Et nytt rom for befolkningen

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Ålesund bibliotek
Prosjektkategori:Forprosjekt
Samlet støtte:150 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Søknad

Rapporter

Lenker

Tilleggsinformasjon

  • Prosjektet har blitt forsinket i forhold til opprinnelig plan.

    Publisert: 27. august 2021

Mål

Målet for prosjektet er å utrede hvordan bibliotekets filial i Spjelkavik kan bli en møteplass i bydelen. Fokuset vil være å utvikle en metode for å etablere nye samarbeid med frivillige organisasjoner og lag som gjør biblioteket til et naturlig knutepunkt, og prosjektet vil derfor ta sikte både på å utforske hvilke tilbud som er ønskelige og mulige ved filialen, og å finne samarbeidspartnere som vil styrke og underbygge tilbudet. Ettersom filialen antageligvis vil bli flyttet inn i kjøpesenteret Amfi Moa, er det spesielt viktig å utvikle et tilbud for ungdom som allerede benytter kjøpesenteret som en oppholdsplass.

Prosjektet vil resultere i en utarbeidet metode for å nå ut til lokale lag og foreninger og bringe dem inn i bibliotekrommet.

Beskrivelse

BAKGRUNN:
I 2020 skal Ålesund kommune slås sammen med Haram, Skodje, Ørskog og Sandøy kommune. Dette er den største vedtatte kommunesammenslåingen i kommunereformen, og i den nye storkommunen vil bydel Spjelkavik bli en naturlig regional møteplass der man blant annet finner et av Norges største kjøpesenter, Amfi Moa. Det er derfor viktig at det i området også eksisterer et kulturtilbud som kan være et alternativ til den kommersielle virksomheten. Spørsmålet prosjektet skal besvare er dermed: hvordan kan bibliotekfilialen bli en møteplass i bydelen?

Thon Eiendom har tilbudt Ålesund bibliotek muligheten for å flytte bibliotekfilialen i Spjelkavik inn i den nybygde delen av kjøpesenteret Amfi Moa. Formannskapet går inn for å takke ja til tilbudet, og saken skal behandles av bystyret i mars. En slik flytting vil gi muligheten for å skape en filial som blir en naturlig møteplass i bydelen. At biblioteket flyttes fra nåværende lokaler i Moa Helsehus til kjøpesenteret, som er det store trekkplasteret i området, vil gjøre filialen til et mer naturlig sted å oppsøke, og kan slik bli et «tredje rom» for befolkningen.

Bibliotekfilialen i Spjelkavik ligger i byens mest folkerike bydel, og prosjektet vil utrede hvordan filialen kan betjene andre behov og gi andre tilbud enn hovedbiblioteket i Ålesund sentrum.

Lov om folkebibliotek fastslår at bibliotekene skal fungere som møteplass, og denne funksjonen kan også være en bjelke som støtter opp samholdet i den nye storkommunen. I fagplan for bibliotek 2017-2020 utarbeidet av Møre og Romsdal fylkesbibliotek er også møteplassfunksjonen vektlagt som et satsningsområde, og nettopp samarbeid med frivillige lag og organisasjoner trekkes fram et viktig tiltak for å styrke denne funksjonen.

Å være en møteplass er en viktig del av et biblioteks samfunnsoppdrag, men det er også mange som opplever at det er vanskelig å få frivillige organisasjoner til å benytte seg av bibliotekrommet som en møteplass. Det er derfor både nyskapende og nødvendig å undersøke hvordan man kan nå ut til disse organisasjonene og bringe dem inn i biblioteket.

Den mulige flyttingen til Amfi Moa legger i seg selv til rette for nye samarbeid, ettersom den gjør filialen mer sentral og lettere å besøke. Thon Eiendom har bekreftet at de vil velge leietakere som passer sammen med biblioteket, for eksempel vil det også bli kino i bygget. I tillegg er det slik at kjøpesenteret er et sted der folk allerede oppholder seg. Gjennom å flytte filialen inn på Amfi Moa vil den bli mer tilgjengelig, og dermed legge til rette for at nye brukere kan finne veien til biblioteket.

Amfi Moa er nå kjent for å ha et problem med at ungdomsgjenger benytter det som et oppholdssted, og både politi og SLT-koordinator i kommunen mener at biblioteket vil være et positivt, ikke-kommersielt tilbud på senteret. Biblioteket kan derfor ha en viktig rolle i å etablere nye tilbud for ungdom på et område der ungdommen allerede befinner seg.

GJENNOMFØRING:

Brukerfokus

Vi ønsker å etablere bibliotekfilialen i Spjelkavik som et naturlig møtested er å tilrettelegge for bruk av biblioteket for lokale lag og organisasjoner. For å oppnå dette vil vi avholde kurs i organisasjonsarbeid. Dette vil være kurs både i oppretting av organisasjoner, i styrearbeid og i søknadsskriving som gjør organisasjonene bedre i stand til å søke økonomisk støtte. Vi håper med dette både å oppfordre til et mer aktivt organisasjonsliv i et område som vil være geografisk i sentrum av nye Ålesund kommune, og i tillegg å markere at biblioteket er en arena som egner seg for bruk av slike grupper.

En filial som i større grad oppfyller møteplassfunksjonen vil gi grobunn for mer samarbeid med frivillige organisasjoner og lag i kommunen. I Ålesund kommune finnes over 300 ulike lag og foreninger, og vi ønsker å bringe disse inn i biblioteket. Et ledd i dette blir at bibliotekarene i større grad fungerer som tilretteleggere, mens brukerne blir «eiere» av lokalet. For å få et godt samarbeid med lokale lag og foreninger vil vi arrangere et møte der vi inviterer disse til å komme med sine meninger om hvordan biblioteket kan bli en god møteplass for dem. En arbeidsgruppe vil bli opprettet ut fra dette møtet for å jobbe videre med en metode for å bringe lag og foreninger inn i biblioteket.

Innhenting av kunnskap

I arbeidet med å utvikle en metode for å skape samarbeid med frivillige organisasjoner og gjøre biblioteket til en naturlig møteplass vil vi se til bibliotek utenfor Norges grenser som benytter nyskapende metoder. Aalborg bibliotek i Danmark har et tilbud til brukerne som rommer ikke bare et bookingsystem for møtelokaler, men også lesehunder, barnebursdag på biblioteket, sunnhetssjekk i samarbeid med kommunen, og mye mer. Vi vil derfor besøke biblioteket der for å lære av deres tilbud og se hvordan de tilrettelegger for en bruk som går utover den tradisjonelle bruken av biblioteket og slik skaper en møteplass.

Ålesund bibliotek opplever som mange bibliotek at ungdom er en gruppe som er vanskelig å få inn i biblioteket. Flyttingen til Amfi Moa plasserer biblioteket på en arena der ungdommen allerede befinner seg, og det er derfor viktig å samarbeide med frivillige organisasjoner for å skape et tilbud som kan motivere dem til å benytte biblioteket. Prosjektet vil derfor innebære studieturer til bibliotek som har ekstra fokus på å gi et slikt tilbud. For eksempel vil Biblo Tøyen og Deichman Furuset i Oslo og Stormen bibliotek i Bodø være mulige inspirasjonskilder, ettersom dette er bibliotek som har lagt vekt på å tilby et bredt utvalg av aktiviteter for unge. Det er spesielt marginalisert ungdom som bruker Amfi Moa som oppholdssted, og det vil derfor være nødvendig å få innsikt i hvordan andre bibliotek som har denne brukergruppa håndterer eventuelle utfordringer den bringer med seg.

Tiltak

Kompetanseheving for de ansatte vil også gjøre biblioteket til en mer attraktiv samarbeidspartner og muliggjøre et bredere tilbud. Vi vil gjennomføre kurs som gir arrangørkompetanse, for slik å gjøre biblioteket til en mer attraktiv møteplass for brukerne.

Ålesund kommune er for tiden i prosessen med å utvikle et bookingsystem for kommunens idrettshaller, der alle tilgjengelige fasiliteter kan finnes og bestilles på internett. Dette bookingsystemet kan også tilpasses for biblioteket slik at vi kan synliggjøre våre funksjoner og fasiliteter og gjøre det enkelt for organisasjoner å booke og benytte dem. Vi ser her for oss å etablere et skille mellom frivillige organisasjoner og kommersielle firma, for eksempel ved at kommersielle firma betaler leie. Dette er for å ivareta at biblioteket er en frittstående institusjon som skal prioritere ikke-kommersielle aktører. Systemet vil gjøre biblioteket mer tilgjengelig for brukerne.

Utarbeiding av metode

Ved prosjektets slutt vil informasjon og kunnskap som er innhentet i løpet av prosjektet bli bearbeidet for å komme fram til en konkret metode for å nå ut til lag og frivillige organisasjoner og bringe dem inn i bibliotekrommet gjennom å tilrettelegge for bruk og tilby tjenester som gjør biblioteket attraktivt for dem. En slik metode vil også være nyttig for andre bibliotek – fokuset på møteplassfunksjonen blir stadig større, og gode og sterke samarbeid med lokale foreninger vil hjelpe bibliotekene med å oppfylle denne funksjonen. Prosjektet vil dermed lede til et resultat som er meget anvendelig for andre.