Bildebøker og vanskelige samtaler
Søknad
Rapporter
Mål
Hovedmål:
– Å inngå nye former for samarbeid med ulike fagmiljø, som via sitt arbeid kommer i kontakt med barn og unge som opplever dramatiske hendelser og lever med traumer. Prosjektet vil løfte fram bildebøker som utgangspunkt for samtaler om vanskelige tema.
Delmål:
Sammen med fagmiljøene:
– Danne et nettverk med ulike fagpersoner som jobber med barn og unge relatert til fysisk og psykisk helse.
– Kartlegge og utarbeide referanseliste over egnet litteratur, spesielt bildebøker, tilpasset barn og unge om vanskelige tema, som kan brukes av fagpersoner
– Løfte frem litteratur som utgangspunkt for samtale om vanskelige tema.
– Kompetanseheving for bibliotekansatte og andre fagpersoner og profesjonelle.
– Barneavdelingen på Hamar bibliotek ønsker å gi voksne som jobber med barn noen verktøy til å snakke om nettopp disse tingene.
Beskrivelse
Bakgrunn
Mange barn og unge opplever dramatiske hendelser og lever med traumer. I barneavdelingen på Hamar bibliotek får vi stadig flere henvendelser fra lærere, barnehagelærere, andre profesjonelle og foreldre som trenger litteratur, og da gjerne bildebøker, som kan fungere som utgangspunkt for en samtale med barn om vanskelige tema. Det kan for eksempel være skilsmisse, død, vold, seksuelle overgrep eller det å leve med foreldre med psykisk sykdom. Det finnes allerede flere eksempler på at bildebøker har blitt brukt som utgangspunkt til samtaler med barn om de vanskelige tingene. Det ble for eksempel opprettet skilsmissegrupper for barn og familier på skoler etter lesing av Gro Dahles Krigen (Cappelen Damm, 2013). I media kan vi lese om større overgrepssaker, og i barnehager og klasserom i Norge berøres barna av dette, direkte eller indirekte, eller de har et behov for å snakke om sine tanker rundt disse alvorlige tema og bearbeide sine inntrykk. Bildebøker kan være en inngang til disse samtalene, enten de er i barnehagen, klasserommet eller i samtale med for eksempel helsesøster eller BUP.
Bildebøkene henvender seg til barnet – de snakker barnas språk, og tar dem på alvor som lesere med et verbalspråk og et bildespråk nettopp for barnet. Språket er gjenkjennelig, og kan bidra til å skape en arena der barn kan føle at det er trygt å åpne seg. Litteraturen står sterkt både i barnehagen og skolen, og den brukes også stadig mer i terapeutisk arbeid. Barnehagelærere og lærere oppfordres også til å bruke bildebøker når de skal snakke med barn om vanskelige ting, men hvordan skal man egentlig nærme seg disse temaene når de dukker opp i et klasserom, i barnehagen eller hjemme? Hvordan kan man som lærer, barnehagelærer eller bibliotekar snakke om dette i klasserommet eller på biblioteket på en måte som er begripelig for barna eller for voksne som trenger disse bøkene? Her oppstår det et behov for at voksne som jobber med barn å ha noen verktøy når vanskelige tema skal behandles.
Forankring
I gjeldende kommuneplan for Hamar kommune leser vi om tjenester for barn og unge at det er viktig at det legges et helhetsperspektiv til grunn for utvikling av ulike tjenester. Det gjelder både helsestasjons- og barnevernsarbeidet, og arbeidet i barnehager og skoler. Dette er et perspektiv som er overførbart til mange kommuner i Norge.
I Nasjonal bibliotekstrategi 2015-2018 står det at regjeringen har pekt på at skoleeierne må ha et overordnet perspektiv i planarbeidet og være bevisst på hvordan skolene utnytter andre yrkesgrupper og deres kompetanse. Videre står det at folkebibliotekene har en naturlig posisjon i en ambisjon om biblioteket som en utvidet læringsarena.
Både barnehagene og skolene er flittige brukere av biblioteket, og anser det som en ressurs og kilde til kunnskap og en arena for kompetanseheving. Helsesøstre henviser til biblioteket og fagpersoner ser på biblioteket som en ressurs. Folk altså henvises til biblioteket og selv oppsøker det for å få både tips til litteratur, men de trenger også veiledning i hvordan litteraturen kan brukes. Vi som betjener publikum opplever at vår kompetanse i kritiske tilfeller kan være begrenset eller mangelfull, samtidig som andre fagfolk også har et behov for å styrke sin kunnskap om hvordan man kan jobbe med bildebøker som utgangspunkt for samtale.
Folkebibliotekloven har gitt bibliotekene flere oppgaver og roller i samfunnet, flere aktiviteter, oppgaver og tjenester. Vi opplever stadig at både privatpersoner og fagpersoner henvender seg til oss for å få råd om hvordan (bilde)bøker kan brukes i ulike kritiske situasjoner barn opplever i livet. Det er følgelig også et behov for å øke vår kompetanse som formidlere av denne litteraturen. Både Hamar kommunes kommuneplan og Nasjonal bibliotekstrategi påpeker altså bibliotekets naturlige posisjon og rolle i utviklingen av andre yrkesgruppers kompetanse, samtidig som det skal være en utvidet læringsarena. Et prosjekt som skisseres i denne søknaden vil være et bidrag til å styrke bibliotekenes kompetanse i å formidle vårt innhold, både fysisk og digitalt, samtidig som vi når til både profesjonelle og privatpersoner som brukere av bibliotektjenesten i Hamar kommune.
Gjennomføring
Seminaret planlegges gjennomført høsten 2017, forhåpentlig vis inne utgangen av november 2017.
Hamar bibliotek har startet en kartlegging av aktuelle samarbeidspartnere og målgrupper for prosjektet, og muntlige avtaler om samarbeid er allerede inngått med Barnas stasjon Hamar, Barnehuset Hamar og SMISO Hamar. Disse tre partene kan bidra med utforming av det faglige innholdet, og de ønsker også å delta ved presentere seg i plenum og fortelle publikum hvem de er og hva slags tilbud de har. De vil også sette opp stands, slik at deltakerne i pauser kan få snakke mer med de enkelte.
Seminardagen/workshopen vil inngå i et større samarbeid med Likestillingssenteret Hamar, og de går inn som medarrangør. De planla allerede å gjennomføre en fagdag hvor tema er forebygge og bekjempe vold mot barn (i nære relasjoner) samt hvordan følge opp utsatte på en god måte. Likestillingssenteret søker selv Justisdepartementet om midler til deres bidrag. Etter å ha avholdt et møte, fant vi det hensiktsmessig å legge arrangementene våre inntil hverandre, slik at vi får en felles todagers seminar/workshop, hvor vi, Hamar bibliotek og Likestillingssenteret, står ansvarlige for innholdet på hver vår dag. Vår visjon er felles, og realiseres da som et todagers seminar. Likestillingssenteret søker selv prosjektstøtte for sine bidrag hos Justisdepartementet, og de er i dialog med både barnehagelærerutdanningen og lærerutdanningen ved Høgskolen i Innlandet om deltakelse på seminaret/worksop. Studenter ved både barnehagelærerutdanningen og lærerutdanningen naturlig faller i målgruppen, fordi det med ny rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver i 2017 skal undervises mer om vold og overgrep i nære relasjoner, og hvordan dette avdekkes og håndteres. Et seminar/workshop som her skisseres vil være en måte å implementere dette i arbeidet. Her kan nye former for samarbeid med nye partnere oppstå, og den samlede kompetansen løftes. Samarbeidet vil også bidra til å styrke nettverksbyggingen mellom de ulike samarbeidspartnerne, i tillegg til at publikum også får anledning til å bli kjent med hverandre og danne nettverk.
Et av delmålene vil være å kartlegge litteratur og utarbeide en referanseliste som i ettertid kan benyttes av deltakere på seminaret, samt distribueres til ulike institusjoner og brukes av dem. Vi er i gang med å utveksle titler, og målet vil til slutt være å presentere referanselisten i trykket form. I tillegg vil det være ønskelig å opprette en nettressurs, sannsynlig vis tilknyttet Hamar biblioteks websider, som kan oppdateres og vedlikeholdes. Dette vil da være en åpen ressurs for allmennheten.
Hamar bibliotek ønsker å bidra med å lage en seminardag/workshop for å øke kunnskapen om hvordan litteraturen, og da spesielt bildebøkene, kan brukes i samtale med barn.
Forfatter Gro Dahle har skrevet flere bildebøker om vanskelige tema. Hun stiller seg positiv til å delta på seminaret og fortelle om hvordan hun jobber med å lage bildebøker om vanskelige tema. Spesialpedagog ved BUP og forfatter av masteroppgaven Bildeboka og den vanskelige samtalen med barn (NTNU, 2012), Inger Helene Tønnesen er også positiv til å stille på seminaret og snakke om hvordan bildebøker kan brukes i samtale eller terapeutisk arbeid med barn. Dette vil være en måte å løfte frem litteraturen som utgangspunkt for vanskelige samtaler på. En seminardag som kombinerer faglig innhold, litterært innhold og praktisk arbeid i form av workshopaktiviteter vil bidra til at den samlede kompetansen hos deltakerne heves, det skaper arena for erfaringsutveksling og rom for at nye former for samarbeid kan oppstå på tvers av yrkesretninger og profesjoner.
Å sette opp Gro Dahle som foredragsholder, og å få eksempler på hvordan bildebøker kan brukes i samtale med barn, vil være med på å løfte frem litteraturen som utgangspunkt for vanskelige samtaler. Inger Helene Tønnesens innlegg vil også demonstrere hvordan Gro Dahles Sinnamann har blitt brukt i konkret arbeid. Når publikum i workshopdelen selv får jobbe med bøkene i grupper, vil det bidra ytterligere til å reflektere rundt hva slags litteratur som egner i de ulike situasjoner og hvordan den kan brukes av de ulike yrkesgruppene. Publikum vil her altså selv få anledning til å oppnå noen av delmålene for seminaret, lære av hverandre og dele kunnskap og erfaringer.
Målgruppe
Målgruppen for dag en vil primært være studenter fra både barnehagelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanningen, samt studenter fra andre pedagogiske fag ved Høgskolen i Innlandet, campus Hamar. Innholdet og gjennomføringen av seminarets første dag er det Likestillingssenteret som står for, og de jobber med å rekruttere publikum fra Høgskolen i Innlandet. På dag to vil målgruppen primært være bibliotekansatte, ansatte i barnehage og skole, helsesøster, BUP, bufetat, politi, barnevern, krisesenter i tillegg til andre som jobber med barn. Deltakere fra den første dagen vil selvsagt også være velkomne til å delta på dag to dersom de ønsker det.