Fremmedspråklig litteraturformidling

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Sandefjord bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Mangfold og inkludering
Samlet støtte:70 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014

Søknad

Rapporter

Mål

– Stimulere fremmedspråklige barn og foreldre til lesing
– Gjøre egnet litteratur lett tilgjengelig
– Vekke interesse gjennom arrangementer i biblioteket, skoler og barnehager
– Utvikle nye litteraturformidlere, helst fremmedspråklige

Beskrivelse

– Kursing av fremmedspråklige litteraturformidlere, samarbeid med kommunens flyktningmottak (uformelt) og interesserte foreldre.
– Anskaffelse av fremmedspråklig litteratur i tråd med barnehagekontorets kartlegging av behovet.
– Formidling av norsk og fremmedspråklig litteratur i barnehager, skoler og bibliotek.
– Gjøre litteratur lett tilgjengelig for voksne og barn gjennom garderobe- og klassebibliotek.

Stokke bibliotek har i flere år jobbet målrettet med lesestimulering for barn og unge. Biblioteket har et bredt og veletablert samarbeid med kommunes skoler og barnehager.

Det skal arbeides med det flerkulturelle perspektivet i alle barnehagene og skolene i Stokke. Oppbygging av flerkulturell pedagogikk og språkstimulering står sentralt. Med bakgrunn i en kartlegging av fremmedspråklige barn i kommunen, foretas det nå en særlig målrettet satsing i barnehager der det går mange barn med minoritetsspråklig bakgrunn.

Biblioteket har siden 2009 opprettet 14 garderobebibliotek i barnehagene. Disse minibibliotekene sørger for at barn og foreldre har tilgang til å låne nye og attraktive bøker på en svært lettvint måte, det er bare å med seg boka fra kassa plassert i barnehagens garderobe. Bibliotekene byttes ut ca. 4 ganger i året. Ofte gis garderobebibliotekene en “flying start” ved at en bibliotekar stiller på foreldremøte og “selger inn” biblioteket og de nye bøkene.

Biblioteket samarbeider med barnehagene om den flerkulturelle satsingen og ønsker å kunne tilby fremmedspråklige bøker i garderobebibliotekene. Det er viktig å fremme det flerkulturelle perspektivet m.h.t til tilgjengelig litteratur for barn og foreldre med andre morsmål enn norsk.

Foreldrene er barnas viktigste rollemodell for lesing. Biblioteket ønsker også å styrke foreldrenes språklige kompetanse, og et antall av bøkene i garderobebibliotekene er hentet fra voksensamlinga og “Leser søker bok”, disse titlene er lett tilgjengelige bøker for voksne. Dette er i tråd med tankene bak “Leseløftet 2010-2011”.

Vi ønsker at det utvikles flere litteraturformidlere i kommunen. Det vil bli vektlagt å søke etter fremmedspråklige innbyggere som kunne tenke seg å bli kurset for å bli litteraturformidlere. Dette kan også bidra til å styrke integrering.

Kommunens kunst i naturen-prosjekt «Sti for øye» ønskes brukt som arena for litteraturformidling til 3.klasse.

Vi vil ha arrangementer i biblioteket: høytlesning, eventyrstunder og annen litteraturformidling med fokus på fremmedspråklig litteratur.

Vi mener at tiltakene nevnt ovenfor vil generere økt leseengasjement i hele kommunen. Leseengasjementet vil gjennom tiltakene kunne nå ut til flere grupper, som ellers lett ville kunne falt utenfor i satsingen på lesestimulering.
Bibliotekets planer inkluderer og bygger opp under skolene og barnehagenes planmessige satsing. Bibliotekets prosjekt favner “Leselyststrategien 2013” og de kommunale barnehagenes prosjekt .