Konferanse om språkkafeer

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold
Prosjektkategori:Innsatsområder: Mangfold og inkludering, Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:120 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2017, 2018

Søknad

Rapporter

Andre filressurser

Mål

Buskerud fylkesbibliotek vil arrangere en nasjonal konferanse om språkkafeer i bibliotek. Arrangementet finner sted i Drammen 19. september 2017, alternativt 17. oktober. Målgruppen er bibliotekansatte, samarbeidspartnere (frivillige og organisasjoner), politikere og andre interesserte.

Konferansen skal legge til rette for formidling av kunnskap og erfaringsdeling fra hele landet, for å øke den samlede kompetansen omkring arbeidet med språkkafeer. Hensikten er å bidra til at flest mulig bibliotek etablerer eller videreutvikler språkkafeer som et permanent tilbud med høy kvalitet, gjerne i samarbeid med lokalsamfunnet.

Beskrivelse

Ideen om å arrangere en nasjonal konferanse om språkkafeer har vokst frem gjennom flere år. Buskerud fylkesbibliotek ble kjent med konseptet språkkafé i prosjektet «Ny i Buskerud» og det polsknorske EØS-prosjektet «Library as a meeting place for many cultures» i 2013. Da hadde bibliotek i større byer som Trondheim, Bergen og Oslo tilbudt språkkafe i flere år. I ettertid har tilbudet spredd seg til bibliotek over hele landet, men for mange oppleves tilbudet fremdeles som ganske nytt.

Kompetansebehov
Sammen med fylkesbibliotekene i Telemark, Vestfold og Østfold samt NBF FlerKult, ser Buskerud fylkesbibliotek et behov for et felles kompetanseløft når det gjelder språkkafeer. Da NBF FlerKult i 2016 kartla folkebibliotekenes tilbud til minoritetsspråklige, svarte 1 av 3 bibliotek at de ukentlig hadde aktiviteter eller arrangementer tilpasset minoritetsspråklige. Overraskende mange oppga språkkafé som eksempel. Flere nevnte imidlertid behovet for mer kunnskap, blant egne ansatte og ikke minst blant politikere.

Behovet for kompetanse ble også nevnt da Akershus fylkesbibliotek nylig startet opp prosjektet «Språkkafeer i Romeriksbibliotekene». Prosjektbibliotekene stilte en rekke spørsmål som er relevante for en nasjonal konferanse:
• Hvilken rolle skal biblioteket ha?
• Hvem skal biblioteket samarbeide med?
• Hvordan ta vare på de frivillige?
• Markedsføring – hvordan nå ut til de personene som trenger tilbudet mest, for eksempel hjemmeværende kvinner?
• Tidspunkt – hvem treffer man når?
• Behovet for regelmessighet og hyppighet
• Innhold, metodikk og nivådeling
• Hvordan styre samtalen når noen vil snakke hele tiden?

Kunnskap og ressurser
Med de erfaringene som finnes i bibliotekene, og med den forskningen som gjøres innenfor høgskole- og universitetsmiljøene, bør bibliotekfeltet være modent for å svare på spørsmålene over. NBF Flerkult har forsøkt å samle bibliotekenes erfaringer i en idébank på Norsk Bibliotekforenings nettsider, uten å lykkes med å få bibliotekene til å bruke denne aktivt. Nettsidene til Kompetanse Norge kan i dag være et godt alternativ, men det kan være nyttig å diskutere hvordan bibliotekene best mulig kan nyttiggjøre seg disse ressursene.

Ingeborg Margrete Andersen gjorde et nybrottsarbeid da hun samlet erfaringene fra Deichmanske bibliotek i «Idéhefte til bruk i språkkafeer» i 2013. Dette arbeidet ble videreført av Berit Berg og Patrick Kermit i heftet «Prat les, klikk» i 2015, der de to forskerne fra NTNU fastslår at språkkafeen er «en suksesshistorie», og at «dette er et tiltak som fungerer». Jamie Johnston ved Høgskolen i Oslo og Akershus har forsket på varianter av språkkafeer i flere nordiske land, og har blant annet undersøkt hvordan samtalegrupper bidrar til språkkunnskaper og integrering.

Programskisse
Programmet vil være todelt: Første del frem til lunsj vil foregå i plenum. Konferansen åpner med tospråklige fortellinger ved profesjonelle fortellere fra Fortellerhuset. (Dette er spesielt relevant fordi flere bibliotek i Buskerud og Hordaland nå prøver ut tospråklige fortellinger på språkkafé i prosjektet «Fortell, u sheeg!») Deretter kommer en samtale på scenen mellom en moderator og en språkkafédeltaker, en frivillig og en bibliotekansatt, etterfulgt av et innlegg fra en representant fra frivillig sektor (Røde Kors/frivilligsentral) og et forskningsbasert foredrag ved stipendiat Jamie Johnston (bekreftet).

Andre del av konferansen vil basere seg på samtaler rundt kafébord. 10 utvalgte kaféverter inviterer til 45 minutters samtale omkring et forberedt tema relatert til språkkafé som konsept. Samtalene innledes ved at kaféverten holder et kort innledning om temaet og dokumenterer innspill fra deltakerne underveis. Deltakerne velger selv hvilke bord de vil gå til og besøker til sammen tre bord. Økten avsluttes med en oppsummering fra kafébordene i plenum. Det åpnes for spørsmål og diskusjon før dagen avrundes.

Erfaringsdeling
Buskerud fylkesbibliotek vil skrive en artikkel som oppsummerer erfaringene fra konferansen. Denne vil bli delt på epostlisten biblioteknorge.no samt fylkesbibliotekets nettsider og Facebook-side. Den kan også bli sendt til aktuelle aviser og tidsskrifter.

Økonomi
Ettersom konferansen retter seg mot personer som er både i lønnet og ulønnet arbeid, er det ønskelig å unngå deltakeravgift. Det vil gjøre det mulig for bibliotekledere og -ansatte å melde seg på konferansen sammen med politikere, frivillige og andre samarbeidspartnere fra egen kommune. Foruten kafeverter og foredragsholdere vil alle betale reise og eventuelt overnatting selv, og for langveisfarende vil dette uansett innebære en kostnad.

Ansvarsfordeling
Ved innvilget søknad vil Buskerud fylkesbibliotek informere om tid, sted og tema for konferansen på biblioteknorge.no og i NBF FlerKults Facebook-gruppe. Fylkesbibliotekene informerer på egen nettside og epost til bibliotekene i eget fylke. Leser søker bok er allerede informert med sikte på å knytte datoen opp mot deres halvårlige samling for fylkeskontakter. Folkebibliotekene vil bli oppfordret til å rekruttere deltakere fra egen kommune. Det kan være frivillige og politikere, men også samarbeidspartnere som NAV, voksenopplæring og andre.
Buskerud fylkesbibliotek og samarbeidspartnerne vil sammen lage et program for konferansen. Dette blir presentert innen 1. juni, samtidig som det åpnes for påmelding. Partene skal også bidra til å finne gode foredragsholdere og kaféverter samt rekruttere deltakere nasjonalt og fra egne fylker. Buskerud fylkesbibliotek vil ta ansvar for evaluering og erfaringsdeling i etterkant av konferansen.

Lenker til avsnittet «Kunnskap og ressurser»
https://samforsk.no/Sider/Publikasjoner/Prat,-les,-klikk.aspx
http://hioa.academia.edu/JamieJohnston
http://flerkult.no/idebank
https://www.kompetansenorge.no/Norsk-og-samfunnskunnskap/norsktrening/