
Årets konferanse vil sirkle rundt ytringsfrihet og fortellinger om sannhet. Hvordan kan vi sikre at alles historie blir bevart, og gjøre den tilgjengelig?
I krig er sannheten det første offer. I verdens konfliktområder og kriger ser vi at makt også handler om makten til å eie historien. Å fjerne motpartens historie, og bytte den ut med egen, blir benyttet for å legitimere handlinger og overgrep. I tillegg ser vi hvordan falske nyheter og ekstreme ytringer kan bli brukt for å undergrave tillit og stabilitet.
Blant årets foredragsholdere er journalist Yama Wolasmal som deler innsikt fra sine erfaringer som krigsreporter, og Jørgen Watne Frydnes som belyser viktigheten av å ta vare på historien.
Historiker Mona Ringvej gir et innblikk i hvordan ny historie blir til, og hvem som får definere den, mens Kjersti Løken Stavrum, styreleder i PEN, tar opp grensene for ytringsfrihet og selvensur.
Konferansen inkluderer en faglig diskusjon om kunstig intelligens og historieforelling. Hvilke konsekvenser får det dersom vi slipper KI til med å frembringe bøker? Hva slags historie kan vi risikere å ende opp med?
Som alltid får vi siste nytt fra ledelsen i Nasjonalbiblioteket. I år får vi også inspirasjon fra nettverkskoordinator av Nederlandsk nasjonalbibliotek og leder av EBLIDA, samt faglig påfyll innen ledelsespsykologi fra psykolog Emil Mogård.
Les mer om programmet og foredragsholdere: