Litteraturformidlingskompetanse

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Troms og Finnmark fylkesbibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Nye formidlingsmetoder
Samlet støtte:150 000
Antall tildelingsår:3-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014, 2015, 2016, 2017, 2018

Søknad

Mål

Arrangere en årlig konferanse om litteraturformidling og leseferdighet for ansatte i fylkesbibliotek for å heve kompetansen til ansatte som arbeider med å bistå kommuner og videregående skolers bibliotek i deres arbeid med disse temaene.

Beskrivelse

Vi ønsker å gjennomføre en årlig konferanse om litteraturformidling og leseferdighet for ansatte som jobber med disse fagområdene i fylkesbibliotek. Dette for å gi faglig påfyll av nasjonal og internasjonal art og skape en arena for erfaringsdeling og diskusjon. Gjennom konferansen skal fylkesbibliotekene få ny kunnskap som vil være til hjelp når vi bistår folke- og skolebibliotekene i deres arbeid med satsingene i Leseløftet 2010-2014 og Kulturdepartementets Leselyststrategi 2013. Fylkesbibliotekene stiller seg samlet bak dette tiltaket, og et rullerende arbeidsutvalg av ansatte i fylkesbibliotek planlegger og gjennomfører konferansen. Det søkes om midler som skal gå til å bestille foredragsholdere til tre konferanser i løpet av tre år.


I 2010 gjenopptok fylkesbibliotekene samlinger for ansatte i fylkesbibliotek, og samlingene har foreløpig blitt arrangert i Aust-Agder/Vest-Agder og Møre og Romsdal. Hensikten med å komme sammen var å få faglig påfyll av det som skjer innenfor bibliotekutvikling i Norge, dele erfaringer om hva som foregår i alle fylkene, diskutere faglige problemstillinger som gjelder spesielt for ansatte i fylkesbibliotek og nettverksbygging. På samlingen i Ålesund ble det tatt initiativ til nettverksgrupper innenfor de ulike fagfeltene vi jobber med. En av gruppene som ble etablert er ”litteraturformidlingsgruppa”. Den skal bygges opp slik at nettverket kan ivareta litteraturformidling fra fylkesbibliotekenes synsvinkel med tanke på fremtidig samarbeid og utveksling av erfaring. En arbeidsgruppe tok initiativ til en litteraturformidlingskonferanse som gikk over to dager i mai 2013 på Lillehammer. Her deltok ansatte fra nesten alle fylkesbibliotek i Norge.

Årets konferanse hadde hovedtemaene bibliotek og litteraturhus, litteraturfestivaler og strategier for fylkesbibliotekenes arbeid med litteraturformidling. Tilbakemeldinger og erfaringer fra årets konferanse viser at det er interesse og ønske om å videreføre denne konferansen. Planlegging av konferansen er tenkt å rullere mellom fylkesbibliotekene for å få fordeling av arbeidsbelastningen. En av vurderingene fra konferansen var at det er verdifullt for oss som fylkesbibliotek å ha en kontaktflate som, i tillegg til det teoretiske, går på det helt praktiske. Det blir en reell kompetanseheving både med faglighet på konferansen og i arbeidsgruppen på produksjon. Det er også en verdi i seg selv for deltakerne å møtes i denne type forum med rom for å snakke sammen og bli kjent både på et faglig og menneskelig plan.
Gjennom å arrangere faglige konferanser for fylkesbibliotek, vil vi sette fokus på nytt faglig påfyll som fører til ny kompetanse og inspirasjon og som vil gi oss kunnskap om nye former for formidling. Vi vil belyse internasjonale, nasjonale og regionale satsinger på litteraturformidling og tiltak omkring leseferdigheter som kan ha overføringsverdi til bibliotekutvikling i regionene og ha fokus på hvordan samarbeid kan fungere mellom alle tre forvaltningsnivåer.
En av fylkesbibliotekenes viktigste rolle er å være kompetanseorganer for folkebibliotekene og skolebibliotekene. Det betyr at vi som jobber i fylkesbibliotek må være oppdaterte, ha faglig bredde og ha et tydelig framtidsperspektiv for å kunne vise retning i samarbeidsprosjekter. I mange regioner opererer fylkesbiblioteket som et nav for å gjennomføre større litteraturformidlingssatsinger.

Vi ser for oss at fylkesbibliotekenes kompetansebehov innenfor litteraturformidling er av en annen art enn eksempelvis en del folkebibliotek, og derfor ønsker vi å utvikle en kompetansehevende konferanse som er spesielt tilrettelagt fylkesbibliotekenes behov.

Forankring og føringer i offentlige dokumenter:
• Leseløftet 2010-2014: Leseløftet 2010-2014 Målet med Leseløftet 2010-2014 er å initiere og utvikle tiltak som kan øke lesekompetansen i hele befolkningen. Leseløftet inngår som en del av bibliotekutviklingen, der gode samarbeidsrelasjoner og former for lesetiltak skal være en del av bibliotekenes virksomhet i et langsiktig perspektiv.
• Leselyststrategi 2013 fra Kulturdepartementet: Leselyststrategien 2013 er Kulturdepartementets plan for å bidra til økt leselyst blant barn og unge. Strategien er en del av leseløftet 2010 -2014, og bygger på ulike nasjonale tiltak for litteraturformidling og lesing, og på innspill fra institusjoner, organisasjoner og andre aktører som arbeider for å bidra til økt leselyst. Satsingsområde 4 handler om å synliggjøre og samordne leselysttiltak fra ulike aktører. I stortingsmeldingene som legger grunnlaget for Leseløftet blir det vist at det årlig gjennomføres svært mange lesetiltak over hele landet. I følge Leselyststrategi 2013 er det et mål å synliggjøre flere tiltak på tvers av sektorene for å sikre at de ulike aktørene har kjennskap til hverandre og at erfaringene fra ulike prosjekt blir delt. De fleste lesetiltak iverksettes lokalt. Fylkesbibliotekene oppfordres til å igangsettes lokale og regionale samordningstiltak. Tiltakene – Styrke regional samordning i regi av fylkesbiblioteket og – Øke informasjon og bidra til erfaringsoverføring er satt opp i Leselyststrategi 2013.
• Ny biblioteklov vedtatt juni 2013: I følge Kulturdepartementets utredning i forbindelse med revisjon av bibliotekloven, sies følgende: ”Vi mener biblioteksektoren trenger en regional enhet som er tillagt ansvar for regional koordinering, utvikling og kompetanseheving. ”. I vedtatt lov § 10, er det presisert at fylkesbibliotekene har et faglig veiledningsansvar overfor lokale myndigheter: ”Fylkesbiblioteket skal gi råd til lokale myndigheter, yte bibliotekfaglig veiledning og assistanse, og arrangere møter og kurs om bibliotekspørsmål. Det skal være et organisert samarbeid mellom fylkesbiblioteket og fylkeskommunens skoleledelse. Samarbeidet mellom fylkesbiblioteket og de statlige skolemyndighetene i fylket skal sikres ved avtaler, slik at fylkesbibliotekets faglige kompetanse stilles til rådighet for skolemyndighetene.”
• Stortingsmelding nr 23 (2008-2009) legger vekt på fylkesbibliotekenes kompetanseansvar ved blant annet å støtte opp omkring nasjonale satsinger.: ”Departementet meiner difor at midlane skal vere i fylkeskommunen og nyttast til å utvikle folkebiblioteka. Fylkeskommunen (….) midlane bør omfordelast til konkrete satsingar som styrkjer biblioteksektoren direkte, og som stør opp under overordna nasjonale målsetjingar.” Stortingsmeldingen nevner også et kompetanseutviklingsprogram.