOC-kurs som kvalitetssikres av referansegrupper bestående av ledende forskere på feltet, og som har bred erfaring med å publisere bøker og artikler i dette feltet. Det er også forventet at vi etter hvert vil kunne gjøre MOOC-kurset tilgjengelig for alle som er studenter og faglig ansatte i UH sektoren. Basert på utvikling av diverse kurspakker i MOOC-kurset med pre og post-tester, er det forventet at det vil være mulig å si noe om den enkelte kursdeltager har hatt utbytte av kurspakken.
Vi noterer oss at UHR-B sin arbeidsgruppe for læringstjenester per dags dato kartlegger hva fagbibliotekene tilbyr av opplæring i akademisk skriving og at resultatene av denne kartleggingen vil bli presentert på VIRAK-konferansen i juni 2017. På det tidspunktet vil vi være i den første fasen av prosjekt vårt og vil kunne dra nytte av kartleggingen i arbeidet med å utvikle MOOC-en.
Referanser:
Pettersen, R. C. (2016). Oppgaveskrivingens ABC (2. utg.). Oslo: Universitetsforlaget.
Prosjektet ble endret fra å utvikle mooc til å utvikle podkast.
Publisert: 27. februar 2023