Hvordan komme i gang?

Her får du tips til hva du og ditt bibliotek kan gjøre for å komme i gang med digital veiledning.

Bibliotekene får daglig spørsmål om utskrifter, hjelp til å finne en nettside, søke etter litteratur, opprette digitale lånekort og mye annet.

For å nå ut med veiledning til digitalt sårbare grupper må biblioteket møte brukeren der hen er. For mange er det nok fortsatt en-til-en-veiledningen, enten ved timebestilling eller aller helst ved et drop-in besøk, som oppleves tryggest og enklest. For noen kan det være aktuelt med kurs.

Digihjelpen og Digidel

Digihjelpen

Vi anbefaler at du begynner med Digihjelpen. Her finner du oppdatert og kvalitetssikret informasjon. Du får steg for steg veiledning i hvordan gå frem. Det vises også til gode eksempler.

Digihjelpen

En liten oppklaring – «Digihjelpen» brukes av mange både som navn på selve veiledningstilbudet og på netthåndboken som KS (kommunesektorens organisasjon) har laget for kommuner som ønsker å utvikle eller videreutvikle tilbud innen grunnleggende digital kompetanse.

Håndboken er utviklet i samarbeid med biblioteksektoren og inneholder praktiske tips og råd for å etablere og forbedre kommunale veiledningstilbud. Ved å gjøre deg kjent med både håndboken og tilbudet kan du lettere se hvilken rolle biblioteket kan ta, eller få tips til å utarbeide egne tilbud.

Digidel

Digidel er en samling ressurser og støttemateriell utviklet av DFD og HK-dir som du kan ta i bruk direkte i veiledningen. Digihjelpen benytter seg av Digidel-ressursene.

Digidel

Samarbeid er viktig

Organiseringen av datahjelp varierer fra kommune til kommune, avhengig av lokale behov og ressurser. I enkelte kommuner tar biblioteket en ledende rolle, mens i andre tilfeller fungerer biblioteket som en støttespiller for kommunens servicekontor.

Det er viktig at du har tett kontakt med egen kommuneadministrasjon for å høre om de har planer om etablering av datahjelp slik at biblioteket enten kan være med på prosessen eller utvikle supplerende tilbud.

Flere kommuner har også etablert gode samarbeidsmodeller med frivillige organisasjoner, som ofte bidrar med ressurser og støtte i opplæringen. I noen kommuner er elever fra videregående involvert i veiledningsarbeidet. Dette er en god læringsarena, som også fungerer som en uformell møteplass, mellom elever og øvrige innbyggere. Noen kommuner samarbeider med nabokommuner om å utvikle tilbud.

Fleksibel organisering gjør at datahjelp kan tilpasses ulike målgrupper og bidrar til bredere tilgang på digital kompetanse i kommunen.

Lag en plan

Digital kompetanse handler om mer enn grunnleggende PC-ferdigheter. For at biblioteket skal kunne støtte innbyggerne i et digitalt samfunn, er det viktig å tenke helhetlig slik at veiledningen inkluderer områder som nettvett, kildekritikk og digital konsentrasjon. En plan og kanskje et årshjul kan være en støtte i arbeidet. Bibliotekene har også egne digitale tjenester som kan oppleves som vanskelige å bruke. Veiledning i digitale bibliotektjenester er en naturlig del av et helhetlig tilbud for å oppnå digital inkludering.

Søk om tilskudd fra staten

Kommuner kan søke om støtte til utvikling av digitale tilbud fra Digitaliseringsdirektoratet. Midlene kan gi bibliotekene større mulighet til å skape likeverdige læringstilbud i samarbeid med andre. Slik kan bibliotekene bli enda mer ressurssterke knutepunkter for digital kompetanse og kildekritikk i sitt lokalsamfunn.

Få hjelp av fylkeskommunen

Det kan være utfordrende for bibliotek å ha oppdatert kunnskap om digital veiledning, og nok erfaring til å føle seg trygg i veilederrollen. Ta kontakt med fylkesbiblioteket i ditt fylke og hør hvordan de kan bistå. Kanskje finnes det nettverk du kan bli en del av, eller du kan få tips om kompetansehevende tiltak.