Mandat

Nettverkets sammensetning og forankring (hva) 

Fylkeskommunen skal ha bibliotekfaglig kompetanse på ledernivå til å gjennomføre fylkeskommunale bibliotekoppgaver, jf. § 7 i Lov om folkebibliotek.  

Fylkesbiblioteksjefene/ledere for fylkesbibliotekene i Norge inngår i et kollegium, og møtes jevnlig for å samarbeide om utviklingsprosjekter, utveksle erfaringer, holde seg orientert, ivareta dialog og samhandling med Nasjonalbiblioteket og gi innspill og uttalelser til overordnede og/eller besluttende organer  

Kollegiets formål er å styrke fylkeskommunenes evne til å ivareta regionale bibliotekoppgaver og regional bibliotekutvikling i tråd med biblioteklovens formål og fylkeskommunens lovpålagte bibliotekoppgaver.   
 
Nettverket har ingen formell beslutningsmyndighet, men forholder seg til sine linjeorganisasjoner og delegert myndighet.  
 
Nettverket har ikke mandat til interessepolitisk representasjon på vegne av fylkeskommunene. Faglige innspill til interessepolitiske saker må fremmes for og forankres i politiske organ i respektive fylkeskommuner.  

Nettverket kan orientere og diskutere aktuelle faglige spørsmål med fagmyndighet som for eksempel Nasjonalbiblioteket, Kulturrådet og flere.  

Nettverkets formål (hvorfor) 

Det overordnede målet for kollegiet er å fremme en helhetlig, strategisk og ønsket utvikling av bibliotekfeltet, nasjonalt regionalt og lokalt. Arbeidet forankres i nasjonale og fylkeskommunale styringsdokumenter.  

Kollegiet skal jobbe for tilgang til gode bibliotek og bibliotektjenester for alle, uavhengig av hvor de bor i landet.  

Kollegiet skal delta aktivt i dialogen om hva slags rolle bibliotekene kan ta i samfunnet, styrke biblioteket som samfunnsutvikler og bidra med kompetanse og kunnskapsgrunnlag for gode beslutninger på bibliotekfeltet. 

Kollegiet skal bidra til gjensidig forståelse, faglig utvikling, erfaringsutveksling og samarbeid på bibliotekfeltet.   

Organisering og drift (hvordan) 

Overordnede/felles strategier  

  • Kollegiet skal drøfte og gi innspill til faglige og bibliotekpolitiske saker som har nasjonal interesse.    
  • Høringsuttalelser og andre innspill til politiske organ, som utarbeides av kollegiet, skal gå tjenestevei i den enkelte fylkeskommune.    

Oversikt over feltet   

  • Kollegiet skal ha oversikt over og diskutere innbyggernes tilgang til bibliotektjenester, via folkebibliotekene og bibliotekene i grunn- og videregående skole.   
  • Kollegiet skal ha oversikt over og diskutere utvikling i bibliotekfeltet, nasjonalt og internasjonalt.  
  • Kollegiet skal ha oversikt over og diskutere aktuelle politiske og administrative prosesser og utfordringer som kan ha konsekvenser for bibliotektilbudet.  

Utvikling av fagområdet   

  • Kollegiet skal samarbeide om, ta initiativ til, og koordinere utviklingsprosjekter på tvers av fylkesgrensene.   
  • Kollegiet deltar i relevante samarbeidsforum for biblioteksektoren.   
  • Kollegiet skal, hvis mulig, delta i relevante nasjonale utvalg og utredningsgrupper, samt i nordiske program- og plankomitéer.   
  • Kollegiet skal jevnlig informere og diskutere aktuelle biblioteksaker og utviklingen på feltet med fylkeskulturdirektørene.  
  • Kollegiet skal samarbeide med og bidra med informasjon om bibliotekutvikling til andre relevante regionale aktører, i tråd med fylkeskommunens samfunnsutviklerrolle.  

Organisering og arbeidsform   

  
Deltakere i kollegiet   

Fylkeskommunene er representert ved ledere for regional bibliotekutvikling.   

Arbeidsutvalget (AU)  

Nytt arbeidsutvalg konstitueres årlig, på fylkesbiblioteksjefenes årsmøte. Arbeidsutvalget består av fire medlemmer inklusive leder. Medlemmene utpekes etter en rulleringsordning vedtatt av kollegiet.    

 Lederen for arbeidsutvalget er også leder/koordinator for kollegiet.  
  
Arbeidsutvalget forbereder det faglige innholdet i nettverksmøtene.   

Arbeidsutvalget koordinerer kollegiets samarbeid med andre organer, for eksempel fylkeskulturdirektørenes arbeidsutvalg og Nasjonalbiblioteket.   

Arbeidsgrupper  

Kollegiet utnevner arbeidsgrupper ved behov.  

Møter  

Kollegiet møtes fysisk 1 gang i året (årsmøte).   
Det gjennomføres digitale nettverksmøter gjennom hele året etter en oppsatt plan.  

Det skal føres referater fra møter i arbeidsutvalget og i nettverket.  Møtereferater, og annet relevant materiale ligger åpent på https://bibliotekutvikling.no/fylkesbibliotekene. Det enkelte medlemmet er ansvarlig for formidling av referat internt i sin organisasjon. Arbeidsutvalget er ansvarlig for formidling av informasjon mellom nettverket og fylkeskulturdirektørene.  

Det tas initiativ til minst ett møte i året mellom kollegiet og Nasjonalbiblioteket.  

Kommunesektorens organisasjon (KS) inviteres til å delta i møter med kollegiet og arbeidsutvalget når det er hensiktsmessig. Andre aktuelle samarbeidspartnere kan inviteres til nettverksmøter og til møter med arbeidsutvalget.  

Kanaler for samhandling og informasjon  

Arbeidsutvalget er ansvarlig for at viktig dokumentasjon ivaretas ved skifte av system. Per juni 2024 er disse kanalene i bruk:  

Kollegiet måler og evaluerer sin effekt og kvalitet gjennom utarbeidelse og vedtak av årsrapport. 

Mandatet ble godkjent av fylkeskulturdirektørene 21.06.2024, og erstatter fylkesbiblioteksjefkollegiets statutter fra 2015