Reine Ord – med andre ord

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Vestvågøy bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass
Samlet støtte:60 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014

Søknad

Mål

Den nye bibliotekloven framhever folkebibliotekets rolle som uavhengig arena for offentlig samtale og debatt, og i 2013 ble Bragejuryens hederspris tildelt folkebibliotekene med referanse til rollen som «en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere, som daglig samler tusenvis av mennesker til samtale, stille fordypning, opplesninger eller lesning.» Vestvågøy bibliotek ønsker å feire denne tildelingen ved å sende hederen og stafettpinnen videre til sine brukere. I samarbeid med litteraturfestivalen Reine Ord i nabokommunen Moskenes vil vi mer konkret invitere alle interesserte til et gratis «forfatterbad» utarbeidet og gjennomført i tett samarbeid med Lofotbibliotekenes brukere. Gjennom en slik prosess ønsker vi å gi brukerne våre mer nærhet til så vel biblioteket som institusjon, som til de tekstene som formidles her. I jubileumsåret 2014 ser vi det også som spesielt interessant å bidra til en demokratisering av den offentlige debatten om litteratur.

Beskrivelse

REINE ORD OG BIBLIOTEKET

Som den nye bibliotekloven tydelig stadfester, er ikke biblioteket bare et sted der materiale stilles til disposisjon, men en institusjon som selv aktivt formidler materiale, og som tar initiativ til å fremme meningsutveksling og demokrati. I et lokalsamfunn er det ofte lokale problemstillinger som fanger offentlighetens interesse. Med mindre man selv er politiker, begrenses debattarenaer i stor grad til lokalpressen eller til mer interne organisasjoner. Litteraturfestivalen Reine Ord kan i forhold til dette betraktes som et vindu mot andre og ofte mer allmenne problemstillinger. De siste fem årene har arrangementet tjent som en liten oase for litteraturinteresserte Lofotinger og mange tilreisende. Hver vår lokker festivalen, med grunnlegger Wiggo Andersen i spissen, en rekke sentrale forfattere til det vesle fiskeværet Reine i Vestlofoten, og gjennom fire dager bidrar disse med samtaler, presentasjoner og opplesninger for betalende deltakere.

Fra festivalens egen internettside finner vi en konstatering av at Reine Ord fra begynnelsen av(…) «fremsto som en eksklusiv festival. Publikum fikk ta del i en unik begivenhet med et intimt tilsnitt man sjelden opplever i en så stjernespekket forsamling.» Som folkebibliotek er vi først og fremst opptatt av at Reine Ord representerer en gyllen anledning for oss til å la våre brukere tre inn på en arena de vanligvis bare betrakter på avstand. Vi ser hvordan vi som demokratisk kulturinstitusjon kan dra veksler på en anledning der så vidt mange sentrale forfattere oppsøker Lofoten, og ved å gi brukerne våre direkte eierskap til det planlagte prosjektet på Vestvågøy, bidrar vi samtidig til å gjøre festivalen mer tilgjengelig.

I forståelse med festivalarrangør Wiggo Andersen har vi til hensikt å etablere en «Leknesdag» som et fast innslag i Reine Ord. Her skal Vestvågøy bibliotek hvert år arrangere et brukerstyrt arrangement innefor festivalen; noe ingen, så vidt vi kjenner til, har gjort før oss. Når vi på denne måten vil få anledning til å samarbeide tett med festivalarrangøren om det enkelte års profil og forfatterutvalg, representerer det med tida en ytterligere demokratisering av Reine Ord. Mer konkret vil vi inkludere nye brukergrupper i kommende arrangement, herunder barn og ungdom, innvandrere/flyktninger, pensjonister, etc. Videre vil vi arbeide for å unngå at festivalen i framtida ”overlapper” øvrige kulturelle prosjekt i regionen, og på den måten sikre at arrangementet tilgjengeliggjøres for enda flere.

STRATEGISK FORANKRING AV PROSJEKTET

Som allerede vist, er prosjektet vårt først og fremst trygt forankret i biblioteklovens formålsparagraf om biblioteket som «møteplass og arena for offentlig samtale og debatt». Nordland fylkesbibliotek har i sitt forslag til Regional plan for bibliotek i Nordland 2013-2025 lagt vekt på bibliotekene som kulturarena og et sted for aktiv formidling til alle brukergrupper i samfunnet. Bibliotekene skal bidra til økt livskvalitet, livskraftige regioner og lokalsamfunn samt verdiskapning og kompetanse. Endelig er en satsning på biblioteket som iverksetter av brukerstyrte arrangementer som dette høyst forenlig med Vestvågøy kommunes satsing på et nytt kultursenter, der folkebiblioteket er tenkt som et hjerte i bygget.

ÅRETS ARRANGEMENT

Som bibliotekansatte tar vi hver bokhøst samt hver dag som følger, pulsen på brukerne våre: Hvilke forfattere er de mest spente på?, Hvilke titler er mest attraktive å reservere? Hvilke bøker får best tilbakemeldinger når de leveres? Årets forfatterliste for Reine Ord forelå allerede da vi kom inn i prosessen. Med dette som utgangspunkt, har vi valgt fem forfattere som vi på hver sin måte føler oss trygge på at brukerne våre vil interessere seg spesielt for. Disse er: Cecilie Enger, Jon Michelet, Jørn Lier Horst, Jon Aivide Lindqvist og den lokale forfatteren Frode Granhus.

Årets Reine Ord går av stabelen 29. mai – 1. juni. Leknesdagen «med andre ord» legges til fredag 30. mai, og vi vil da arrangere en litterær salong der et utvalg de nevnte forfatterne stiller opp i samtaler med (representanter for) bibliotekets brukere. På forhånd inviterer vi bibliotekbrukere fra hele Lofoten til å bli med i arbeidsgrupper på 3-6 personer, der hver gruppe jobber fram et sett spørsmål og innspill til «sin» respektive forfatter. Resultatet av dette arbeidet skal foreligge som en ”samtaleguide”, og hver gruppe velger en representant til å føre ordet under arrangementet. Biblioteket tar ansvaret for å strukturere og moderere innspillene, samt forberede forfatterne på deres roller i forkant. Arbeidsgruppenes frihet og handlingsrom blir sentralt i hele prosessen, og ved å på denne måten gi initiativet til bibliotekbrukere med ulik erfaringsbakgrunn og interesser, tilfører vi festivalen et nytt og bredere perspektiv.

REINE ORD – LEKNESDAGEN «med andre ord» ER PLANLAGT SOM FØLGER:

1) Litterær film
I samarbeid med Reine Ord og Filmklubben viser vi den prisbelønte vampyrfilmen «La den rette komme inn» på storskjerm i lokalene til kafeen Himmel og Havn. Forfatter og manusforfatter bak filmen; Jon Aivide Lindqvist innleder og svarer på spørsmål i etterkant. Arrangementet er tenkt som et supplement til den mer «modne» litterære profilen dette års arrangement har fått. Enkel servering. Arrangementet har inngangsbillett.

2) «-Så spør jeg deg»
I samarbeid med Reine Ord arrangerer vi en litterær salong i lokalene til Kunstforeningen på Leknes. Her vil Jon Michelet, Cecilie Enger og Jørn Lier Horst etter tur samtale og diskutere med utgangspunkt i spørsmål fra våre brukere. Representantene for arbeidsgruppene fører ordet, og med støtte fra oss, vil de fungere som «programledere» i hver sin runde. Det vil være mulig for forfatterne å kommentere hverandres bidrag, og det vil åpnes for spørsmål fra publikum. Servering av frukt/snacks og mineralvann. Arrangementet er gratis.

3) Brukerne gir tilbake
Umiddelbart etter salongen arrangerer vi en sosial sammenkomst med musikalske/litterære/kunstneriske bidrag fra folkebibliotekets brukere. Her ønsker vi at den lokale forfatteren Frode Granhus skal innlede. Hensikten er å få til en arena for uformell prat og kulturutveksling mellom forfattere som deltar på festivalen og bibliotekbrukere/publikum fra hele Lofoten. Dette foregår også i lokalene til kafeen Himmel og Havn. Arrangement vil inkludere mat og drikke og ha inngangsbillett.

Arrangement nummer 1 og 3 vil både tjene som en «innramming» av hovedarrangementet og representere selvstendige bidrag til prosjektet, med hensyn til litteraturformidling og brukermedvirkning.

Leknes ligger sentralt plassert som regionsenter i Lofoten, og et arrangement her vil poteniselt trekke et geografisk bredt sammensatt publikum. Vi ønsker at alle som vil, skal få anledning til å delta, og arrangerer derfor bussavgang til øst (Svolvær) og vest (Å) etter arrangementet, siden det ikke går rutebuss så sent.

ERFARINGSFORMIDLING OG VEIEN VIDERE

Vi kjenner ikke til at det per i dag eksisterer lignende prosjekter som det vi her søker støtte til. Det vil derfor bli viktig å formidle de erfaringene vi gjør oss videre, både til Nordland Fylkesbibliotek og andre folkebibliotek.Av spesiell interesse for oss blir det her å tjene som en ressurs for de øvrige folkebibliotekene i Lofoten, samt involvere disse enda tettere i samarbeidet om arrangementet i framtida. Videre vil vi tilgjengeliggjøre erfaringer via nettsider, facebook og lokalaviser, og vi forteller gjerne om prosjektet vårt i ulike, herunder for eksempel fylkeskommunale fora.

I 2015 flytter Vestvågøy bibliotek inn i Meieriet kultursenter og framtidige arrangement kan arrangeres i egne lokaler.

Vi søker med dette om 55000,- i støtte til årets arrangement. Neste år kommer vi tilbake med en treårig søknad.