Veileder du i digitale ferdigheter? Nye og oppdaterte ressurser lansert

Digidel.no er et nettsted for veiledere i grunnleggende digitale ferdigheter. Nettstedet er nylig oppdatert med nye ressurser. Samtidig er det publisert en rapport som viser at folkebibliotekene er den vanligste plasseringen av kommunale veiledningstilbud for å redusere digitalt utenforskap.
Digidel.no
Digidel.no er et nettsted for veiledere i grunnleggende digitale ferdigheter. Her finner du gratis ressurser til bruk i veiledningssituasjoner og tips til deg som veileder. Veiledersiden er nå oppdatert med flere ressurser.
Nettstedet gir tilgang til en ressursbank der du kan sortere på tema, språk eller type ressurs. Det er flere videoer ute på veiledersiden, og tegnspråk er kommet inn som nytt språk.
Digidel.no finansieres av Digitalisering- og forvaltningsdepartementet (DFD) og driftes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Digidel.no har en redaksjonsgruppe med samarbeidspartnere som skal sikre god kvalitet og aktualitet på ressursene, herunder Nasjonalbiblioteket, folkebibliotek og fylkesbibliotekene i Trøndelag, Akershus, Buskerud og Østfold.

Ny rapport: Kommunale veiledningstilbud er oftest plassert på folkebiblioteket
Vel 60 prosent av norske kommuner har etablert veiledningstilbud for digital kompetanse, viser en ny rapport som Menon Economics har utarbeidet på oppdrag fra KS. Den vanligste plasseringen av veiledningstilbudene er i tilknytning til kommunenes folkebibliotek.

Rapporten sier at folkebiblioteket kan være en naturlig plassering av et slikt tilbud, da det ofte fungerer som et naturlig samlingspunkt for innbyggerne og er en etablert arena der mange søker hjelp.
Informantene oppgir at veiledningstilbudene ved bibliotekene varierer fra formelle programmer for digital kompetanse til uformell hjelp fra serviceorienterte bibliotekansatte som assisterer ved behov. I tillegg blir biblioteket ofte brukt som lokasjon for kurs og veiledninger arrangert av både biblioteket selv og eksterne aktører, som frivilligsentraler eller Seniornett.

Tilbudene er gjerne innrettet som et drop-in-tilbud og/eller fysisk kurs med flere deltakere, og er i stor grad rettet mot eldre og minoritetsspråklige.
De viktigste oppgitte årsakene til at kommuner ikke har etablert tilbud er manglende kapasitet og at oppgaven ikke er prioritert av folkevalgte.
De som har besvart kartleggingsundersøkelsen mener at kommunene bør spille en aktiv rolle i å redusere digitalt utenforskap fremover, i samarbeid med frivillige og andre aktører. Dette forutsetter samtidig at staten og KS bidrar med økonomisk og kunnskapsbasert støtte.
Menon Economics mener at det i det videre arbeidet bør avklares om de statlige initiativene for å redusere digitalt utenforskap er tilstrekkelig koordinert.
Erfaringssamling for veiledere i digitale ferdigheter
27. og 28. oktober 2025 arrangeres det igjen en erfaringssamling på Lillestrøm for veiledere i digitale ferdigheter.
Arrangører er KS, Nasjonalbiblioteket (NB), fylkesbiblioteket i Akerhus, Buskerud og Østfold, biblioteket i Lillestrøm og HK-dir.

Erfaringssamling for digital inkludering
Tir. 28. oktober kl.
Ressurspakke om digital inkludering og opplæring i biblioteket
Fylkesbibliotekenes arbeidsgruppe for digital opplæring og inkludering har utviklet en ressurspakke med gode kilder til hvordan man kan starte opp og øke kompetansen som veileder i biblioteket.