SøT-saker for enhver smak

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Harstad – Hárstták bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: FNs bærekraftsmål og bibliotek, Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:100 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2021, 2022, 2023

Søknad

Rapporter

Tilleggsinformasjon

  • Felles strategi- og handlingsplan er under utarbeidelse og vil etter planen bli ferdig i 2023.

    Publisert: 06. mars 2023

Mål

Overordnet mål:
Etablere et sterkt og varig samarbeid mellom bibliotekene i Sør-Troms og Bok- og kulturbussen i Sør-Troms. Biblioteksamarbeidet skal styrke og utvikle bibliotek- og kulturtilbudet for alle innbyggerne i regionen.
Delmål:
Forankre biblioteksamarbeidet i en felles strategisk plan, der regionens særegenheter fremheves. Planen vil også inkludere en handlingsdel. Kommunikasjons- og møteplan utarbeides med faste møtepunkt, både digitale og fysiske møter.
Kompetanseheving tilpasset SøT-bibliotekan gjennom Troms og Finnmark fylkesbiblioteks prosjekt «Folkebibliotek som kunnskapsaktør» og videreutviklingen i «Folkebibliotek som kunnskapsaktør 2.0».

Beskrivelse

Bakgrunn for biblioteksamarbeidet

Samarbeidet mellom folkebibliotekene i Sør-Troms og Bok- og kulturbussen ble etablert 03.mars 2017 i Harstad. Bibliotekene i samarbeidet er: Gratangen folkebibliotek, Harstad bibliotek, Ibestad folkebibliotek, Kvæfjord bibliotek, Lavangen bibliotek, Salangen bibliotek, Tjeldsund bibliotek (tidligere Skånland bibliotek og Tjeldsund bibliotek) og Bok- og kulturbussen i Sør-Troms.
Samarbeidet består av de sørligste kommunene i tidligere Troms fylke, derav navnet SøT-bibliotekan. Ved å ha stor S og T fremheves lokasjonen Sør-Troms, med en liten ø i midten får vi frem at vi er sør i fylket. Videre er ordet bibliotekan dialektordet for bibliotekene.
I 2018 arrangerte vi et seminar for SøT-bibliotekan på Sortland med faglig bistand fra Troms fylkesbibliotek og en ekstern konsulent. Her avklarte vi forventninger og bestemte hvilke områder vi skulle jobbe videre med. Vi belyste også noen utfordringer i samarbeidet, blant annet struktur, bevisstgjøring og synlighet.
Siden oppstartsseminaret i 2018 har flere bibliotek i Sør-Troms fått nye biblioteksjefer som trenger SøT-bibliotekan som en støttespiller og møteplass, og for å sikre kontinuiteten i samarbeidet.
Tjeldsund bibliotek er et nytt bibliotek bestående av bibliotekene i gamle Skånland kommune (Troms) og Tjeldsund kommune (Nordland). Sammenslåingen gir nye utfordringer.

Prosjektets visjon

SøT-bibliotekan sin visjon er å være inkluderende, skapende, berikende og inspirerende møteplass for alle innbyggerne i Sør-Troms.
Prosjektets innhold
SøT-bibliotekan ønsker i felleskap å styrke samarbeidet for å kunne gi et bedre tilbud til alle regionens innbyggere, inkludert brukere, studenter, forskere og næringslivet.
Et godt samarbeid i SøT-bibliotekan kan være nøkkelen til å gi et større flertall av innbyggerne et bredere og rikere bibliotektilbud.

Samarbeid

SøT-bibliotekan har fått en god start, men vi ønsker å videreutvikle samarbeidet, noe som dette prosjektet kan gi oss en mulighet til. En utfordring er at SøT-bibliotekan består av flere små bibliotek med få ansatte, noe som gjør oss sårbare. Biblioteksamarbeidet åpner opp for muligheten til flere kollegaer, bedre samhold og en økt faglighet.
SøT-bibliotekan har hatt samarbeidsmøter, blant annet i form av videomøter og fysiske samlinger. På møtene er det en agenda, møteleder og en referent.
Gjennom samarbeidet har vi anskaffet strømmeutstyr til alle og har en felles bruker på en strømmetjeneste.
SøT-bibliotekan er også en del av prosjektet “Folkebibliotek som kunnskapsaktør” i regi av Troms og Finnmark fylkesbibliotek. Biblioteksjefen i Harstad deltar i arbeidsgruppa. Gjennom dette prosjektet har Harstad bibliotek en superbruker for alle i biblioteksamarbeidet som fungerer som en ressurs ved de mer kompliserte referansespørsmålene.
Harstads superbruker (og de andre superbrukerne ved bibliotek i Troms) lager blant annet kurs for bibliotekansatte i prosjektet, det er naturlig å videreføre dette arbeidet. Ansatte i regionen har deltatt på kompetansehevingskurs som har vært tilbudt gjennom prosjektet.
Gjennom dette prosjektet ønsker vi å få til et sterkere samarbeid og en bedre utnyttelse av ressursene i SøT-bibliotekan. De konkrete tiltakene kan være innenfor samlingsutvikling og egne produksjoner som kommer alle innbyggerne i regionen til gode.
Troms og Finnmark fylkesbibliotek arbeider videre med samlingsutvikling i prosjektet «Folkebibliotek som kunnskapsaktør 2.0» der SøT-bibliotekan også skal delta.
Det er viktig å få innbyggerne til å føle et eierskap til bibliotektjenesten vår, spesielt de brukergruppene som har følt seg fremmedgjort. Samskaping kan være med på å forankre og å gjøre bibliotekene mere relevante for innbyggerne.
Musikkavdelingen ved Harstad bibliotek kan bistå med musikk-kasser som kan inneholde cd-er, noter og bøker om musikk, instrumenter og kor-sett. Denne samlingen vil kunne ha et stort bruksområde ut til bibliotek, kor, kulturskoler og musikkskoler. Tilbudet kan videreutvikles for SøT-bibliotekan med kompetanseheving.
SøT-bibliotekan kan drive med samlingsutvikling med et fokus på lokale særegenheter, noe som igjen kan fungere med ei utveksling av bokkasser innad i samarbeidet.
Bok- og kulturbussen kan bistå med klassesett til de skoler i regionen som trenger dette.

Overordnet plan med handlingsdel

For å sikre samarbeidet og skape forutsigbarhet, skal det utarbeides et plandokument med en handlingsdel. SøT-bibliotekan forplikter seg til å følge planen for at vi i fellesskap skal kunne oppnå målene. Dette ønskes forankret ved lokal politisk behandling av planen. Plandokumentet skal inneholde en handlingsdel for møteplan, årshjul, kampanjer og felles aktiviteter.
Planens innhold skal utvikles i fellesskap. Troms og Finnmark fylkesbibliotek være viktig for SøT-bibliotekan framover, både som samarbeidspartner og ressurs.
I arbeidet med planen kartlegges styrker, ressurser og utfordringer som finnes i de forskjellige bibliotekene.

Organisering av prosjektet

Kartlegging er krevende og derfor nedsettes det en prosjektgruppe med en prosjektleder, som med hjelp fra bibliotekene kartlegger og holder trådene samlet. Det vil her være naturlig at en av deltakerne i prosjektgruppa er en representant fra Troms og Finnmark fylkesbibliotek. De resterende medlemmer i prosjektgruppa hentes fra SøT-bibliotekan.
En del av prosjektgruppas oppgaver vil være å hospitere i SøT-bibliotekan. Videre skal prosjektgruppa og SøT-bibliotekan møtes på workshop 3 ganger årlig.

Prosjektgruppe:
Prosjektleder, representanter fra SøT-bibliotekan og representant fra Troms og Finnmark fylkesbibliotek.