Lesersørvis 2.0
Søknad
Rapporter
Lenker
Mål
Litteraturformidlingen i biblioteket kan ikke basere seg på den enkelte bibliotekars fritidslesing. Revidert biblioteklov sier vi skal drive aktiv formidling, og dette krever en profesjonalisering av formidlingsrollen.
Lesersørvis tilbyr en formidlingsmetodikk som gjør det mulig å koble bok og leser, og gir bibliotekansatte et grunnlag for å formidle bredden i samlingene.
Telemark fylkesbibliotek søker nå om midler for å utvikle Lesersørvis til å bli et tilbud for alle bibliotekansatte i form av nettkurs. På bakgrunn av stor interesse fra andre fylkesbibliotek, ser vi at det er behov for å utvikle Lesersørvisprosjektet videre.
Et tilbud om nettkurs er en mulighet for å spre Lesersørvis, men også for å teste om nettbaserte kurs i regi av fylkesbibliotek kan være et supplement til kompetansehevende kurs og møter.
Målet er at så mange bibliotekansatte som mulig skal få tilgang på den kunnskapen og de praktiske verktøyene vi har utviklet i forbindelse med Lesersørvisprosjektet i Telemark.
Beskrivelse
BAKGRUNN
Lesersørvis bygger på den amerikanske tradisjonen Readers´ Advisory, som er en sørvis for leserne i biblioteket. I flere områder i USA møter man personale som er spesialisert på å koble bok og leser, og gi profesjonell leseveiledning.
Bibliotekarene spiller en viktig rolle i formidlingen av samlingene til lånerne, og i USA er Lesersørvis allerede en del av pensum på flere bibliotekarutdanninger.
Telemark fylkesbibliotek har gjennom tett samarbeid med sentrale aktører i USA utarbeidet en kursrekke i Lesersørvis. Vi har kurset i formidlingsmetodikk og sjangerlære og innført verktøy som gjør det mulig å aktivt ekspandere kunnskapen om samlingene. Det er blitt holdt syv fulle dagsseminarer i Telemark, og det blir arrangert nasjonal konferanse i Skien 1. og 2. juni.
Vi er allerede i gang med å starte opp Lesersørvis i andre fylker, og har pr. dagsdato avtale om å holde workshops i 8 andre fylker innen 2016*. Vi opplever stor pågang på prosjektet, og ser behov for å utvikle Lesersørvis til å bli nettkurs for å imøtekomme interessen. Vi har tak på antall plasser på workshopene, og i noen fylker er det snakk om store geografiske avstander. Et nettkurs ville ha tilgjengeliggjort formidlingsmetodikken for alle bibliotekansatte, også for de små bibliotekene hvor det ikke alltid er mulig å komme fra.
PROSJEKTORGANISERING
Et nettkurs i Lesersørvis vil trenge en prosjektleder. Vi skal ikke bare utvikle det nødvendige kursmaterialet, men også kurse deltagerne i det. Et nettkurs krever at prosjektleder følger kursdeltagerne tett, retter oppgaver og svarer på spørsmål og veileder underveis i kurset.
UTFORMING
I forbindelse med prosjektet blir det skrevet en håndbok i Lesersørvis som er klar til Lesersørviskonferansen. Håndboken tar for seg formidlingsmetodikken og de viktigste verktøyene for breddeformidling. Det blir naturlig å ta utgangspunkt i håndboken sammen med de erfaringene vi har gjort oss fra kursrekken og workshopene i utarbeidelsen av nettkurset.
Nettkurset vil basere seg på en teknisk løsning som gjør det mulig for kursdeltagerne å spille av forelesningene når det passer, slik at kurset godt kan kombineres med jobb. Kurset vil ha en varighet på ca. seks uker, med 1-2 timers opplegg hver uke. Deltagerne må også belage seg på å løse oppgaver, som vil bli rettet og kommentert av prosjektleder.
Vi vil kombinere skriftlige kapitler og oppgaver med videoundervisning, og på noen av videoforelesningene vil vi benytte innleide foredragsholdere. Lesersørvisprosjektet har kommet til på bakgrunn av tett samarbeid med nøkkelpersoner i USA som selv underviser i Lesersørvis. Vi er derfor trygge på at vi vil lage et pedagogisk godt opplegg også på nett.
Den tekniske løsningen vil følge vedtatte nasjonale og internasjonale standarder, og så langt som mulig baseres på åpen kildekode.
PLAN FOR VIDEREFØRING ETTER ENDT PROSJEKTPERIODE
Når prosjektperioden er over sitter vi igjen med et verktøy for nettundervisning som kan tas i bruk hver gang vi har nok påmeldte til å kjøre et nytt kurs. Opplever vi stor etterspørsel for nettundervisningen, vil vi i neste søknadsperiode vurdere å utvide kurset til å også omfatte sjangerlære. Den tekniske løsningen vil da ligge klar.
—————————————————————————-
* Det er avtale om workshop i Akershus, Vestfold, Nordland, Nord-Trøndelag, Finnmark, Oppland, Østfold og Aust-Agder