Grenseløse muligheter – samarbeid gjennom biblioteksystem

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Troms og Finnmark fylkesbibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: FNs bærekraftsmål og bibliotek, Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:400 000
Antall tildelingsår:2-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2021, 2022, 2023, 2024

Søknad

Lenker

Tilleggsinformasjon

  • Tidsperioden for prosjektet er utvidet.

    Publisert: 19. desember 2023

Mål

Skriv kort om hva du vil oppnå med prosjektet. (Maksimalt 1000 tegn)

Når Mikromarc fases ut må mange bibliotek i fylket ha nytt biblioteksystem. Bibliotekene i fylket ønsker at fylkesbiblioteket leder og koordinerer overgangen. Bibliotekene i Troms og Finnmark skal sammen utarbeide en kravspesifikasjon for nytt biblioteksystem.

Vi skal avklare muligheter og behov og anskaffe og implementere et nytt biblioteksystem for bibliotekene i fylket.

Vi vil finne ut på hvilken måte biblioteksystemet kan tilrettelegge for nye samarbeid for eksempel når det gjelder formidling, kompetansedeling, og kompetanseutvikling.

Vi vil undersøke om vi kan vi tilby brukerne i fylket mer sømløse bibliotektjeneste, på tvers av bibliotektype og kommunegrenser.

Vi vektlegger spesielt følgende av FNs bærekraftsmål: 4. God utdanning, 10. Mindre ulikhet og 11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn.

Beskrivelse

I det nye storfylket Troms og Finnmark må de fleste bibliotekene bytte biblioteksystem når Mikromarc fases ut. Dette gir oss en mulighet til å tenke nytt. Troms og Finnmark er et geografisk stort fylke med mange bibliotek, mange med små ressurser. Bibliotekene skal sammen finne ut om et nytt biblioteksystem kan gi gode måter å samarbeide på, dele på arbeid eller nye måter å organisere sine tjenester. Vi vil avklare om nytt biblioteksystem kan være felles for alle kommunene, og hvordan biblioteksystemet kan understøtte samarbeid. Hvilke merverdier kan vi få ut av biblioteksystemet ved å samarbeide mer?

Prosjektets første år brukes til kartlegging av muligheter nye biblioteksystemer kan gi, og avklare hvilke behov vi vil at et nytt system skal innfri. Vi skal også utarbeide kravspesifikasjon. I det andre året henter vi inn tilbud og lager avtale om nytt biblioteksystem, implementerer nytt system, og gjennomfører kompetanseheving, som kurs og opplæring.

Vi ser prosjektet i sammenheng med søknaden Folkebibliotek som kunnskapsaktør 2.0, som også vil bygge opp under behov for samhandling og formidling av digitale kunnskapsressurser.

Vi ser prosjektet i sammenheng med fylkesbibliotekenes fellesprosjekt om formidlingskompetanse. Det vil bidra til å avklare hva det nye systemet skal bidra med i formidlingsarbeidet

Vi ser prosjektet i sammenheng med vår deltakelse i Deichman sitt prosjekt Tjenesteplattform for norske bibliotek der vi er samarbeidspart.

Vi ønsker å finne muligheter for samarbeid på tvers av bibliotektyper som folkebibliotek, kombinasjonsbibliotek og bibliotek i videregående skoler, på tvers av kommunegrenser og gamle fylkesgrenser.

Formidling: Folkebibliotekene i fylket samarbeider allerede om innkjøp av e-bøker, og har mange felles digitale ressurser i regi av fylkesbiblioteket. Hvordan kan disse formidles og utnyttes bedre i biblioteksystemet?

Internt arbeid: Er det mulig å redusere tiden bibliotekansatte bruker på f.eks. katalogisering og registrering av bøker, og dermed frigjøre mer tid til brukerfokuserte oppgaver?

Minoritetsspråk: Troms og Finnmark fylke har et spesielt ansvar for samiske og kvensk språk, har nasjonalt ansvar for finsk bibliotektjeneste, og bevilger midler til russisk bibliotektjeneste. Fylkeskommunen har formalisert samarbeid med Sametinget og fylkesbiblioteket inngår i Sametingets arbeid med formidling av samisk litteratur. Hvordan kan biblioteksystemet bidra til enda mer aktiv formidling av denne litteraturen?

Felles biblioteksystem: Mange av kommunene og skolene må ha nytt biblioteksystem, er det muligheter for felles biblioteksystem for alle kommunene og skolene?

Vi skal arrangere kurs og annen kompetanseheving slik at alle bibliotekansatte kan systemet godt.

Vi vektlegger spesielt følgende av FNs bærekraftsmål:

4: God utdanning. Kan samarbeid gi bedre utdanning i grunnskolen, høyere utdanning og innen livslang læring?

10: Mindre ulikhet. Kan samarbeid være med på å redusere økonomiske og sosiale ulikheter i fylket?

11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn. Kan samarbeid styrke samhandling mellom små og store enheter, særlig med tanke på med tanke på kompetansedeling fra større fagmiljøer til mindre enheter?

Forankring

Arbeidet sees i lys av Nasjonal bibliotekstrategis kapittel 5 om samarbeid og utvikling, Regional bibliotekplan for Troms 2017-2028 og Regionalt handlingsprogram for bibliotekutvikling 2017-2020 fra Finnmark.

Søknaden forankres i Regional bibliotekplan for Troms 2017-2028 strategi for samhandling. Bibliotekene skal blant annet utvikle regional samhandling om bibliotektjenester, stimulere til utvikling av de regionale biblioteksamarbeidene, utvikle felles standard for tjenestenivå, videreutvikle og evaluere litteraturforsyning for folkebibliotekene i Troms, øke tilgangen til e-bøker og andre digitale ressurser og stimulere til fellesskap rundt samlingsutvikling.

Regionalt handlingsprogram for bibliotekutvikling 2017-2020 fra Finnmark har som tiltak å utrede muligheten for felles biblioteksystem for alle bibliotek og Videreføre regionale biblioteksamarbeid.

På biblioteksjefsmøtet i april 2020 ble fylkesbiblioteket oppfordret av kommunene til å koordinere anskaffelse av nytt system. I forkant av prosjektsøknaden har fylkesbiblioteket arrangert innspillsmøte med folkebibliotek, kombinasjonsbibliotek og bibliotek i den videregående skolen.

Dersom sammenslåingen av Troms og Finnmark skulle bli reversert i prosjektperioden, vil vi fremdeles gjennomføre prosjektet.

Metodikk

Finnmark fylkesbibliotek var en av partene i prosjektet Biblioteket som samskaper. Kurset Startpakke for samskaping på bibliotekutvikling.no gir en god innføring i mange metoder for bedre gjennomføring av samarbeid, idémyldring og møter. For å sikre brukerperspektivet ønsker vi å bruke metoder fra samskaping til å gjennomføre aktiviteter med innbyggere i to-tre kommuner. Vi ønsker å delvis frikjøpe bibliotekansatte i kommunene i en periode til å gjennomføre aktivitetene med brukere. Vi vil også bruke flere av metodene i møter med bibliotekene. Bibliotekene vil få praktisk erfaring med metodene, noe som kan føre til samskaping i egen kommune senere.

Organisering

En styringsgruppe bestående av blant annet fylkesbiblioteksjefen og ledere fra skole og opplæring i Troms og Finnmark for å sikre god drift av prosjektet.

En prosjektgruppe driver prosjektet fremover, og består av prosjektleder, ansatte på fylkesbiblioteket, og eventuelt frikjøpte bibliotekarer fra folkebibliotek eller videregående skolebibliotek. Det søkes å ha overlappende representasjon mellom denne prosjektgruppa og Kunnskapsaktørprosjektet

En arbeidsgruppe består av prosjektgruppen og flere eksterne bibliotekarer. Den arbeider og deler på oppgaver, og møtes digitalt regelmessig og fysisk minst to ganger i året.

Alle folkebibliotekene og videregående skoler inviteres med i arbeidet.

Prosjektleder må ha stor kompetanse på moderne biblioteksystem, siden en del av prosjektet vil handle om å finne ut av hva som finnes, og hva som kan brukes i Troms og Finnmark. Prosjektleder vil jobbe fulltid med prosjektet, men ansatte på fylkesbiblioteket blir også i stor grad involvert i arbeidet. Prosjektleder blir fylkesbibliotekets kontaktperson mot Deichmans prosjekt Tjenesteplattform for norske bibliotek.