Fagseminar: Digitalisering av nasjonens hukommelse
Arrangør: Nasjonalbiblioteket
Seminaret vil bli strømmet på denne siden
Hvilke nye vilkår, utfordringer og muligheter representerer den digitale vending for dagens og morgendagens mediepraksiser og forskning?
Nasjonalbibliotekets nye seminarserie Mediehistorisk verksted ser på den historiske utviklingen av medieteknologier, begreper og metoder frem til og med digitaliseringen.
På det første Mediehistorisk verksted setter vi søkelys på Nasjonalbibliotekets massedigitalisering og hvilke konsekvenser dette har for vår forståelse av historiske kilder, med utgangspunkt i Henrik G. Bastiansens bok Når fortiden blir digital: Medier, kilder og historie i digitaliseringens tid (Universitetsforlaget 2023).
Program
12:00: Mediehistorisk verksted i Nasjonalbiblioteket: Arthur Tennøe, Nasjonalbiblioteket
Når fortiden blir digital
12:15: Når fortiden blir digital − Medier, kilder og historie i digitaliseringens tid: Henrik G. Bastiansen, professor i medievitenskap, Høgskulen i Volda
12:45 Kommentarer ved Eirinn Larsen, professor i historie, IAKH, Universitetet i Oslo
13:00 Kommentarer ved Eivind Røssaak, Nasjonalbiblioteket
13:15 Spørsmål og kommentarer
13:40 Pause
Digitale tilnærminger og metoder
14:00 Grunntonen i diskursen – Fra Nansen til Ingstad: Lars G. Bagøien Johnsen, Nasjonalbiblioteket
14:20 Bruk av NBs Digital humaniora-apper på norsk-amerikansk materiale: Jana Sverdljuk, Nasjonalbiblioteket
14:40 Spørsmål og kommentarer
Ordstyrer: Ruth Hemstad, Nasjonalbiblioteket
Velkommen!
Nasjonalbiblioteket samling inneholder en rekke historiske massemedier i form av blant annet bøker, aviser, tidsskrifter, foto, film, kringkasting og nettmedier.
Dette innholdet, digitalisert og tilgjengelig i form av digitale data, metadata og digitale verktøy utviklet for vitenskapelige formål, utgjør nå en ny digital forskningsinfrastruktur. Det utgjør også datagrunnlaget for utvikling av KI-modeller, både generative og analytiske, samt anvendelse av slike modeller på materialet.
Hva betyr denne omfattende endringen i tilfanget på digitale kilder og metoder for hvordan vi oppfatter innholdet i de mangfoldige mediedokumentene?