Reflekterende ungdom

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Lørenskog bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass
Samlet støtte:400 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014, 2015, 2016, 2017

Søknad

Mål

I samarbeid med Lørenskog videregående skole etablere en debattarena for ungdom i Lørenskog. En samfunnsengasjert mentor engasjeres som prosjektets viktigste ressursperson. Han vil ha et nært samarbeid med bibliotekets ungdomsbibliotekar, som har høy kompetanse på rollespill. Rollespill brukes til å belyse aktuelle temaer og skape engasjement. Elever skal lære å bli trygge deltakere i samfunnsdebatten, og de skal komme til biblioteket for å debattere.

Beskrivelse

Reflekterende ungdom – treårig prosjekt

Lørenskog bibliotek har siden 2008 hatt ambisjon om å være en debattarena i lokalsamfunnet. Biblioteket har blant annet samtaleserien «Det reflekterende rom». Det er samtaler mellom to mennesker som har viktige ting på hjertet. En dyktig møteleder leder samtalene. Tre kvarters samtale, pluss tid til å svare på spørsmål fra tilhørerne. Møtene har hatt godt frammøte, gode diskusjoner og et interessert publikum.

Deltakerne har til nå diskutert 16 forskjellige temaer. De strekker seg fra «Hvorfor klager vi så mye når vi har det så bra?» til «Er virkelig norsk skole dårligst i klassen?» Satsingen mot vårt voksne publikum vil framover i større grad rette seg mot aktuelle lokalpolitiske tema.

Nå ønsker biblioteket å etablere en debattarena for ungdom i Lørenskog bibliotek. Prosjektet skal bidra til elevene blir mer aktive brukere av biblioteket og oppleve det som en attraktiv møteplass.

Dagens ungdom er opptatt av mange samfunnsspørsmål, men kanskje ikke de samme som foreldregenerasjonen. Mange engasjerer seg for å motarbeide intoleranse, maktmisbruk, dyremishandling eller annen urettferdighet. Men kanskje for mange uttrykker meningene sine som anonyme nettdebattanter? Lørenskog bibliotek ønsker å sette i gang et prosjekt som kan fungere som motvekt til nettanonymiteten.

Fase 1 Igangsetting/inspirasjon
Det engasjeres en samfunnsengasjert, språkbevisst mentor som blir prosjektets ressursperson. Personens oppdrag: inspirere elever til refleksjon og debatt. De skal stimuleres til å utvikle sine retoriske evner og bli åpne, trygge deltakere i samfunnsdebatten.
Mentor skal med utgangspunkt i læreplan i samfunnsfag og samtaler med lærere og elever kartlegge hvilke tema som engasjerer lørenskogungdommen i 2014. Dette temautvalget vil være utgangspunkt for prosjektets videreføring, som skal foregå i biblioteket.

Skolen har god erfaring med tverrfaglig pedagogisk bruk av rollespill. Rollespill brukes til å belyse aktuelle temaer og skape engasjement. I et rollespill er alle elevene med i debatten. Alle må sette seg inn i saken og spille sin rolle.
levene skriver parallelt en temaoppgave i norsk. De øver seg opp på valg av kilder og lærer kildekritikk. Retorikkverktøy brukes til muntlig trening.

Mentor organiserer et elevrådsseminar der de videregående skolenes tillitsvalgte får tilbud om skolering.

Fase 2 Gjennomføring
Elever og lærer inviteres til biblioteket. Der skal de møte de en kunnskapsrik møteleder som har lest seg opp på temaet og er godt forberedt til å lede et debattmøte. Personen kan være den samme som mentor i fase 1.

Invitert er også to personer som har kunnskaper og meninger om temaet som diskuteres. Blant publikum finner vi elever i roller der de målbærer sine synspunkt. (I en debatt om dyrevern kan f.eks. både dyrevernaktivisten, pelsfarmeren og en fra det industrialiserte landbruket være representert.)

Debattene filmes. Vi vurderer ulike løsninger. Aktivitetshuset Volt, elevbedrift ved Mailand videregående, høgskolestudenter eller profesjonelle kan være aktuelle samarbeidspartnere.

Lage selfies. Kostymekledte ungdommer presenterer rollefigurens synspunkt, som vises på skjerm i biblioteket. Vi har sett på ulike publiseringsløsninger, men har ennå ikke gjort et endelig valg.
Mentor skal i samarbeid med skole og ungdomsbibliotekar lage temarelaterte rollespill. Dette arbeidet foregår også i biblioteket.

Etter prosjektperioden
Prosjektets overføringsverdi vil være betydelig. Debattarenaen synliggjøres for interesserte som ikke er til stede, slik at det dannes grunnlag for et pensumrelevant undervisningsopplegg. De filmede debattene og rollespillscenario legges ut på nett, slik at andre skoler og bibliotek kan la seg inspirere.

Lørenskogs nyansatte ungdomsbibliotekar har betydelig kompetanse på rollespill og laiving . Gjennom henne har prosjektet svært gode forutsetninger for kontinuitet. Hun, og andre ansatte, er også i ferd med å bygge kompetanse som møteledere.

Biblioteket og Lørenskog videregående skole vil derfor være i stand til å videreføre prosjektet med et lavt kostnadsnivå. Biblioteket vil bruke noe av sitt arrangementsbudsjett. Skolen vil sette av noe ressurser. Men i hovedsak vil dette kunne drives videre uten at det koster mer enn personalressurser.

Tillegg:
ungdomsbibliotekarens utkast til skisse for rollespill i biblioteket:

Laiv: Laiv eller levende rollespill er en form for improvisert teater eller rollespill der deltakerne får utdelt eller skaper gitte roller i en konstruert eller arrangert «virkelighet» og spiller disse. Til forskjell fra teater foregår laiv uten manus eller publikum.
Dette er fiktivt, men ideen er inspirert av en rekke faktiske hendelser rundt om kring i verden.
Sikkerhet:
Første punkt på en slik type levende rollespill er sikkerhet.
Selv om dette er et kort laiv er sikkerhet viktig. Når man går inn i en rolle er det viktig å skille mellom rolle og virkelighet, man har to regler som er essensielle:
Sier noen BREMS betyr dette hit men ikke lenger. Eksempel: To roller begynner å krangle. Den ene parten blir veldig nærgående og du som person (ikke rollen din!) føler at dette begynner å bli litt voldsomt. Da kan du bruke brems til å si «hit men ikke lenger» Rollene går da hvert til sitt. De andre spillerne stopper ikke sitt spill.
KUTT: Sier noen kutt skal alt spill stoppes, uten unntak. Arrangører skal kontaktes. Det kan være mange grunner til å si kutt, men detter er helt privat.
Senario.
En stor bedrift som produserer legemidler vil etablere seg i kommunen. Nevnte bedrift har en allerede stor og suksessfull fabrikk i Danmark. Lokalsamfunnet som grenser opp mot fabrikken i Danmark har i det siste fått høy forekomst av kreft og andre sykdommer. Det har blitt foretatt undersøkelse for å finne ut om dette er bedriften sin skyld, men ingen ting har blitt bevist. Selskapet selv har betalt en stor del av denne forskingen.
Selskapet vil skape store mengder med arbeidsplasser. Dette vil gi et løft for kommuneøkonomien og man regner også med at en rekke mennesker vil flytte til kommunene som et resultat av dette.
Setting:
Et møterom, en gruppe mennesker møtes for å diskutere om selskapet skal få lov til å etablere seg i kommunen.
Roller:
Hver spiller trekker en kjønnsnøytral rolle ut av en hatt. Eksempel på en rolle kan være:
«Lokalpolitiker Lars/Lise 35 år. Gift, har 2 barn som går i barnehage rett ved der bedriften vil bygge. Har akkurat mistet sin mor etter en lang kamp mot kreft. Savner henne hver dag. Mannen/konen hans/hennes har vært uten arbeid lenge, men vil kunne få en godt betalt stilling om bedriften får klarsignal. Familien trenger pengene ellers mister de huset»
Denne rollen har en grunn for å si nei tilbedriften. Etter å ha sett sin mor døs av kreft er det er skummel tanke å sende sine barn i barnehage rett ved der hvor en bedrift som er mistenk for å spre kreft. Rollen har også en grunn for å si ja til bedriften. Det er ikke bevist at de står bak kreftforekomstene i Danmark og partneren vil kunne på en jobb og kan dermed beholde huset.
Spørsmålet her blir da: Hva velger rollen
Andre roller kan for eksempel være: en lobbyist for selskapet som vet noen stygge hemmeligheter om forskingsrapporten. Forskeren som utførte forskingsrapporten. Fylkeslegen, naboer o.l. Alle vil ha både en positivt grunn og en negativ en for å si enten ja eller nei til selskapet.
Forberedelse:
Når alle har fått rollen sin starter forledelsen til selve rollespillet. Det vil bli gitt enkle øvelser for å komme seg i rolle og bli kjent men hvilken rolle du spiller. Rollene vil også skape relasjoner seg i mellom som vil være mulige fiender eller allierte under selve møte.
Spillets gang:
Selve rollespillet vil utspille seg i et møtelokale, hvor rollene må diskutere seg i mellom om de skal tillate selskapets etablering i kommunen.
Mentor ordstyrer på møtet og kan da komme med spørsmål og styre samtalen om det skulle bli nødvendig.
Rollespillet vil avsluttes med at alle rollene stemmer enten ja eller nei om bedriften får klarsignal til å starte byggingen.
Etterarbeid:
Alle går ut av rollene og snakker om hva de har opplevd. Samtale emne kan være: Forandret du mening under veis? Var det noe de synes var vanskelig å spille på. Hvorfor tokk rollen din akkurat det valget den gjorde?
Så kan man skakke litt om virkelige selskaper som er under mistanke om akkurat det. Eksempel: Statoil i Canada.