31
jan

Erfaringsdeling om Uprisen

Onsdag 31. januar 2024, at 11:00 – 15:30

I samarbeid med Foreningen !les arrangerer vi seminar om den fantastiske Uprisen – årets ungdomsbok!

Uprisen har blitt delt ut siden 2007 og er ungdommens egen kåring av den beste norske skjønnlitterære boka. «Verdens aller viktigste litteraturpris» kalte en lykkelig forfatter og vinner Neda Alaei Uprisen da hun mottok den i 2021.

Det kan vi si oss helt enige i! For veien fram til en lykkelig vinner er lang, klok og preget av ungdommens egne meninger om årets bøker:

Først leser og skriver ungdom anmeldelser av bøkene som blir publisert på denboka.no.
Så er det en nominasjonsjury på fem ungdommer som nominerer fem bøker på bakgrunn av anmeldelsene.
Deretter leser elleve juryklasser fra landets elleve fylker de fem nominerte bøkene, sender sin representant til storjurymøte under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, som igjen på beste demokratiske vis blir enige om en vinner.
Hvert år deltar over 30 kritikerklasser, rundt 1000 ungdommer og elleve juryklasser i kåringen – og det i et samarbeid med DKS i alle landets fylker.

Hva er tanken bak prisen? Hvordan driftes den i dag? Hvordan er det å være elev/lærer/kritiker/DKS-ansatt og jobbe med Uprisen? Hvordan er det å vinne den? Og ikke minst, hvordan samspiller den med læreplanen LK20 – skaper Uprisen rom for lesing?

Dette er temaer vi ønsker å dele med deg!

Målgruppe for seminaret er alle som kan ha interesse av å lære noe av og om Uprisen; historikken, hvordan man jobber i tre deler, samarbeidet med DKS og andre, elevmedvirkningen, kritikk i skolesekken, hvilken innflytelse selve prisen har og hva den betyr for de nominerte og vinnerne – kort fortalt.

Arrangementets nettside: https://www.kulturtanken.no/kalender/2024/erfaringsdeling-om-uprisen/