Lokaldebatten

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Rana bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass
Samlet støtte:50 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014, 2015

Søknad

Rapporter

Mål

1) Etablere biblioteket i Rana som en arena for debatt basert på aktuelle saker som er oppe i media og gjenstand for diskusjon og meningsutvekslinger.
2) Bidra til økt engasjement og økt deltakelse lokalt i viktige samfunnsmessige saker.

Beskrivelse

Prosjekt «Lokaldebatten»

2014 er 200-årsjubileet for Norges grunnlov. Det er et demokratisk problem når få er engasjert i lokale og nasjonale saker, og vi vil søke å engasjere det brede lag av befolkningen. En rekke temaer av både lokal, regional og nasjonal karakter er oppe i media, og er gjenstand for til tider heftig debatt. Ofte blir det en litt snever deltakelse og informasjonsflyt. Bibliotekets rolle som samfunnsaktør der man skal søke å gi alle lik tilgang til informasjon står sterkt. Det å også utvikle bibliotekene til å være et sted der man tar debatten, deler informasjonen på et nøytralt, terskelfritt møtested er ikke nytt, men det er heller ikke gjort i vesentlig stor grad verken lokalt eller nasjonalt. Vi ser for oss at terskelen for de fleste er lavere for å komme til biblioteket for å delta i/høre på en debatt, enn det er å møte opp i politiske møter og delta i avisinnleggsdebatter.
Ved at arena for debatten er i et åpent offentlig rom, vil man ikke kunne skjule seg og sine meninger bak pseudonymer i nettdebatter, men måtte står fremmed sine meninger. Avisenes debattfelt bidrar i dag til at mange kan «slippe unna» med innspill og meninger uten å måtte ta ansvar for det, vi får såkalte «nettroll».

Prosjektet skal synliggjøre at «Den gode debatten er ikke død på biblioteket». Arrangementene skal bidra til en kunnskapsbasert samfunnsdebatt med tid til å forklare resonnementer i diskusjonene. Vi skal søke å skape en motvekt til nyhetsdebatter, men også til politiske debatter. Arrangementene skal synliggjøre at politikk ikke bare er for politikere, men for alle. Målet er å utvikle en arrangementsform som engasjerer og trekker med flest mulig. At det blir etablert en debattarena og debattform som kan engasjere og motivere til at flere bidrar. Spesielt viktig blir det å prøve å engasjere ungdom i denne sammenheng. For å kunne oppnå dette må det etableres et samarbeid med ungdomsskolene og de videregående skolene.

Det er et mål at prosjektet skal munne ut i at arrangementene etableres som fast i bibliotekets planer.Lokalt kan Rana bibliotek utvikle en rolle slik som Litteraturhuset i Oslo har nasjonalt som et sted for aktuell samfunnsdebatt.

Et av delmålene vil være å etablere samarbeid med aktuelle aktører lokalt. Aktuelle samarbeidspartnere vil være administrasjonen i Rana kommune, de ulike politiske partiene i Rana, lokalavisen Rana blad, Rana frivilligsentral, Kunnskapsparken Helgeland, Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna, Nordland fylkesbibliotek, de videregående skolene, ungdomsskolene, lag og foreninger som arbeider innenfor de ulike fagområdene. Lokalt finnes det mange offentlige, private og frivillige aktører som vil være aktuelle å trekke inn avhengig av temaområde. Dette vil bidra til å øke brukermedvirkningen både i forhold til bibliotekets valg av tema for debatten, men også i lokalsamfunn og politikk generelt.

Selv om vi ser at det i prosjektperioden vil være naturlig at det er biblioteket som tar initiativ til debattemaer og deltakere, så er det et mål på sikt at andre aktører skal se biblioteket som et naturlig sted for å arrangere lignende.

Forankring

Den nye Bibliotekloven trådte i kraft fra 1. januar 2014. Den stiller større krav til biblioteket og dets rolle som samfunnsaktør og formidler. Dette prosjektet vil være et ledd i å imøtekomme lovens nye krav.

Kommuneplan for Rana 2006-2016 Strategisk del har som ett av flere mål Demokratiutvikling. Om det sier planen:
• Et overordnet mål er å sikre og styrke lokaldemokratiet. Grunnlaget for folkestyret
er at det er tydelige spilleregler for påvirkning og beslutning. Kvaliteten på
demokratiet vurderes av mange ut fra evnen til å slippe til og hensynta de
synspunkt som er i mindretall.
• Stimulering av engasjement og mobilisering av innbyggerne er demokratiserende
og gir lokalsamfunnet en positiv drivkraft.

I vår vedtas også Rana kommunes strategiplan for kultur. Et av målene i bibliotekets strategi er:
Jobbe for å øke bruken av biblioteket som en sosial møteplass og som arena for litteratur, kultur, opplevelser og debatt.

Biblioteket kan gjennom prosjektet bidra til å nå målene i Rana kommunes strategiske plan, og inngår som et virkemiddel for å nå egne strategiske mål.

Planen er å arrangere til sammen 7 arrangementer i løpet av 2014 og vår 2015, der vi ta utgangspunkt i saker som har vakt lokal debatt, og lage en møteplass der både fakta kan presenteres av nøytrale personer, saksinvolverte stiller opp som debattanter, og der debatten kan foregå i et åpent forum med møteleder tilstede. Vi tror dette kan bidra til at flere engasjerer seg i viktige samfunnsspørsmål og at man kan få et bedre grunnlag for å mene og ta avgjørelser i viktige saker.Etablering av samarbeid forøvrig vil skje i forhold til planleggingen av det enkelte arrangement og aktuelle samarbeidspartner på de ulike temaer.
Vi ser for oss 4 slike arrangementer i 2014, og 3 på våren 2015. Tema for de ulike arrangementene vil avhenge av hva som er aktuelle temaer på det aktuelle tidspunkt. Vi tenker at en av de første debattene tar for seg temaet ytringsfrihet. Dette har vært en meget brennhet sak lokalt på bakgrunn av håndtering av det kommunale delegasjonsreglementet og de ansattes rett til å ytre seg i saker av budsjettmessig karakter. Det foreligger også allerede muntlig avtale med Naturvernforbundet i Rana om gjennomføring av første temamøte 4. mars.

Plan for 7 debattmøter 2014/2015

2014
Mars: 4. mars. Tema miljø. I regi av naturvernforbundet
April: Tema: Ytringsfrihet og lojalitet – en motsetning?
September Skolestruktur
November Bymiljø og industri

2015
Januar Oppmykning av reglene for snøscooter kjøring. Er snøscooter og naturmiljø forenlig?
Mars Et levende sentrum – har vi det?
Mai Mo i Rana som studentby. Hvor står vi, hvor går vi?

Overføringsverdi
Formen som etableres og utvikles vil kunne ha overføringsverdi til andre (og så mindre) bibliotek. Etter endt prosjektperiode våren 2015 vil prosjektet resultere i en artikkel som vil publiseres i ett eller flere bibliotektidsskrifter. Her vil det bli fokusert på hvordan arrangementsformen har fungert. Hvor stor deltakelse det har vært på de ulike arrangementene, og i hvor stor grad man ser å ha nådd prosjektmålene.
Det er inngått avtale med Nordland fylkesbibliotek om å bistå med erfaringsoverføring til bibliotekene i Nordland i etterkant av prosjektet. Fylkesbiblioteket støtter også prosjektet økonomisk.

Rapportering
Det vil i etterkant av hvert enkelt arrangement bli laget en delrapport der oppmøte, deltakelse og gjennomføring vil bli evaluert. Disse danner grunnlaget for årsrapport ved utgangen av 2014, og samlet rapport over samtlige arrangement etter endt prosjektperiode (juni 2015).

Formen som etableres og utvikles vil kunne ha overføringsverdi til andre (og så mindre) bibliotek. Etter endt prosjektperiode våren 2015 vil prosjektet resultere i en artikkel som vil publiseres i ett eller flere bibliotektidsskrifter. Her vil det bli fokusert på hvordan arrangementsformen har fungert, hvor stor deltakelse det har vært på de ulike arrangementene, og i hvor stor grad man ser å ha nådd prosjektmålene.