10 steg til bærekraft
Hva er bærekraft og hvorfor er det relevant for bibliotek å arbeide målrettet med bærekraft? Skriv din egen bærekraftstrategi med ti steg!
Hva er bærekraft? Hvorfor er det relevant for bibliotek å arbeide målrettet med bærekraft? Og hvordan kan vi gjøre det enkelt og konkret?
I dette kurset får du grunnleggende kunnskap om bærekraft. Du lærer hvordan du kan integrere arbeid med klima- og miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft i den daglige driften av biblioteket, og gjennom 10 steg kan du skrive din egen bærekraftstrategi! Du får konkrete eksempler på hvordan andre bibliotek arbeider med bærekraft og du får en mengde med tiltak å velge mellom, slik at ditt bibliotek kan bli et bærekraftbibliotek!
Biblioteket kan sies å være bærekraftig i seg selv, men hvor bevisste er vi på å ta bærekraftige valg? Kan vi forklare våre valg ut fra et bærekraftperspektiv. Hvordan kan vi bruke bærekraft til å styrke våre institusjoner for fremtiden?
Dette kurset er ment som et strategisk verktøy og som en konkret inngangsport til å arbeide strukturert med bærekraftspørsmål i bibliotekene.
Gjennom å ta kurset vil hele personalet få en forståelse for hva vi gjør, hvorfor vi gjør det og hva vi bør gjøre videre i arbeidet med bærekraft. Det er viktig at dette er noe vi gjør sammen, og at hele personalet har et eierskap til satsingen.
Kurset danner grunnlaget for at dere kan utarbeide en egen bærekraftstrategi, og gir malverk for hvordan en slik strategi kan se ut. I kurset finner du også oppgaver og undersøkelser som kan tilpasses etter eget ønske. Svarene på spørsmålene og oppgavene som ligger i hver leksjon av kurset danner innholdet som utgjør deres egen bærekraftstrategi.
En strategi kan defineres som kunsten å finne en bærekraftig balanse mellom (spesielt betydningsfulle) mål, midler og metode.
https://snl.no/strategi
Ved å skrive en bærekraftstrategi utvikler dere et verktøy som kan brukes både politisk og internt som et styringsverktøy i arbeidet med bærekraft.
I arbeidet med strategien vil vi lære hvordan vi kan skape denne balansen mellom mål, midler og metode. Vi lærer om SMARTE mål, og hvordan vi setter oss mål som er realistiske, konsistente, kommuniserbare og registrerbare.
Kurset tas som et nettkurs, men størst utbytte får man hvis hele personalet tar det sammen, og man bruker tid i fellesmøter til å diskutere de ulike problemstillingene.
For å gjennomføre dette kurset trenger dere:
- Et bibliotek som har lyst til å satse på bærekraft
- En person som kan være kursveileder
- Mulighet til å bruke 4-5 personalmøter eller samlinger til å diskutere i fellesskap.
Forslag til fremgangsmåte:
- Kurset tas som et nettkurs, der hver av de fire leksjonene brukes som selvstudium før samlinger.
- Leder/ledergruppen tar kurset, og setter sammen samlinger som er tilpasset sine lokale forhold. Innholdet i leksjonene kan brukes som et faglig grunnlag i egne samlinger.
Hvis dere ikke vil skrive en egen strategi, men tar kurset fordi dere ønsker konkrete forslag og innspill til hvordan biblioteket kan arbeide med bærekraft, så finner dere eksempler fra andre bibliotek og forslag til tiltak i presentasjonene som ligger i kursmateriellet øverst i hver leksjon.
Uavhengig av fremgangsmåte er det viktig at oppgavene inkluderer alle. Analysene man skal gjøre av egen virksomhet bør ikke gjøres av en person, men bør gi alle ansatte, og andre interessentgrupper, muligheten til å gi sin mening.
Hvis du er eneste ansatt på ditt bibliotek, eller dere har et lite kollegium, er en mulig løsning å inkludere hele kulturseksjonen (eller det større virksomhetsområdet du er en del av) i kurset. Innholdet har generell verdi for alle som ønsker å arbeide med bærekraft, og kurset kan være en fin måte å samarbeide med andre deler av virksomheten. På denne måten kan dere skape sterkere bånd som igjen kan gjøre det lettere å samarbeide i fremtiden.
Du som sitter alene på biblioteket vet hvor viktig det er å se utover og samarbeide med andre for å kunne få til mer. Gjennom dette kurset kan dere sammen ta tak i diskusjoner som vil bli viktige for fremtidig utvikling for alle involverte.
Vi får alltid til mer sammen enn alene.
Skrevet av Siri Vikse, biblioteksjef i Haugesund med bistand fra Ineke de Rezende, bærekraftleder i Norconsult Haugesund.
Dette kurset er laget med støtte fra Nasjonalbiblioteket og Rogaland fylkesbibliotek. Kurset inngår i prosjektet «Det må være lett å utvikle bærekraftige bibliotek».