SkaperStormen Digital historiefortelling

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Bodø bibliotek
Prosjektkategori:Fritt forsøk
Samlet støtte:400 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2017, 2018, 2019, 2020

Søknad

Mål

Stormen bibliotek søker med dette om prosjektmidler til et utviklingsprosjekt for å etablere en satsing for ungdom rundt historiefortelling i den digitale tidsalder. Prosjektet bygger videre på ungdomsnettverket Unge Stormen, med fokus på å utvikle kunnskapsbyggende aktiviteter med digital historiefortelling som utgangspunkt, innen tema som film, grafisk design, virtual reality og koding. Aktivitetene skal utvikles i dialog med ungdommen selv og eksterne samarbeidspartnere. Erfaringer og verktøykasser for gjenbruk skal deles fritt på nett med andre bibliotek og miljø.

Prosjektets mål
Kunnskapsformidling og mediebruk er i rask endring, drevet bl.a. av en akselererende teknologisk utvikling. Dette utfordrer biblioteket til fortsatt å demonstrere sin relevans, for hvert nytt ungdomskull som kommer til.
Prosjektets overordnede mål er å bidra til at ungdom i Bodø lærer historiefortelling gjennom digitale medier, erfarer koblingen mellom teknologiske og estetiske fag, og derigjennom får gode verktøy og muligheter i fremtidens arbeidsmarked. Prosjektet skal:
1. Videreutvikle Unge Stormen som nettverk
2. Utvikle Stormen bibliotek som navet i regionens ungdomssatsing på film, teknologi og historiefortelling.
3. Utvikle verktøykasser for alle aktiviteter, som deles fritt med andre bibliotek og interessenter
4. Utvikle en robust og bærekraftig modell for organisering av aktiviteter for unge
5. Finne varig finansiering av satsingen

Beskrivelse

Avsnittene nedenfor er relevante utdrag fra prosjektets fulle prosjektbeskrivelse, se vedlegg for ytterligere detaljer:

2 Prosjektets leveranser

2.1 Organisasjonsmodell for aktiviteter
I organiseringen av aktivitetene vil vi bygge videre på erfaringer fra tidligere prosjekter, særlig Unge Stormen og Fattigdomsprosjektet. Gjennom Unge Stormen har vi erfart viktigheten av ungdomsmedvirkning, hvor ungdommene selv har fått og tatt ansvar for prioritering, planlegging og gjennomføring av aktiviteter. Selv når aktivitetene forutsetter eksterne veiledere har ungdommene selv sekretariatsrollen for alle aktiviteter. Gjennom Fattigdomsprosjektet har vi lært mye om hvordan man skal utforme og markedsføre aktiviteter for å nå også vanskeligstilt ungdom, eksempelvis i forhold til begrepsbruk (eks. er «nybegynnerkurs» nøytralt og stigmatiserer ikke målgruppen) og målrettet markedsføring (eks. via ungdomsseksjon og NAV).
Samtidig skal prosjektet favne aktiviteter med ulik modenhet og rolledeling, fra nye egeninitierte aktiviteter (eks. film), til nye aktiviteter i samarbeid med eksterne miljø/samarbeidspartnere/ildsjeler (eks. Historiefortelling gjennom grafisk design) til aktivitetssamarbeid med etablerte tilbud (eks. Koding med Kodeklubben/DND). Det blir derfor viktig å prøve ut flere ulike måter å organisere samarbeidsaktiviteter på, for å lære hvilke modeller som fungerer best i ulike sammenhenger.
For å sikre at aktivitetene blir tilgjengelige for flest mulig struktureres aktivitetene innenfor tvert tema ut fra et modulprinsipp, hvor
– hvert tema består av 3-4 moduler
– hver modul typisk består av 3 samlinger på kveld eller helg
– modulene er selvstendige og kan tas uavhengige av hverandre
For å sikre involvering og rekruttering på tvers av ulike tema vil en i tillegg legge opp til fellessamlinger minimum to ganger i året – eks «Søndag i Stormen» – med en tematikk som egner seg for felles prosjekt på tvers av temaene. Eksempel på en slik tematikk kan være «Ung i Bodø», som ulike grupper kan arbeide med på tvers av historiefortelling, film, design og andre tema.
Håpet er å kunne profilere tilbudene også via andre bibliotek i regionen, slik at ungdom derfra kan delta på eksempelvis større fellesaktiviteter (eks «Søndag i Stormen»).
Organiseringen av aktiviteter innenfor hvert tema vil i utgangspunktet baseres på følgende hovedprinsipp:
1. Roller:
• Prosjektleder: koordinerer aktivitetene opp mot andre aktiviteter
• Prosjektgruppe: Hvert konsept har sin egen prosjektgruppe med engasjerte ungdommer, som planlegger, gjennomfører og dokumenterer aktivitetene sammen med prosjektleder. Fungerer som sekretariat på samlinger.
• Faglig veileder: Nødvendig ekstern fagkompetanse koordineres av prosjektleder, om den er innleid eller leveres av samarbeidspartnere/ildsjeler
2. Hovedaktiviteter:
• Planlegging: Prosjektleder gjør innledende planlegging ift tidsperiode, ressursbehov og utstyrsbehov
• Forberedelser: Prosjektleder, prosjektgruppen og faglig veiledere velger tematikk og lager innhold for modulene
• Gjennomføring: Modulene gjennomføres av representanter fra prosjektgruppen (sekretariatansvarlig for praktisk tilrettelegging) og faglig veileder.
• Dokumentasjon: Materialet til modulene utvikles med tanke på enkelt gjenbruk og deling, og en verktøykasse for hver modul deles via prosjektets nettside til andre interesserte.
3. Utstyr:
• Utstyrsbehovet vil variere fra tema til tema og må avdekkes tidlig for å sikre gjennomførbarhet.
Samtidig blir det for hvert tema viktig å følge med på hvordan samspillet mellom prosjektledelse, prosjektgruppen og faglige veiledere fungerer og bør organiseres, for å sikre at rammene som legges for aktiviteten ikke går ut over ungdommens kreativitet og engasjement.

2.2 Prioriterte tema
Gjennom prosessen med involvering av ungdom og dialog med andre miljø kom det opp mer enn 20 ideer til aktiviteter i SkaperStormen. Disse ideene ble så sammenstilt til et mindre antall større tema, som man gjennom dialog med eksterne fikk trygghet for den kompetansemessige og tekniske gjennomførbarheten av. Temaene er som følger:
• Historiefortelling
• Film
• Grafisk design
• Droner
• Koding
• Virtual Reality
• Blogg

For å sikre at disse temaene har appell blant ungdommen i målgruppen ble de så tatt tilbake og testet bredt på ungdommene i Unge Stormen, gjennom en serie spørreundersøkelser på Unge Stormens ulike Facebook-grupper. Totalt 97 respondenter gav sin tilbakemelding, som verifiserte temaenes appell i målgruppen (se vedlegg for detaljer om hvert tema og respondentenes prioritering av dem).

Prosjektets arbeid med de ulike temaene er tenkt lagt ut i tid, typisk med to nye tema pr. år, i tillegg til historiefortelling som er tenkt kjørt løpende gjennom hele perioden. Her vil ungdommenes prioritering legges vekt på, men også kompetanse- og utstyrsbehov vil kunne spille inn på rekkefølgen temaene lanseres i.
Målet med organiseringen av aktivitetene innenfor de ulike temaene er å bygge videre på Stormen bibliotek som arena og ungdommen i Unge Stormen som nettverk.

2.3 Verktøykasser for deling og gjenbruk
For å sikre at dette blir en langsiktig bærekraftig satsing i Stormen – og at erfaringene kan gjenbrukes av bibliotek / miljø andre steder – skal erfaringene fra alle moduler som utvikles dokumenteres og pakkes til digitale verktøykasser. Disse skal deles fritt på nett, og det det kan i den sammenheng blir aktuelt å vedlikeholde en blogg over satsingens ulike aktiviteter.
Avhengig av modulenes tematikk og kompleksitet kan verktøykassene bestå av alt fra kun en enkel beskrivelse av regien for en samling, til også å omfatte nødvendige maler for handouts, linker til nødvendig programvare, kodesnutter, etc.
Et viktig tilleggsperspektiv i prosjektets erfaringsdeling blir å bevisst velge ut og kommunisere hvilke moduler/aktiviteter som egner seg for gjenbruk i mindre bibliotek og for enkeltsamlinger. Her er ambisjonen også å inkludere representant for et mindre bibliotek i regionen i prosjektets styringsgruppe, for å ivareta dette perspektivet på en god måte.