Retrobiblioteket: litteratur i tiden
Søknad
Rapporter
Andre filressurser
Mål
Bibliotekets rolle som aktiv litteraturformidler skal revitaliseres, med fokus på
– voksne brukeres leseglede – opplevelser og deling
– den varige lesegleden – nyere og eldre litteratur
– ro og langsomhet i omgivelser og formidling
Litteraturhusene tilbyr litteraturopplevelser, foredrag og debatter. Bibliotekene har litteraturformidling som sin opprinnelige kjerneoppgave, samtidig som samfunnsoppdraget har blitt utvidet til å omfatte møteplass og debattarena.
I bibliotekplanene for Vest- og Aust-Agder er følgende mål for litteraturformidling formulert:
Folkebibliotekene i Vest-Agder skal være en sentral formidlingsarena for litteratur og kultur.
I Aust-Agder strekker alle folkebibliotekene seg mot rollen som kommunens litteraturhus.
Etter flere år med fokus på å utvikle en bred arrangementsprofil i bibliotekene, med debatter, foredrag og verksteder, ønsker vi nå å fokusere på litteratur og voksnes lesing. Dette er i tråd med ønsker fra folkebibliotekene. Målgruppen er først og fremst voksne mennesker som allerede er lesere og lånere i bibliotekene. I denne sammenhengen vil vi vise biblioteket som stedet for «sakte opplevelser», og vende blikket mot eldre eller nyere litteratur, gjerne lånernes egne favoritter. I prosjektet skal bibliotekene inspireres til varierte aktiviteter, der leseopplevelser skal utforskes sammen med lånerne. Dette kan omfatte eksempelvis presentasjon av publikumsfavoritter, det fysiske retrobiblioteket som gir rom for sakte stillelesing, eller langlesingstiltak – «lesing minutt for minutt».
Etter en periode med fokus på kassasjon og samlingenes aktualitet, er det aktuelt å trekke inn formidling av eldre litteratur i Bokhylla som en del av prosjektet.
Beskrivelse
Prosjektet er en fellessatsing mellom fylkesbibliotekene og alle folkebibliotekene i Agder. Noen tiltak vil være felles, andre vil kunne velges av det enkelte bibliotek fra en «idé-meny».
Fellestiltak, ansvar fylkesbibliotekene:
– «Litteratur-kabaret». Fellessamling for bibliotekansatte i oppstarten av kampanjen. Presentasjon av utvalgt litteratur fra forskjellige 10-år/temaer som har vært i fokus hos fremtredende forfattere/bøker i ulike perioder. Programmet med forfattere, opplesninger, foredrag som presenteres på samlingen, er en meny som bibliotekene kan bestille fra i det kommende året. Egen post på programmet skal inspirere til bruk av Bokhylla med praktiske konkrete eksempler.
(Videregående skoles bibliotek inviteres til å være med på fellessamlingene og til å benytte seg av idébanken som utarbeides av fylkesbibliotekene og som sendes ut som inspirasjon og utgangspunkt for planlegging av egne arrangement.)
– Engasjere foredragsholdere og/eller forfattere med tilknytning til listene som stiller seg til disposisjon for prosjektperioden. Dekke honorar og utgifter til turneene bibliotekene bestiller. (maks ett betalt arrangement pr. bibliotek).
– Utarbeide tipslister til forskjellige tiltak, arrangement, aktiviteter, o.lign. Eks Hvordan bruke samlingsutvikling / kassering i retrobiblioteksatsing? Hvordan organisere lesesirkler? Hvordan bruke Bokhylla i retrobiblioteket?
– Utarbeide retro/temakofferter med forslag til bøker/forfattere og tidsriktige rekvisitter til inspirasjon. Retro/temakoffertene kan representerer ulike 10-år med effekter som skaper tidsriktige rammer. Gjennomgangstema er en klokke (minutt-for-minutt) som er tidstypisk for epoken.
– Utarbeide en Logo/gjennomgangsfigur som visualiserer den røde tråden i prosjektet; litteratur i tiden – minutt-for-minutt. Logoen er en klokke som representerer ulike 10-år; f. eks. gulvur – bestefarsklokke repr. 1890-1900, Kjøkkenuret i metall og emalje i pastellfarger som repr. 60-tallet, samme mønstret i gule bruke oransje farger – evt. i furu som repr. 70-tallet, osv.
– «Lån en bibliotekrådgiver» – fylkesbiblioteket rykker ut og gir praktisk hjelp.
– Arrangere 2 avsluttende samlinger, ett i hvert fylke: «Bok-kabaret» for publikum med bibliotekenes ‘favoritter’.
– Evaluere prosjektet på felles bibliotekmøte høsten 2018.
Tiltak i det enkelte bibliotek:
– Bibliotekene deltar på fellesarrangement i oppstart og avslutning av prosjektperioden.
– Bibliotekene velger lesetiltak som passer lokalt, og legger disse inn i eget program.
– Bibliotekene booker inn forfatter/foredragsholder og gjør avtaler på egne vegne (utgiftene dekkes av prosjektet).
– Bibliotekene involverer og samspiller med sine lesere/publikum ved å benytte tips/temakofferter fra ‘prosjektbanken’.
– Bibliotekene lager små/større arrangement og aktiviteter som involverer egne brukere.
– Bibliotekene setter av plass til det fysiske retrobiblioteket, og velger epoke(r) og tidspunkt(er) i prosjektperioden.
– Bibliotekene gjennomfører innredning og lager rammene for arrangementene.
– Bibliotekene bruker Facebook og nettsider aktivt for å markedsføre egne arrangement.
– Bibliotekene bestiller hjelp fra «Lån en bibliotekrådgiver» etter behov.
– Bibliotekene legger til rette for bruk av Bokhylla – tilgjengeliggjøringen av bøker som fysisk ikke lenger finnes i hyllene. Markedsfører digitaliseringen av norske utgivelser på Nasjonalbiblioteket.
– Bibliotekene legger til rette for økt brukermedvirkning.
– Bibliotekene aktualisere egne lokale litterære ‘perler’ og fremmer samskaping mellom folkebiblioteket og frivillige (bruk av lesere til å presentere egne favoritter, leseombud til høytlesing, oppretter lesernes egne anbefalinger, o.lign.).
– Bibliotekene henter fram bøker fra tidligere ti-år – publikumsfavoritter, yndlingsbøker, forbudte bøker, bøker som skapte debatt/furore i sin samtid, forfattere som ingen lenger husker, men som i sin tid var betydningsfulle, og presenterer disse i det fysiske bibliotekrommet.