Søppelutrydding

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Vestvågøy bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Nye formidlingsmetoder, Nye samarbeidsformer og partnerskap, Utvikling av nye bibliotektjenester
Samlet støtte:120 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2017, 2018, 2019

Søknad

Rapporter

Lenker

Mål

Å utvikle biblioteket som læringsarena, ressursbank og samarbeidspartner med tanke på å løse konkrete samfunnsproblem.

Beskrivelse

BAKGRUNN
Plastposehvalen på Sotra ble for mange en ekstra ubehagelig påminnelse om hvilke fotavtrykk forbrukspraksisen vår setter i naturen. Vi som bor i et øyrike med hav på alle kanter, har imidlertid lenge sett med uro på det maritime avfallet som hver dag skyller innover strendene våre. Unge mennesker har vokst opp som ivrige miljøagenter, før de, gjerne i forkant av tenårene mister både motet og interessen, og dessverre gjerne ender opp i apatien sammen med resten av oss.

Folkebibliotekene tjener på mange vis som den daglige matpakken til lokaldemokratiet. Vi kan bidra til at det overlever så vidt, eller vi kan utvikle ekstra gode og næringsrike tilbud, som i sin tur stimulerer flest mulig til å ta del. Meieriet bibliotek har ambisjoner om det siste. Som en sentral ressursbank og læringsarena ser vi det videre som spesielt viktig å inspirere unge mennesker til å ta vare på nysgjerrigheten sin og holde fast i troen på at samfunnsproblemer kan løses. Via nettstedet preciousplastic.com fant vi noen ressurssterke mennesker som deler denne troen, og som har rettet sitt fokus mot problemet med plastforurensning versus plast som ressurs. Prosjektet deres går i korte trekk ut på å formidle informasjon om og byggetegninger til relativt enkle konstruksjoner som kan (henholdsvis) kutte og smelte om plastsøppel. Denne globale informasjonsdelingen tjener i sin tur som utgangspunkt for vårt eget lokale bibliotekkonsept.

SØPPELUTRYDDING MED BIBLIOTEKET SOM INNSATS
I følge denne https://www.nrk.no/natur/xl/eit-evig-hav-av-plast-1.13358850 artikkelen på NRK.no havner 15 tonn plast i havet hvert eneste minutt. Meieriet bibliotek ser på søppelutrydding som et opplagt satsingsområde for en region der man er ekstra sårbar for forurensning med tanke på både beliggenhet, fiskeri og turisme. I den forbindelse ønsker vi å bidra til at det utvikles spisskompetanse hva angår å samle inn maritimt plastsøppel, for så i størst mulig grad å foredle dette søppelet til en ressurs. Ved å knytte til oss fagpersoner fra Lofoten Avfallsselskap (LAS) og Vest-Lofoten videregående skole – Lofoten maritime fagskole (VVS) ønsker vi for det første å gjøre det mulig for unge mennesker å utvikle de nevnte konstruksjonene som kutter og smelter plast, med for eksempel filament til 3D-printere som sluttprodukt. Via et samarbeid med Vestvågøy ASVO (= overtar produksjonen) og Qltura fritidsklubb (= samlokalisert med biblioteket) ønsker vi deretter å legge til rette for at de resirkulerte produktene som produseres lokalt, kan brukes som utgangspunkt for aktiviteter og læring i biblioteket, noe som i sin tur vil kunne bidra til økt bevissthet, nysgjerrighet og mobilisering for søppelutrydding i befolkningen som helhet.

1) Søppelutrydding som elevbedrift
Programfaget Elevbedrift har de siste tiårene gitt mange ungdommer en verdifull forsmak på så vel bedriftsetablering og markedsføring som produktutvikling og forskning i mer generell forstand. I samarbeid med fagpersoner ved LAS og VVS vil vi høsten 2017 presentere den grunnleggende ideen og kompetansen rundt preciousplastic-teknologien for de potensielle elevbedriftene ved VVS. Videre vil vi legge til rette for at en elevbedrift selv kan gå i gang med å utvikle strategier for å samle inn nødvendige ressurser (maritim plast), bygge de nødvendige installasjonene samt produsere filamenter/øvrige produkter for salg. Meieriet bibliotek vil dernest melde sin interesse som kjøper av sluttproduktet, men det må i prinsippet også være åpent for en bredere markedsføring. Rent skolefaglig må elevbedriften(e) naturligvis utformes slik at det oppfyller de aktuelle læreplankravene. I samfunnsmålestokk vil et slikt prosjekt stimulere til interesse for utvikling av ny teknologi generelt og ny miljøteknologi i særdeleshet. Endelig vil prosjektet også kunne fremme elevenes tilhørighet til lokalsamfunnet og gi dem en verdifull opplevelse av å gjøre en forskjell. Når elevbedriften er avsluttet, vil vi etter avtale donere konstruksjonene til Vestvågøy ASVO samt sørge for at bedriften får opplæring i å videreføre produksjonen. På denne måten har vi skapt en sirkel fra søppel til ressurs, med økt miljøbevissthet, kompetanseutvikling og stimulering av lokal næringsutvikling i kjølvannet.

2) «Makerbot 8370»: 3D-printer med lokalt produsert råstoff til folket
De fleste folkebibliotek ser det i dag som en sentral oppgave å gjøre ny teknologi tilgjengelig for folk flest, og vi kjenner til at flere allerede har gått til innkjøp at 3D-printer til disposisjon for interesserte publikumsgrupper. Vi vil for det første slutte oss til en slik strategi. Dernest er ambisjonen at vi, gjennom søppelutryddingsprosjektet, skal kunne kjøpe filamenter til 3D-printeren vår av de lokale elevbedriftene vi har vært med på å legge til rette for, og deretter av Vestvågøy ASVO. Prosjektet får i så måte både en praktisk og en symbolsk miljøverdi. Den første henger sammen med at vi faktisk skaper nye produkter gjennom rydding og innsamling av søppel. Symbolverdien springer på sin side ut av eksemplets makt; fordi vi tar stilling og viser vei til konkret handling i en verden der avmakt overfor viktige samfunnsspørsmål dessverre brer om seg.

«In makerspaces, people share supplies, skills, and ideas, and often work together on projects.» http://library-maker-culture.weebly.com/what-are-they.html

Vi holder for tida på med å transformere og transportere oss fra Vestvågøy bibliotek i rådhuskjelleren på Leknes til Meieriet bibliotek i unike Meieriet kultursenter. Atmosfæren koker av nye muligheter og forventninger, og vi gleder oss til å ønske enda flere velkommen som mer eller mindre daglige bibliotekbrukere når vi åpner dørene i mars. Vi har mange nye arrangement og tilbud i støpeskjeen. Gjennom det aktuelle søppelutryddingsprosjektet ser vi spesielt fram til å bli mer synlig, relevant og attraktiv for de litt eldre ungdommene. I forlengelsen håper vi også at dette samarbeidsprosjektet kan representere starten på vårt eget inkluderende Makerspace i videre forstand.